Nyers bĂĄrĂĄnycsĂŒlök filĂ© rusztikus fa vĂĄgĂłdeszkĂĄn elrendezve

BĂĄrĂĄnycsĂŒlök: OmlĂłs, Ă­zgazdag hĂșs a lassĂș sĂŒtĂ©s mestereinek

Nyers bĂĄrĂĄnycsĂŒlök filĂ© rusztikus fa vĂĄgĂłdeszkĂĄn elrendezve

A bĂĄrĂĄnycsĂŒlök a bĂĄrĂĄny lĂĄbszĂĄrĂĄnak alsĂł rĂ©sze, amely rendkĂ­vĂŒl Ă­zgazdag, inas, de hosszan sĂŒtve vagy pĂĄrolva omlĂłsra kĂ©szĂ­thetƑ. A csĂŒlök kĂŒlönlegessĂ©ge, hogy magas kollagĂ©ntartalma miatt szaftos, ragacsos ĂĄllagĂș lesz, ha megfelelƑ mĂłdon kĂ©szĂ­tjĂŒk el.

A bĂĄrĂĄnycsĂŒlök filĂ©zett vĂĄltozata ideĂĄlis azok szĂĄmĂĄra, akik szeretnĂ©k elkerĂŒlni a csontos rĂ©szeket, mĂ©gis megtartani a csĂŒlökhĂșs zamatos jellegĂ©t. Leggyakrabban sĂŒtƑben, alacsony hƑmĂ©rsĂ©kleten vagy tagine-edĂ©nyben kĂ©szĂŒl, Ă©s kivĂĄlĂłan harmonizĂĄl rozmaringgal, fokhagymĂĄval, kakukkfƱvel, vörösborral vagy mĂ©zes-pikĂĄns pĂĄcokkal.

MiĂ©rt Ă©rdemes bĂĄrĂĄnycsĂŒlköt vĂĄlasztani?

  • KiemelkedƑen Ă­zgazdag hĂșs – a bĂĄrĂĄny egyik legaromĂĄsabb rĂ©sze
  • Hosszan pĂĄrolva omlĂłs Ă©s szaftos
  • Gazdag kollagĂ©nben – termĂ©szetes zselĂ©sedĂ©st ad szĂłszoknak
  • KĂŒlönleges fogĂĄsokhoz tökĂ©letes
  • Magas fehĂ©rjetartalmĂș – jĂłl beilleszthetƑ diĂ©tĂĄba is

FelhasznĂĄlĂĄsa a konyhĂĄban

  • Lassan sĂŒlt bĂĄrĂĄnycsĂŒlök sĂŒtƑben – zöldsĂ©gekkel, vörösboros szafttal
  • MarokkĂłi tagine bĂĄrĂĄnycsĂŒlökkel – aszalt gyĂŒmölcsökkel, fahĂ©jjal
  • HĂșslevesekhez, alaplĂ©hez – magas kollagĂ©ntartalma miatt
  • Grillezve vagy roston sĂŒtve elƑpĂĄrolĂĄs utĂĄn
  • FĂŒstölt formĂĄban kĂŒlönlegessĂ©gkĂ©nt

ElkĂ©szĂ­tĂ©si tipp: pĂĄcoljuk be a hĂșst minimum 12 ĂłrĂĄra, majd 140–160 °C-on 3–4 ĂłrĂĄig sĂŒssĂŒk lefedve, vĂ©gĂŒl röviden pirĂ­tsuk meg a kĂ©rgĂ©t magas hƑfokon.

TĂĄpĂ©rtĂ©k Ă©s elƑnyök

  • Magas fehĂ©rje- Ă©s vasforrĂĄs
  • B12-vitaminban, cinkben Ă©s szelĂ©nben gazdag
  • TĂĄmogatja az immunrendszert Ă©s izomĂ©pĂ­tĂ©st
  • TermĂ©szetes kollagĂ©nforrĂĄs – Ă­zĂŒletek, bƑr, kötƑszövetek szĂĄmĂĄra
  • OmlĂłs, Ă­zes, termĂ©szetes hĂșsĂ©lmĂ©ny

A bĂĄrĂĄnycsĂŒlök ideĂĄlis vĂĄlasztĂĄs, ha kĂŒlönleges, mĂ©ly Ă­zƱ Ă©s tartalmas Ă©telt szeretnĂ©l kĂ©szĂ­teni – legyen szĂł ĂŒnnepi asztalrĂłl vagy egy hĂ©tvĂ©gi csalĂĄdi lakomĂĄrĂłl.

TĂĄpĂ©rtĂ©k 100 g nyers bĂĄrĂĄnycsĂŒlökben:
KalĂłria: 212 kcal
Fehérje: 18.2 g
ZsĂ­r: 15.3 g
– Telítetlen zsírsavak: 5.1 g
Szénhidråt: 0 g
– Cukor: 0 g
Rost: 0 g
Vas: 2.1 mg
Cink: 3.4 mg
B12-vitamin: 2.8 ”g
B6-vitamin: 0.4 mg
Foszfor: 162 mg
KĂĄlium: 289 mg
Szelén: 16.2 ”g
D-vitamin: 6 IU
A-vitamin: 10 IU