Friss bronzos vargånya szeletelve, fokhagymåval és fƱszerekkel tålalva

Bronzos vargĂĄnya – Az erdei gombĂĄk legsötĂ©tebb Ă©s legzamatosabb kincse

Friss bronzos vargånya szeletelve, fokhagymåval és fƱszerekkel tålalva

A bronzos vargĂĄnya (Boletus aereus) a vargĂĄnyafĂ©lĂ©k csalĂĄdjĂĄnak egyik legritkĂĄbb Ă©s legnemesebb tagja. SötĂ©t, szinte fekete kalapja Ă©s vastag, krĂ©mszĂ­nƱ tönkje kĂŒlönlegessĂ© teszi, Ă­ze pedig diĂłs, telt Ă©s rendkĂ­vĂŒl aromĂĄs, ami miatt a legelismertebb gombĂĄk között tartjĂĄk szĂĄmon EurĂłpa-szerte.

JellemzƑk Ă©s megjelenĂ©s

A bronzos vargĂĄnya hĂșsa tömör, fehĂ©res szĂ­nƱ, Ă©s nem vĂĄltoztatja szĂ­nĂ©t a vĂĄgĂĄs utĂĄn. Kalapja sötĂ©tbarna, mĂĄr-mĂĄr fekete, ami jĂłl megkĂŒlönbözteti a többi vargĂĄnyafajtĂłl. RitkasĂĄga Ă©s Ă­ze miatt prĂ©mium alapanyagnak szĂĄmĂ­t, Ă©s fƑkĂ©nt szeletelve, megtisztĂ­tva kerĂŒl felhasznĂĄlĂĄsra.

FelhasznĂĄlĂĄsi mĂłdok

  • PirĂ­tva vagy grillezve: Vajon vagy olĂ­vaolajon kĂ©szĂ­tve, sĂłval Ă©s fokhagymĂĄval tökĂ©letes elƑétel vagy köret.
  • RizottĂłba, tĂ©sztĂĄhoz: KivĂĄlĂłan harmonizĂĄl krĂ©mes ĂĄllagĂș Ă©telekkel.
  • Levesekbe Ă©s ragukhoz: MĂ©ly, gazdag Ă­ze miatt kivĂĄlĂł Ă­zfokozĂł hatĂĄsĂș.

AjĂĄnlott fƱszerei: kakukkfƱ, petrezselyem, fokhagyma, vaj, olĂ­vaolaj. A bronzos vargĂĄnya nem igĂ©nyel erƑs fƱszereket – termĂ©szetes Ă­ze elegendƑ.

TĂĄplĂĄlkozĂĄsi elƑnyök

A bronzos vargĂĄnya alacsony kalĂłriatartalmĂș, de tĂĄpanyagban gazdag: B-vitaminokat, kĂĄliumot, foszfort, cinket Ă©s antioxidĂĄns vegyĂŒleteket tartalmaz. Magas rosttartalma rĂ©vĂ©n tĂĄmogatja az emĂ©sztĂ©st, Ă©s jĂłtĂ©konyan hat az immunrendszerre.

  • Rost: SegĂ­t a bĂ©lmƱködĂ©s szabĂĄlyozĂĄsĂĄban.
  • B2-, B3-vitamin: TĂĄmogatjĂĄk az anyagcserĂ©t Ă©s az idegrendszer mƱködĂ©sĂ©t.
  • AntioxidĂĄnsok: SejtvĂ©dƑ hatĂĄs, gyulladĂĄscsökkentĂ©s.

TĂĄrolĂĄs Ă©s elƑkĂ©szĂ­tĂ©s

A bronzos vargĂĄnya frissen 2-3 napig tĂĄrolhatĂł hƱtƑszekrĂ©nyben, szĂĄraz papĂ­rzacskĂłban. SzĂĄrĂ­tva vagy fagyasztva hosszabb ideig megƑrzi intenzĂ­v aromĂĄjĂĄt. ElkĂ©szĂ­tĂ©s elƑtt Ă©rdemes csak szĂĄraz kefĂ©vel tisztĂ­tani, hogy a textĂșra Ă©s Ă­z megmaradjon.

A bronzos vargĂĄnya egy valĂłdi gasztronĂłmiai kĂŒlönlegessĂ©g, amely bĂĄrmely Ă©telt prĂ©mium kategĂłriĂĄssĂĄ emel.

Tåpérték 100 g friss bronzos vargånyåban:
KalĂłria: 32 kcal
Fehérje: 3.8 g
ZsĂ­r: 0.4 g
TelĂ­tett zsĂ­r: 0.1 g
Szénhidråt: 4.2 g
Cukor: 1.0 g
Rost: 2.3 g
NĂĄtrium: 6 mg
KĂĄlium: 510 mg
Foszfor: 95 mg
B2-vitamin: 0.36 mg
B3-vitamin: 4.8 mg
Cink: 1.2 mg
AntioxidĂĄns polifenolok: kb. 13 mg