Az árpa az egyik legrégebben termesztett gabonaféle a világon, amelyet évszázadok óta használnak táplálékként, takarmányként és sörfőzési célokra is. A hántolt árpa (teljes árpaszem, külső héj nélkül) rendkívül sokoldalú konyhai alapanyag, amely tápanyagban gazdag és könnyen beépíthető a modern étrendbe.
Az árpa teljes értékű gabonaként magas rosttartalommal, alacsony zsírtartalommal, és komplex szénhidrátokkal látja el a szervezetet. Emellett jelentős mennyiségben tartalmaz B-vitaminokat, magnéziumot, foszfort és szelént.
A rendszeres árpafogyasztás csökkentheti a koleszterinszintet, támogathatja a bélflórát és segítheti a vércukorszint stabilizálását. Az árpában található beta-glükán nevű oldható rost különösen jótékony hatással van a szív- és érrendszerre, valamint elősegíti a teltségérzetet.
A gluténtartalma miatt azonban gluténérzékenyek számára nem ajánlott, viszont azok számára, akik nem szenvednek cöliákiában, kiváló táplálékforrás lehet.
Tárolás: Az árpát száraz, hűvös, fénytől védett helyen célszerű tárolni légmentesen zárható edényben. Így akár hosszú hónapokig is eltartható anélkül, hogy veszítene minőségéből.
A árpa tehát egy tápláló, fenntartható és széles körben alkalmazható gabonafajta, amely értékes kiegészítője lehet a kiegyensúlyozott étrendnek – különösen a rostbevitel növelése szempontjából.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.