Szeletelt brie sajt fa vĂĄgĂłdeszkĂĄn, krĂ©mes belsƑvel

Brie sajt – A lágy francia sajt, amely minden ínyenc konyhájába illik

Szeletelt brie sajt fa vĂĄgĂłdeszkĂĄn, krĂ©mes belsƑvel

A brie sajt egy klasszikus francia eredetƱ lĂĄgy sajt, amelyet a fehĂ©r nemespenĂ©szes kĂ©reg Ă©s a krĂ©mesen olvadĂł belsƑ tesz kĂŒlönlegessĂ©. NevĂ©t a PĂĄrizshoz közeli Brie rĂ©giĂłrĂłl kapta, ahol mĂĄr a közĂ©pkorban is nagy nĂ©pszerƱsĂ©gnek örvendett. Sokan a „sajtok kirĂĄlynƑjekĂ©nt” is emlegetik.

A brie sajt pasztƑrözött vagy nyers tehĂ©ntejbƑl kĂ©szĂŒl, Ă©s korong formĂĄjĂĄban Ă©rlelik. Az Ă©rlelĂ©si idƑ elƑrehaladtĂĄval a belsƑ rĂ©sz egyre lĂĄgyabbĂĄ Ă©s karakteresebbĂ© vĂĄlik. A kĂ©reg ehetƑ, enyhĂ©n földes Ă­zƱ, mĂ­g a belsƑ rĂ©sz telt, tejszĂ­nes aromĂĄjĂș.

A brie sajt típusai és alkalmazåsa

  • Friss brie: enyhĂ©bb, kevĂ©sbĂ© folyĂłs ĂĄllag
  • Érlelt brie: intenzĂ­vebb Ă­zvilĂĄg, szinte kanĂĄllal ehetƑ belsƑ
  • SĂŒtött brie: egĂ©szben sĂŒtve, lekvĂĄrral, diĂłval tĂĄlalva

A brie sajt felhasznĂĄlĂĄsa rendkĂ­vĂŒl sokoldalĂș. IdeĂĄlis sajttĂĄlakhoz, friss pĂ©kĂĄru mellĂ©, gyĂŒmölcsökkel vagy pirĂ­tĂłsra kenve. KivĂĄlĂłan alkalmas sĂŒtĂ©shez, leveles tĂ©sztĂĄba burkolva, esetleg mĂ©zzel vagy lekvĂĄrral kiegĂ©szĂ­tve. Egyre nĂ©pszerƱbb meleg elƑételkĂ©nt is, pĂ©ldĂĄul diĂłval, ĂĄfonyalekvĂĄrral sĂŒtve.

Tåpanyag-összetétel és élettani hatås

A brie sajt Ă©rtĂ©kes fehĂ©rje-, kalcium-, B2- Ă©s B12-vitamin-forrĂĄs. Emellett jelentƑs mennyisĂ©gƱ zsĂ­rt Ă©s foszfort is tartalmaz, ami tĂĄmogatja az idegrendszer Ă©s csontozat egĂ©szsĂ©gĂ©t. Magas zsĂ­rtartalma miatt mĂ©rtĂ©kkel fogyasztandĂł, de alacsony szĂ©nhidrĂĄttartalma miatt keto- Ă©s low-carb diĂ©tĂĄkba is illeszthetƑ.

100 gramm brie sajt ĂĄtlagosan 334 kcal energiĂĄt tartalmaz, Ă­gy kiadĂłs, energiadĂșs alapanyagkĂ©nt szolgĂĄlhat a napi menĂŒkben.

Az igazi Ă­zĂ©lmĂ©ny elĂ©rĂ©se Ă©rdekĂ©ben a brie sajtot szobahƑmĂ©rsĂ©kleten Ă©rdemes fogyasztani, amikor a belsƑ rĂ©sz lĂĄgyan olvadĂł, krĂ©mes textĂșrĂĄjĂș lesz.

Tåpérték 100 g brie sajtban:
KalĂłria: 334 kcal
Fehérje: 20 g
ZsĂ­r: 27 g
TelĂ­tett zsĂ­r: 17 g
Szénhidråt: 0.5 g
Cukor: 0.1 g
Rost: 0 g
Kalcium: 480 mg
Foszfor: 350 mg
NĂĄtrium: 630 mg
KĂĄlium: 120 mg
Magnézium: 19 mg
Cink: 2.9 mg
B2-vitamin: 0.45 mg
B12-vitamin: 2.4 ”g
A-vitamin: 950 IU
D-vitamin: 11 IU
Koleszterin: 75 mg