Fasolada klasszikus változat, babos leves tálalva friss olívaolajjal

Fasolada klasszikus változat

A fasolada a görög konyha egyik legismertebb levesévé vált, ami a mediterrán vidéki étkezések alapját képezi. A fasolada eredete a szegények étkezésére vezethető vissza, amikor az emberek egyszerű hozzávalókból készítettek tápláló ételt. A bab, a paradicsom és a zöldségek kombinációja egy gazdag, ízletes levest eredményezett, amit gyorsan elterjedt a görög családok asztalain. A fasolada könnyedén variálható, fűszerezhetjük olívaolajjal, petrezselyemmel, és egy kis citromlével is még gazdagabbá téve a szórakoztató étkezéseket. Ez a recept tökéletes választás egy hűvösebb téli napon, amikor egy tartalmas, meleg ételre van szükségünk.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 1 óra 30 perc
Teljes 1 óra 45 perc
800 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
300 g Száraz bab
1 db Vöröshagyma
3 gerezd Fokhagyma
2 db Sárgarépa
1 db Zeller szár
3 ek. Olívaolaj
200 g Paradicsom püré
2 db Babérlevél
1 tk.
0.5 tk. Frissen őrölt bors
1 l Víz

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A száraz babot előző este áztasd be bő vízbe. Másnap öntsd le, és tedd félre.

    Az áztatás segít a bab főzési idejének lerövidítésében és könnyebbé teszi az emésztést.

    2

    A vöröshagymát és fokhagymát vágd apróra. A sárgarépát hámozd meg, és vágd karikákra, a zellert pedig szeleteld fel.

    A zöldségeket apróra vágva könnyebben kioldódnak az ízek a levesben.

    3

    Egy nagy fazékban forrósíts fel 2 evőkanál olívaolajat, és párold meg rajta a hagymákat és fokhagymát 2-3 percig, amíg üvegesedni nem kezd.

    A fokhagymát ne pirítsd túl, mert keserű ízt adhat neki. Figyelj a hőmérsékletre!

    4

    Add hozzá a sárgarépát, zellert, majd öntsd hozzá a paradicsom pürét. Keverd jól össze, és párold még 5 percig.

    A paradicsom püré gazdag ízt ad a levesnek, de ügyelj, hogy ne égjen le.

    5

    Tedd a babot a fazékba, öntsd rá a vizet, add hozzá a babérleveleket, sót és frissen őrölt borsot. Forrald fel, majd csökkentsd a hőmérsékletet, és főzd alacsony lángon 1-1.5 órán át, amíg a bab megpuhul.

    A fasolada klasszikus verziója lassú főzést igényel, hogy a bab és a zöldségek íze összeérjen.

    6

    Amikor a bab teljesen megpuhult, a leves kész is van. Tálalás előtt szórd meg frissen vágott petrezselyemmel, és egy kis olívaolajjal locsold meg.

    Az olívaolaj a legjobb, ha frissen kerül a leves tetejére, így nem veszít az aromájából.