SzĂĄrĂ­tott babĂ©rlevelek fa konyhapulton, natĂșr formĂĄban

BabĂ©rlevĂ©l – A klasszikus aromaforrĂĄs a konyhĂĄban Ă©s a gyĂłgyĂĄszatban

SzĂĄrĂ­tott babĂ©rlevelek fa konyhapulton, natĂșr formĂĄban

A babĂ©rlevĂ©l (Laurus nobilis) az egyik legƑsibb Ă©s legismertebb fƱszernövĂ©ny, amelyet Ă©vszĂĄzadok Ăłta hasznĂĄlnak Ă­zesĂ­tĂ©sre Ă©s gyĂłgyĂĄszati cĂ©lokra. Az örökzöld babĂ©rfa szĂĄrĂ­tott leveleit hasznĂĄljuk fƱszerkĂ©nt, amelyek kesernyĂ©s, aromĂĄs Ă­zvilĂĄgukkal kiemelik az Ă©telek mĂ©lysĂ©gĂ©t Ă©s karakterĂ©t.

A babĂ©rlevĂ©l lassan felszabadulĂł aromĂĄja miatt ideĂĄlis hosszabb fƑzĂ©si idejƱ Ă©telekhez, pĂ©ldĂĄul levesekhez, pörköltekhez, fƑzelĂ©kekhez, mĂĄrtĂĄsokhoz vagy savanyĂșsĂĄgokhoz. ÁltalĂĄban egĂ©szben adjuk az Ă©telhez, majd tĂĄlalĂĄs elƑtt eltĂĄvolĂ­tjuk.

Babérlevél konyhai felhasznålåsa

  • Levesek: hĂșslevesek, zöldsĂ©glevesek, ragulevesek Ă­zesĂ­tĂ©sĂ©re.
  • Pörköltek Ă©s fƑzelĂ©kek: marhapörkölt, lencsefƑzelĂ©k, babfƑzelĂ©k.
  • SavanyĂșsĂĄgokhoz: ecetes befƑzĂ©sek, uborka, paprika, cĂ©kla stb.
  • MĂĄrtĂĄsokhoz: paradicsomos vagy tejszĂ­nes szĂłszokhoz hĂĄttĂ©raroma.

Az intenzĂ­v, fĂĄs, enyhĂ©n kĂĄmforos illat jĂłl kiegĂ©szĂ­ti mĂĄs fƱszereket, pĂ©ldĂĄul borsot, kömĂ©nyt, majorĂĄnnĂĄt. A babĂ©rlevelet nem ajĂĄnlott porĂ­tani, mivel kemĂ©ny szerkezete miatt nehezen emĂ©szthetƑ. InkĂĄbb egĂ©szben fƑzd, majd halĂĄszd ki az Ă©telbƑl.

EgĂ©szsĂ©gĂŒgyi hatĂĄsai

A babĂ©rlevĂ©l gyĂłgyĂĄszati tulajdonsĂĄgai is rĂ©gĂłta ismertek. FƑbb hatĂłanyagai: cineol, eugenol, tanninok. Ezek:

  • SegĂ­tik az emĂ©sztĂ©st – Ă©tvĂĄgyjavĂ­tĂł, puffadĂĄscsökkentƑ.
  • GyulladĂĄscsökkentƑ – lĂ©gĂști panaszoknĂĄl belĂ©legezve vagy teakĂ©nt.
  • AntibakteriĂĄlis Ă©s antioxidĂĄns hatĂĄsĂș – immunerƑsĂ­tƑkĂ©nt is hasznos.
  • Idegrendszert nyugtatĂł – illĂłolaja relaxĂĄlĂł, stresszoldĂł hatĂĄsĂș.

Tea formĂĄjĂĄban emĂ©sztĂ©si zavarokra, megfĂĄzĂĄsos tĂŒnetekre is hasznĂĄlhatĂł. Egyes kultĂșrĂĄkban a babĂ©rfĂŒstöt spirituĂĄlis tisztĂ­tĂĄsra is alkalmazzĂĄk.

Tårolås és praktikåk

  • SzĂĄraz, sötĂ©t helyen tĂĄrold, jĂłl zĂĄrĂłdĂł edĂ©nyben.
  • Ne törd aprĂłra: az egĂ©sz levĂ©l a legjobb Ă­zhordozĂł.
  • HosszĂș fƑzĂ©shez ideĂĄlis: lassan oldĂłdĂł aromĂĄi fokozatosan jelennek meg.

A babĂ©rlevĂ©l egy alapvetƑ konyhai fƱszer, amely nemcsak Ă­zben, hanem az egĂ©szsĂ©g szempontjĂĄbĂłl is Ă©rtĂ©kes. Klasszikus, idƑtĂĄllĂł, megbĂ­zhatĂł – minden konyhĂĄba valĂł.

Tåpérték 100 g szårított babérlevélben:
KalĂłria: 313 kcal
Fehérje: 7.6 g
ZsĂ­r: 8.4 g
TelĂ­tett zsĂ­r: 2.3 g
Szénhidråt: 75 g
Cukor: 0 g
Rost: 26.3 g
NĂĄtrium: 23 mg
KĂĄlium: 529 mg
Kalcium: 834 mg
Vas: 43 mg
Magnézium: 120 mg
C-vitamin: 46.5 mg
A-vitamin: 6185 IU
B6-vitamin: 1.74 mg