Friss gyömbĂ©rgyökĂ©r szeletek Ă©s reszelt gyömbĂ©r tĂĄlban, fa konyhai felĂŒleten

GyömbĂ©rgyökĂ©r – Az Ă­z Ă©s egĂ©szsĂ©g termĂ©szetes ereje a konyhĂĄban

Friss gyömbĂ©rgyökĂ©r szeletek Ă©s reszelt gyömbĂ©r tĂĄlban, fa konyhai felĂŒleten

A gyömbĂ©rgyökĂ©r (Zingiber officinale) egy rendkĂ­vĂŒl aromĂĄs, jellegzetes Ă­zƱ gyökĂ©rfƱszer, amelyet Ă©vszĂĄzadok Ăłta hasznĂĄlnak gasztronĂłmiai Ă©s gyĂłgyĂĄszati cĂ©lokra egyarĂĄnt. A friss gyömbĂ©r hĂșsa vilĂĄgossĂĄrga, mĂ­g hĂ©ja vilĂĄgosbarna Ă©s kissĂ© Ă©rdes. Íze csĂ­pƑs, frissĂ­tƑ Ă©s enyhĂ©n citrusos.

A gyömbĂ©rgyökĂ©r felhasznĂĄlĂĄsa sokrĂ©tƱ: fƑzve, pĂĄrolva, sĂŒtve vagy reszelve is gyakori alapanyag levesekben, wokĂ©telekben, curry-kben, sĂŒtemĂ©nyekben, italokban Ă©s gyĂłgyteĂĄkban. A vilĂĄg kĂŒlönbözƑ konyhĂĄi – az indiai, kĂ­nai, thai, közel-keleti Ă©s eurĂłpai – mind kiemelt helyen kezelik.

A gyömbérgyökér jótékony hatåsai

  • GyulladĂĄscsökkentƑ – gingerolt Ă©s shogaolt tartalmaz
  • ImmunerƑsĂ­tƑ – termĂ©szetes fertƑzĂ©sgĂĄtlĂł hatĂĄs
  • EmĂ©sztĂ©st segĂ­tƑ – enyhĂ­ti a hĂĄnyingert Ă©s puffadĂĄst
  • Anyagcsere-serkentƑ – tĂĄmogatja a zsĂ­rĂ©getĂ©st

FelhasznĂĄlĂĄsi javaslatok

  • Frissen reszelve teĂĄba vagy mĂ©zbe keverve
  • AsiĂĄs Ă©telek – pĂ©ldĂĄul curry-k Ă©s levesek – alapfƱszere
  • SĂŒlt hĂșsokhoz, zöldsĂ©gekhez
  • SĂŒtik, mĂ©zeskalĂĄcs, gyömbĂ©res keksz Ă­zesĂ­tƑje

A gyömbĂ©r hƱtƑszekrĂ©nyben akĂĄr 3-4 hĂ©tig is frissen tarthatĂł. Le is fagyaszthatĂł, sƑt reszelt formĂĄban is eltarthatĂł. TeĂĄnak forrĂĄzva nyugtatĂł Ă©s energetizĂĄlĂł hatĂĄsĂș, hidegen fogyasztva pedig ĂŒdĂ­tƑitalokba is kivĂĄlĂł.

A gyömbĂ©rgyökĂ©r nemcsak a konyha, hanem az egĂ©szsĂ©gtudatos Ă©letmĂłd megkerĂŒlhetetlen alapanyaga, amely egyszerre Ă­zesĂ­t, megelƑz Ă©s gyĂłgyĂ­t.

Tåpérték 100 g friss gyömbérgyökérben:
KalĂłria: 80 kcal
Fehérje: 1.8 g
ZsĂ­r: 0.8 g
– ebbƑl telített zsírsav: 0.2 g
Szénhidråt: 17.8 g
Cukor: 1.7 g
Rost: 2 g
NĂĄtrium: 13 mg
KĂĄlium: 415 mg
Kalcium: 16 mg
Magnézium: 43 mg
Foszfor: 34 mg
Vas: 0.6 mg
C-vitamin: 5 mg
B6-vitamin: 0.16 mg
Folsav: 11 ”g
A-vitamin: 0 IU
D-vitamin: 0 IU