Őrölt cayenne-bors és szárított cayenne chili konyhai felületen

Cayenne-bors: A csípős fűszer, ami felpörgeti az ízeket és az anyagcserét

Őrölt cayenne-bors és szárított cayenne chili konyhai felületen

A cayenne-bors az egyik legismertebb és legkarakteresebb csípős fűszer, amely az ételek ízvilágát intenzív, tüzes karakterrel gazdagítja. Valójában nem borsról van szó, hanem egy erős chili paprika őrölt formájáról, amely a Capsicum annuum fajhoz tartozik, és szárított, majd finomra őrölt változatban kerül forgalomba.

Miért különleges a cayenne-bors?

A cayenne paprika jellegzetes, világos-vöröses színű, és erőteljes csípősségéért a benne található kapszaicin a felelős. A Scoville-skála szerint a cayenne paprika erőssége jellemzően 30 000–50 000 SHU között mozog. Ez a hőhatás nemcsak ízesítésre alkalmas, hanem pozitív élettani hatásokat is hordoz magában.

Egészségügyi előnyei

  • Anyagcsere-serkentő – a kapszaicin fokozza a hőtermelést és a zsírégetést.
  • Étvágycsökkentő – segít kontrollálni a túlevést és a nassolást.
  • Gyulladáscsökkentő – természetes módon csillapíthatja a gyulladásos panaszokat.
  • Érrendszerre gyakorolt hatás – elősegítheti a keringés javulását és csökkentheti a vérnyomást.
  • Immunerősítő – magas C-vitamin tartalommal bír, ami erősíti a szervezet védekezőképességét.

Felhasználása a konyhában

A cayenne-bors sokoldalúan alkalmazható: levesek, szószok, pácok, grillezett húsok és zöldségek ízesítésére. Használható önmagában vagy más fűszerek keverékében (pl. curry, chili con carne vagy barbecue keverékek). Intenzív csípőssége miatt kis mennyiségben is elég az ételbe szórni belőle.

Tárolása

Az őrölt cayenne-bors hosszú ideig megőrzi aromáját, ha légmentesen zárva, hűvös és száraz helyen tároljuk. Érdemes napfénytől védeni, mivel az oxidáció ronthatja a színét és ízét.

Ha szereted a karakteres, pikáns ízeket és keresel egy természetes anyagcsere-serkentő fűszert, a cayenne-bors tökéletes választás a fűszertartódba.

Tápérték 100 g cayenne-borsban:
Kalória: 318 kcal
Fehérje: 12 g
Zsír: 17.3 g
Szénhidrát: 56.6 g
Cukor: 10 g
Rost: 27.2 g
Nátrium: 30 mg
Kálium: 2014 mg
Kalcium: 148 mg
Magnézium: 152 mg
Vas: 7.8 mg
Cink: 2.5 mg
B1-vitamin (tiamin): 0.33 mg
B2-vitamin (riboflavin): 0.92 mg
B3-vitamin (niacin): 8.7 mg
B6-vitamin: 2.45 mg
Folsav: 106 µg
C-vitamin: 76.4 mg
A-vitamin: 41610 IU
E-vitamin: 29.8 mg