Friss articsóka levelek természetes zöld színnel és húsos textúrával

Articsóka levél – A máj és emésztés ősi támogatója természetes formában

Friss articsóka levelek természetes zöld színnel és húsos textúrával

Az articsóka levél (latinul: Cynara scolymus) az articsóka növény ehető, de főként gyógyhatásairól ismert része. Az articsóka virága és a belső húsos szirmok is fogyaszthatók, de a legmagasabb hatóanyagtartalommal a külső, vastagabb levelek bírnak. Ezeket hagyományosan gyógyászati célra alkalmazzák – különösen májvédő, epehajtó és emésztésjavító hatásuk miatt.

A friss articsóka levelek élénkzöldek, vastagok, rostos szerkezetűek és enyhén kesernyés ízűek. A bennük található aktív hatóanyagok közé tartozik a cinarin, flavonoidok, szeszkviterpén-laktonok és egyéb polifenolok, melyek támogatják a máj működését és a zsírbontást.

Az articsóka levél főbb előnyei

  • Májvédő és méregtelenítő: Serkenti az epetermelést, támogatja a májsejtek regenerációját.
  • Emésztést segítő: Enyhíti a puffadást, javítja az epeáramlást, fokozza az emésztőenzimek működését.
  • Antioxidáns hatás: Polifenolok révén véd a szabadgyökök ellen.
  • Természetes koleszterinszint-csökkentő: Egyes vizsgálatok szerint segíthet a vérzsírok optimalizálásában.

A friss articsóka levél felhasználható tea vagy főzet formájában, de préselhető vagy fermentálható is. Kivonata számos gyógykészítmény, kapszula és csepp alapját képezi. A gasztronómiában ritkábban használják, de salátákban vagy párolva dekorációs és ízesítő célra is alkalmas lehet.

Tárolás és feldolgozás

A friss leveleket hűvös, sötét helyen kell tárolni, légmentesen zárva. Szárítva hosszabb ideig eltarthatók, teakeverékekhez vagy tinktúrákhoz is alkalmasak. Ízük keserű, ami sokszor előny a gyógyhatás szempontjából.

Érdekesség

Az articsókát már az ókori Egyiptomban és Görögországban is használták emésztésjavítóként. A növény a mediterrán térségből származik, és a modern fitoterápiában is kiemelkedő szerepet tölt be, különösen máj- és epebántalmak kezelésében.

Összefoglalva: a friss articsóka levél nemcsak zöldségként, hanem értékes természetes gyógynövényként is fontos alapanyag, amely egyaránt jelen van a népi gyógyászatban és a modern egészségtudatos étrendben.

Tápérték 100 g friss articsóka levélben:
Kalória: 47 kcal
Fehérje: 3.3 g
Zsír: 0.2 g
Szénhidrát: 10.5 g
Cukor: 1.0 g
Rost: 5.4 g
Kálium: 370 mg
Kalcium: 44 mg
Magnézium: 60 mg
Vas: 1.3 mg
Cink: 0.3 mg
C-vitamin: 11.7 mg
B1-vitamin: 0.05 mg
B2-vitamin: 0.09 mg
B3-vitamin: 1.1 mg
Folsav: 68 µg
D-vitamin: 0 IU
A-vitamin: 15 IU