A fekete trombita gomba (Craterellus cornucopioides), más néven halottak kürtje, egy különleges, tölcséres alakú, intenzíven aromás vadgomba, melyet főként az őszi erdők rejtenek. Bár megjelenése nem feltűnő, íze kiemelkedően mély és összetett, ezért a gourmet konyhák egyik titkos alapanyaga.
A fekete trombita gomba vékony, üreges, tölcséres formájú. Színe sötétszürke vagy fekete, tönkje és kalapja összefüggő. Húsa vékony, de rugalmas, szeletelés után sem veszít tartásából. Szárítva még intenzívebb aromát nyer.
Ajánlott fűszerek: kakukkfű, fokhagyma, vaj, petrezselyem, bors. Erőteljes aromája miatt kis mennyiség is elegendő.
A fekete trombita gomba alacsony kalóriatartalom mellett is gazdag rostban, antioxidánsokban, káliumban, vasban, B-vitaminokban. Támogatja az immunrendszert, csökkenti a gyulladást, és hozzájárul a sejtvédelemhez.
Frissen rövid ideig tartható el (1–2 nap hűtőben), de szárítva akár egy évig is megőrzi intenzív aromáját. Tisztítása szárazon, ecsettel vagy sűrű szövésű törlőkendővel javasolt, mert vékony szerkezete miatt könnyen megsérül.
A fekete trombita gomba valódi ízbomba, mely kis mennyiségben is karaktert ad minden fogásnak – igazi kulináris kincs az őszi erdőkből.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.