Borecet egy ĂŒvegtĂĄlban, körĂŒlötte vörös Ă©s fehĂ©r szƑlƑ, szƑlƑmust Ă©s ecetĂĄgy egy ĂŒvegben

Borecet – A klasszikus fermentĂĄlt ecet, ami több, mint savanyĂ­tĂł

Borecet egy ĂŒvegtĂĄlban, körĂŒlötte vörös Ă©s fehĂ©r szƑlƑ, szƑlƑmust Ă©s ecetĂĄgy egy ĂŒvegben

A borecet egy termĂ©szetes fermentĂĄlt ecet, amelyet vörös- vagy fehĂ©rborbĂłl kĂ©szĂ­tenek. A bor alkoholtartalmĂĄt ecetsav-baktĂ©riumok alakĂ­tjĂĄk ĂĄt ecettĂ© – ez a folyamat termĂ©szetes Ășton, levegƑ jelenlĂ©tĂ©ben törtĂ©nik, gyakran ecetĂĄgy segĂ­tsĂ©gĂ©vel.

Az elkĂ©szĂŒlt borecet karaktere Ă©s szĂ­ne nagyban fĂŒgg az alapbor tĂ­pusĂĄtĂłl. A vörösborecet telt, fanyar Ă©s mĂ©ly Ă­zƱ, mĂ­g a fehĂ©rborecet könnyedebb, savasabb Ă©s frissebb hatĂĄsĂș. A borecet kivĂĄlĂł vĂĄlasztĂĄs salĂĄtĂĄkhoz, pĂĄcolĂĄshoz Ă©s szĂłszokhoz.

A borecet készítése

  • Alapanyag: vörösbor vagy fehĂ©rbor
  • FermentĂĄciĂł: ecetsav-baktĂ©riumok oxidĂĄljĂĄk az alkoholt ecetsavvĂĄ
  • ÉrlelĂ©s: gyakran tölgyfa hordĂłkban, 3–12 hĂłnapig vagy tovĂĄbb
  • EcetĂĄgy: termĂ©szetes baktĂ©riumflĂłra, amely segĂ­ti a fermentĂĄciĂłt

FelhasznĂĄlĂĄsi lehetƑsĂ©gek

  • SalĂĄtaöntetek: vinaigrette tĂ­pusĂș öntetekhez tökĂ©letes
  • MarinĂĄdok: hĂșsok, halak, zöldsĂ©gek pĂĄcolĂĄsĂĄhoz
  • SzĂłszok, redukciĂłk: pl. boros mĂĄrtĂĄsokhoz vagy balzsamecet alternatĂ­vĂĄjakĂ©nt
  • Levesek, fƑzelĂ©kek savanyĂ­tĂĄsĂĄhoz
  • HĂĄzi savanyĂșsĂĄgok kĂ©szĂ­tĂ©sĂ©hez

TĂ­pusai

  • Vörösborecet: testes, aromĂĄs, szĂ­nĂ©ben Ă©s Ă­zĂ©ben is intenzĂ­v
  • FehĂ©rborecet: lĂĄgyabb, savasabb, citrusosabb karakterrel
  • Sherry borecet: spanyol eredetƱ, Ă©rlelt, gazdagabb Ă­zprofilĂș

TĂĄrolĂĄs Ă©s minƑsĂ©g

A borecet hosszĂș ideig eltarthatĂł, hƱvös, sötĂ©t helyen tĂĄrolva Ă©vekig megƑrzi minƑsĂ©gĂ©t. A termĂ©szetes ĂŒledĂ©k nem hiba, hanem az Ă©rlelĂ©s jele lehet. A valĂłdi borecet adalĂ©kanyagoktĂłl mentes, tisztĂĄn fermentĂĄciĂłval kĂ©szĂŒl.

A borecet tehĂĄt nem csupĂĄn egy savanyĂ­tĂł, hanem egy aromĂĄs, összetett alapanyag, amely emeli az Ă©telek minƑsĂ©gĂ©t Ă©s Ă­zĂ©lmĂ©nyĂ©t.

Tåpérték 100 ml borecetben:
KalĂłria: 20 kcal
Fehérje: 0 g
ZsĂ­r: 0 g
Szénhidråt: 0.9 g
Cukor: 0.3 g
Rost: 0 g
Ecetsav: 5–6%
KĂĄlium: 60 mg
Kalcium: 12 mg
Magnézium: 6 mg
Foszfor: 10 mg
Polifenolok: ~80–150 mg/l (tĂ­pusfĂŒggƑen)
B1-vitamin: 0 mg
B6-vitamin: 0.01 mg