ArticsĂłka szĂ­vek, finoman tisztĂ­tva, rusztikus fa hĂĄttĂ©r elƑtt

Az articsĂłka szĂ­v – A finom Ă©s egĂ©szsĂ©ges zöldsĂ©g

ArticsĂłka szĂ­vek, finoman tisztĂ­tva, rusztikus fa hĂĄttĂ©r elƑtt

A articsĂłka szĂ­v az articsĂłka legĂ­zletesebb rĂ©sze, amelyet a virĂĄg feletti, puha, ehetƑ levelek körĂ© elhelyezett belsƑ szĂĄlak alkotnak. Az articsĂłka szĂ­v a gasztronĂłmiĂĄban kedvelt alapanyag, kĂŒlönleges Ă­zĂ©nek Ă©s finom textĂșrĂĄjĂĄnak köszönhetƑen. A kĂ©szĂ­tett articsĂłka szĂ­v lĂĄgy Ă©s enyhĂ©n diĂłra emlĂ©keztetƑ Ă­zt ad, ami kĂŒlönleges Ă©lmĂ©nyt nyĂșjt minden Ă©tkezĂ©sben.

Az articsĂłka szĂ­v rendkĂ­vĂŒl gazdag rostokban, vitaminokban Ă©s ĂĄsvĂĄnyi anyagokban. KĂŒlönösen gazdag C-vitaminban, folsavban, magnĂ©ziumban, valamint kalciumban, amelyek mind hozzĂĄjĂĄrulnak a megfelelƑ emĂ©sztĂ©shez Ă©s az erƑs immunrendszer fenntartĂĄsĂĄhoz.

Az articsĂłka szĂ­v felhasznĂĄlĂĄsa

Az articsóka szív szåmos módon felhasznålható a konyhåban. Nyersen, pårolva, grillezve, vagy akår salåtåkban is megjelenhet. Néhåny felhasznålåsi javaslat:

  • SalĂĄtĂĄkban: Az articsĂłka szĂ­v friss Ă©s enyhĂ©n savanykĂĄs Ă­ze tökĂ©letes salĂĄtĂĄkhoz, kĂŒlönösen mediterrĂĄn tĂ­pusĂș fogĂĄsokhoz.
  • PĂĄrolva: A pĂĄrolt articsĂłka szĂ­v kĂŒlönleges köretet alkothat hĂșsok mellĂ©.
  • Levesekben: Az articsĂłka szĂ­vet levesekbe is belefƑzhetjĂŒk, hogy gazdagabbĂĄ Ă©s krĂ©mesebbĂ© tegyĂŒk az Ă©telt.

Az articsĂłka szĂ­v egĂ©szsĂ©gĂŒgyi elƑnyei

A szĂ­v rendkĂ­vĂŒl alacsony kalĂłriatartalmĂș, Ă­gy ideĂĄlis vĂĄlasztĂĄs a fogyĂłkĂșrĂĄzĂłk szĂĄmĂĄra. Ezen kĂ­vĂŒl az articsĂłka szĂ­v gazdag antioxidĂĄnsokban, amelyek segĂ­tenek a szabadgyökök semlegesĂ­tĂ©sĂ©ben, csökkentik a gyulladĂĄsokat, Ă©s vĂ©dik a sejteket. A benne talĂĄlhatĂł rostok segĂ­tik az emĂ©sztĂ©st Ă©s elƑsegĂ­tik a bĂ©lflĂłra egĂ©szsĂ©gĂ©t. Az articsĂłka szĂ­v tovĂĄbbĂĄ hozzĂĄjĂĄrulhat a mĂĄj mĂ©regtelenĂ­tƑ folyamataihoz is, mivel serkenti a mĂĄjmƱködĂ©st.

ÖsszegzĂ©s

Az articsĂłka szĂ­v egy rendkĂ­vĂŒl Ă­nycsiklandĂł Ă©s tĂĄplĂĄlĂł alapanyag, amely szĂĄmos egĂ©szsĂ©gĂŒgyi elƑnnyel rendelkezik. KivĂĄlĂł vĂĄlasztĂĄs azok szĂĄmĂĄra, akik szeretnĂ©k fokozni az Ă©tkezĂ©seik tĂĄpĂ©rtĂ©kĂ©t anĂ©lkĂŒl, hogy extra kalĂłriĂĄkat adnĂĄnak az Ă©tkezĂ©shez. BeĂ©pĂ­thetƑ salĂĄtĂĄkba, levesekbe, köretekbe vagy akĂĄr fƑételekhez is.

Tåpérték 100 g-ban:
KalĂłria: 47 kcal
Fehérje: 3.3 g
ZsĂ­r: 0.2 g
Szénhidråt: 10.5 g
Cukor: 0.9 g
Rost: 5.4 g
NĂĄtrium: 94 mg
KĂĄlium: 370 mg
Kalcium: 44 mg
Magnézium: 60 mg
Vas: 0.7 mg
Cink: 0.3 mg
B1-vitamin: 0.1 mg
B2-vitamin: 0.1 mg
B3-vitamin: 0.6 mg
B6-vitamin: 0.1 mg
Folsav: 80 ”g
A-vitamin: 0 IU
C-vitamin: 7 mg
D-vitamin: 0 IU