Ɛrölt cayenne-bors Ă©s szĂĄrĂ­tott cayenne chili konyhai felĂŒleten

Cayenne-bors: A csĂ­pƑs fƱszer, ami felpörgeti az Ă­zeket Ă©s az anyagcserĂ©t

Ɛrölt cayenne-bors Ă©s szĂĄrĂ­tott cayenne chili konyhai felĂŒleten

A cayenne-bors az egyik legismertebb Ă©s legkarakteresebb csĂ­pƑs fƱszer, amely az Ă©telek Ă­zvilĂĄgĂĄt intenzĂ­v, tĂŒzes karakterrel gazdagĂ­tja. ValĂłjĂĄban nem borsrĂłl van szĂł, hanem egy erƑs chili paprika Ƒrölt formĂĄjĂĄrĂłl, amely a Capsicum annuum fajhoz tartozik, Ă©s szĂĄrĂ­tott, majd finomra Ƒrölt vĂĄltozatban kerĂŒl forgalomba.

MiĂ©rt kĂŒlönleges a cayenne-bors?

A cayenne paprika jellegzetes, vilĂĄgos-vöröses szĂ­nƱ, Ă©s erƑteljes csĂ­pƑssĂ©géért a benne talĂĄlhatĂł kapszaicin a felelƑs. A Scoville-skĂĄla szerint a cayenne paprika erƑssĂ©ge jellemzƑen 30 000–50 000 SHU között mozog. Ez a hƑhatĂĄs nemcsak Ă­zesĂ­tĂ©sre alkalmas, hanem pozitĂ­v Ă©lettani hatĂĄsokat is hordoz magĂĄban.

EgĂ©szsĂ©gĂŒgyi elƑnyei

  • Anyagcsere-serkentƑ – a kapszaicin fokozza a hƑtermelĂ©st Ă©s a zsĂ­rĂ©getĂ©st.
  • ÉtvĂĄgycsökkentƑ – segĂ­t kontrollĂĄlni a tĂșlevĂ©st Ă©s a nassolĂĄst.
  • GyulladĂĄscsökkentƑ – termĂ©szetes mĂłdon csillapĂ­thatja a gyulladĂĄsos panaszokat.
  • Érrendszerre gyakorolt hatĂĄs – elƑsegĂ­theti a keringĂ©s javulĂĄsĂĄt Ă©s csökkentheti a vĂ©rnyomĂĄst.
  • ImmunerƑsĂ­tƑ – magas C-vitamin tartalommal bĂ­r, ami erƑsĂ­ti a szervezet vĂ©dekezƑkĂ©pessĂ©gĂ©t.

FelhasznĂĄlĂĄsa a konyhĂĄban

A cayenne-bors sokoldalĂșan alkalmazhatĂł: levesek, szĂłszok, pĂĄcok, grillezett hĂșsok Ă©s zöldsĂ©gek Ă­zesĂ­tĂ©sĂ©re. HasznĂĄlhatĂł önmagĂĄban vagy mĂĄs fƱszerek keverĂ©kĂ©ben (pl. curry, chili con carne vagy barbecue keverĂ©kek). IntenzĂ­v csĂ­pƑssĂ©ge miatt kis mennyisĂ©gben is elĂ©g az Ă©telbe szĂłrni belƑle.

TĂĄrolĂĄsa

Az Ƒrölt cayenne-bors hosszĂș ideig megƑrzi aromĂĄjĂĄt, ha lĂ©gmentesen zĂĄrva, hƱvös Ă©s szĂĄraz helyen tĂĄroljuk. Érdemes napfĂ©nytƑl vĂ©deni, mivel az oxidĂĄciĂł ronthatja a szĂ­nĂ©t Ă©s Ă­zĂ©t.

Ha szereted a karakteres, pikĂĄns Ă­zeket Ă©s keresel egy termĂ©szetes anyagcsere-serkentƑ fƱszert, a cayenne-bors tökĂ©letes vĂĄlasztĂĄs a fƱszertartĂłdba.

Tåpérték 100 g cayenne-borsban:
KalĂłria: 318 kcal
Fehérje: 12 g
ZsĂ­r: 17.3 g
Szénhidråt: 56.6 g
Cukor: 10 g
Rost: 27.2 g
NĂĄtrium: 30 mg
KĂĄlium: 2014 mg
Kalcium: 148 mg
Magnézium: 152 mg
Vas: 7.8 mg
Cink: 2.5 mg
B1-vitamin (tiamin): 0.33 mg
B2-vitamin (riboflavin): 0.92 mg
B3-vitamin (niacin): 8.7 mg
B6-vitamin: 2.45 mg
Folsav: 106 ”g
C-vitamin: 76.4 mg
A-vitamin: 41610 IU
E-vitamin: 29.8 mg