A cayenne-bors az egyik legismertebb és legkarakteresebb csípős fűszer, amely az ételek ízvilágát intenzív, tüzes karakterrel gazdagítja. Valójában nem borsról van szó, hanem egy erős chili paprika őrölt formájáról, amely a Capsicum annuum fajhoz tartozik, és szárított, majd finomra őrölt változatban kerül forgalomba.
A cayenne paprika jellegzetes, világos-vöröses színű, és erőteljes csípősségéért a benne található kapszaicin a felelős. A Scoville-skála szerint a cayenne paprika erőssége jellemzően 30 000–50 000 SHU között mozog. Ez a hőhatás nemcsak ízesítésre alkalmas, hanem pozitív élettani hatásokat is hordoz magában.
A cayenne-bors sokoldalúan alkalmazható: levesek, szószok, pácok, grillezett húsok és zöldségek ízesítésére. Használható önmagában vagy más fűszerek keverékében (pl. curry, chili con carne vagy barbecue keverékek). Intenzív csípőssége miatt kis mennyiségben is elég az ételbe szórni belőle.
Az őrölt cayenne-bors hosszú ideig megőrzi aromáját, ha légmentesen zárva, hűvös és száraz helyen tároljuk. Érdemes napfénytől védeni, mivel az oxidáció ronthatja a színét és ízét.
Ha szereted a karakteres, pikáns ízeket és keresel egy természetes anyagcsere-serkentő fűszert, a cayenne-bors tökéletes választás a fűszertartódba.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.