Nyers bĂĄrĂĄnycomb filĂ© rusztikus fa felĂŒleten, zsĂ­rrĂ©teggel

BĂĄrĂĄnycomb: Szaftos, zamatos hĂșs a kĂŒlönleges alkalmakra

Nyers bĂĄrĂĄnycomb filĂ© rusztikus fa felĂŒleten, zsĂ­rrĂ©teggel

A bĂĄrĂĄnycomb a bĂĄrĂĄny egyik legnemesebb Ă©s legszaftosabb hĂșsrĂ©sze, amely omlĂłs ĂĄllagĂĄrĂłl Ă©s gazdag Ă­zvilĂĄgĂĄrĂłl ismert. IdeĂĄlis vĂĄlasztĂĄs ĂŒnnepi alkalmakra, kĂŒlönleges ebĂ©dekhez vagy Ă­nyenc vacsorĂĄkhoz. A combhĂșs zsĂ­rral enyhĂ©n ĂĄtszƑtt, Ă­gy sĂŒtĂ©skor szaftos marad, Ă©s kivĂĄlĂłan magĂĄba szĂ­vja a fƱszereket, pĂĄcokat.

A bĂĄrĂĄnycomb filĂ© – tehĂĄt a csonttĂłl megtisztĂ­tott hĂșs – könnyebben szeletelhetƑ, gyorsabban elkĂ©szĂ­thetƑ, Ă©s kĂŒlönösen alkalmas grillezĂ©sre, sĂŒtĂ©sre vagy hosszĂș pĂĄrolĂĄsra.

A báránycomb elƑnyei

  • Szaftos Ă©s omlĂłs textĂșra – kĂŒlönösen lassĂș sĂŒtĂ©ssel
  • Gazdag Ă­zvilĂĄg – jĂłl harmonizĂĄl rozmaringgal, fokhagymĂĄval, citrommal
  • KivĂĄlĂł fehĂ©rjeforrĂĄs – sportolĂłk Ă©s hĂșsfogyasztĂłk kedvence
  • Vasban, B12-vitaminban gazdag
  • Könnyen variĂĄlhatĂł alapanyag – magyar, mediterrĂĄn, közel-keleti stĂ­lusban is

FelhasznĂĄlĂĄsi lehetƑsĂ©gek

  • SĂŒtƑben egĂ©szben sĂŒtve – rozmaringos, mustĂĄros, fokhagymĂĄs pĂĄcban
  • Lassan pĂĄrolva – borral, zöldsĂ©gekkel
  • Grillezve vagy roston sĂŒtve – szeletelve vagy filĂ©zve
  • Raguk, egytĂĄlĂ©telek rĂ©szekĂ©nt
  • Közel-keleti receptekben (pl. tagine)

Tipp: a bĂĄrĂĄnycomb akkor lesz igazĂĄn omlĂłs, ha alacsony hƑfokon, hosszĂș ideig kĂ©szĂ­ted – akĂĄr 120–150 °C-on 2–3 ĂłrĂĄn keresztĂŒl, lefedve.

Táplálkozási elƑnyei

  • Magas minƑsĂ©gƱ fehĂ©rjĂ©t tartalmaz
  • Gazdag B-vitaminokban (fƑleg B12, B3)
  • Vas-, cink- Ă©s szelĂ©ntartalma jelentƑs
  • TĂĄmogatja az izomĂ©pĂ­tĂ©st Ă©s a regenerĂĄciĂłt
  • HozzĂĄjĂĄrul az egĂ©szsĂ©ges vĂ©rkĂ©pzĂ©shez

A bĂĄrĂĄnycomb minden hĂșsrajongĂł szĂĄmĂĄra egy kĂŒlönleges, Ă­zekben gazdag vĂĄlasztĂĄs, amely a megfelelƑ elƑkĂ©szĂ­tĂ©ssel Ă©s fƱszerezĂ©ssel bĂĄrmely Ă©tkezĂ©st ĂŒnneppĂ© varĂĄzsol.

Tåpérték 100 g nyers bårånycombban:
KalĂłria: 216 kcal
Fehérje: 19.9 g
ZsĂ­r: 14.5 g
– Telítetlen zsírsavak: 5.3 g
Szénhidråt: 0 g
– Cukor: 0 g
Rost: 0 g
Vas: 2.0 mg
Cink: 3.7 mg
Szelén: 17.6 ”g
B12-vitamin: 2.5 ”g
B3-vitamin: 6.6 mg
B6-vitamin: 0.3 mg
Foszfor: 178 mg
KĂĄlium: 310 mg
D-vitamin: 7 IU
A-vitamin: 12 IU