Szeletelt fekete trombita gomba fokhagymával és kakukkfűvel tálalva

Fekete trombita gomba – Az ízrobbanás, amit az erdő mélye rejt

Szeletelt fekete trombita gomba fokhagymával és kakukkfűvel tálalva

A fekete trombita gomba (Craterellus cornucopioides), más néven halottak kürtje, egy különleges, tölcséres alakú, intenzíven aromás vadgomba, melyet főként az őszi erdők rejtenek. Bár megjelenése nem feltűnő, íze kiemelkedően mély és összetett, ezért a gourmet konyhák egyik titkos alapanyaga.

Jellemzői és felismerése

A fekete trombita gomba vékony, üreges, tölcséres formájú. Színe sötétszürke vagy fekete, tönkje és kalapja összefüggő. Húsa vékony, de rugalmas, szeletelés után sem veszít tartásából. Szárítva még intenzívebb aromát nyer.

Felhasználási lehetőségek

  • Szárítva: Levesek, szószok és mártások kiváló ízfokozója.
  • Pirítva: Vajon vagy olívaolajon, hagymával és fűszerekkel kiváló köret vagy tésztafeltét.
  • Rizottókban, krémlevesekben: Mély, umami íze miatt kevés is elég a karakteres ízhatás eléréséhez.

Ajánlott fűszerek: kakukkfű, fokhagyma, vaj, petrezselyem, bors. Erőteljes aromája miatt kis mennyiség is elegendő.

Tápérték és egészségügyi előnyök

A fekete trombita gomba alacsony kalóriatartalom mellett is gazdag rostban, antioxidánsokban, káliumban, vasban, B-vitaminokban. Támogatja az immunrendszert, csökkenti a gyulladást, és hozzájárul a sejtvédelemhez.

  • Antioxidánsok: Harcolnak az oxidatív stressz ellen.
  • Vas: Fontos a vérképzéshez és oxigénszállításhoz.
  • B3-vitamin: Elősegíti az energiatermelést és az idegrendszer egészségét.

Tárolás és tisztítás

Frissen rövid ideig tartható el (1–2 nap hűtőben), de szárítva akár egy évig is megőrzi intenzív aromáját. Tisztítása szárazon, ecsettel vagy sűrű szövésű törlőkendővel javasolt, mert vékony szerkezete miatt könnyen megsérül.

A fekete trombita gomba valódi ízbomba, mely kis mennyiségben is karaktert ad minden fogásnak – igazi kulináris kincs az őszi erdőkből.

Tápérték 100 g friss fekete trombita gombában:
Kalória: 30 kcal
Fehérje: 2.1 g
Zsír: 0.5 g
Telített zsír: 0.1 g
Szénhidrát: 4.9 g
Cukor: 1.2 g
Rost: 3.1 g
Nátrium: 4 mg
Kálium: 501 mg
Foszfor: 91 mg
Vas: 3.4 mg
B2-vitamin: 0.29 mg
B3-vitamin: 4.3 mg
Antioxidáns polifenolok: kb. 15 mg