VilĂĄgos barna gesztenyeliszt rusztikus tĂĄlban, fa felĂŒleten elszĂłrva

Gesztenyeliszt – A termĂ©szetesen Ă©deskĂ©s, glutĂ©nmentes kĂŒlönlegessĂ©g

VilĂĄgos barna gesztenyeliszt rusztikus tĂĄlban, fa felĂŒleten elszĂłrva

A gesztenyeliszt a szelĂ­dgesztenye szĂĄrĂ­tott Ă©s finomra Ƒrölt vĂĄltozata, amely termĂ©szetes mĂłdon glutĂ©nmentes Ă©s enyhĂ©n Ă©deskĂ©s Ă­zƱ. Az Ƒsi mediterrĂĄn konyhĂĄk fontos alapanyaga volt, Ă©s ma is rendkĂ­vĂŒl nĂ©pszerƱ a lisztĂ©rzĂ©kenyek Ă©s a termĂ©szetes alapanyagokat kedvelƑk körĂ©ben.

A gesztenyeliszt vilĂĄgosbarna szĂ­nƱ, puha Ă©s könnyƱ textĂșrĂĄjĂș, Ă­ze diĂłs, kissĂ© karamelles. Nemcsak sĂŒtemĂ©nyekhez, hanem kenyerekhez, palacsintĂĄkhoz, mĂĄrtĂĄsokhoz Ă©s levesekhez is kivĂĄlĂł. Magas szĂ©nhidrĂĄt- Ă©s rosttartalmĂĄnak köszönhetƑen tĂĄplĂĄlĂł Ă©s laktatĂł.

A gesztenyeliszt elƑnyei

  • TermĂ©szetesen glutĂ©nmentes: LisztĂ©rzĂ©kenyek biztonsĂĄgosan fogyaszthatjĂĄk.
  • Magas rosttartalom: TĂĄmogatja az emĂ©sztĂ©st, segĂ­ti a bĂ©lmƱködĂ©st.
  • TermĂ©szetes Ă©des Ă­z: ÉdesĂ­tƑszerek nĂ©lkĂŒl is harmonikus Ă­zvilĂĄgot biztosĂ­t.
  • ÁsvĂĄnyi anyagokban gazdag: KiemelkedƑen tartalmaz kĂĄliumot, foszfort Ă©s magnĂ©ziumot.
  • Alacsony zsĂ­rtartalom: EgĂ©szsĂ©ges, diĂ©tĂĄs Ă©telekhez is alkalmas.

FelhasznĂĄlĂĄsa a konyhĂĄban

A gesztenyeliszt kivĂĄlĂłan alkalmas sĂŒtemĂ©nyek, muffinok, palacsintĂĄk, gofrik elkĂ©szĂ­tĂ©sĂ©re. HasznĂĄlhatĂł kenyĂ©rsĂŒtĂ©shez, kĂŒlönösen mĂĄs lisztekkel keverve. SƱrĂ­tƑkĂ©nt is hasznĂĄlhatĂł levesekben, fƑzelĂ©kekben, mĂĄrtĂĄsokban, Ă©s kĂŒlönösen jĂłl harmonizĂĄl Ƒszi, fƱszeres fogĂĄsokkal.

Mivel édesebb ízƱ, gyakran hasznåljåk cukorcsökkentett vagy természetes desszertekhez. Mås gluténmentes lisztekkel (pl. rizs-, mandula-, kukoricaliszt) jól kombinålható, a jobb ållag és rugalmassåg érdekében.

TĂĄrolĂĄsi javaslat

A gesztenyeliszt hajlamos a nedvessĂ©g felvĂ©telĂ©re, Ă­gy lĂ©gmentesen zĂĄrt edĂ©nyben, hƱvös, sötĂ©t helyen kell tĂĄrolni. Hosszabb tĂĄvĂș tĂĄrolĂĄshoz a hƱtĂ©s vagy fagyasztĂĄs javasolt. FelbontĂĄs utĂĄn 2-3 hĂłnapon belĂŒl cĂ©lszerƱ felhasznĂĄlni.

A gesztenyeliszt egy Ă­zletes, tĂĄplĂĄlĂł Ă©s termĂ©szetes glutĂ©nmentes alapanyag, amely tökĂ©letes vĂĄlasztĂĄs az Ƒszi-tĂ©li idƑszak Ă©teleihez, valamint a tudatos tĂĄplĂĄlkozĂĄs hĂ­vei szĂĄmĂĄra.

Tåpérték 100 g gesztenyelisztben:
KalĂłria: 369 kcal
Fehérje: 6.3 g
ZsĂ­r: 3.7 g
Szénhidråt: 77.2 g
Cukor: 24.0 g
Rost: 10.3 g
NĂĄtrium: 9 mg
KĂĄlium: 738 mg
Kalcium: 27 mg
Magnézium: 92 mg
Foszfor: 107 mg
Vas: 1.7 mg
Cink: 1.2 mg
B1-vitamin (tiamin): 0.21 mg
B2-vitamin (riboflavin): 0.18 mg
B3-vitamin (niacin): 1.1 mg
B6-vitamin: 0.29 mg
Folsav: 60 ”g
A-vitamin: 17 IU
C-vitamin: 26 mg
D-vitamin: 0 IU