Friss, szeletelt halvåny rókagomba fƱszerekkel tålalva rusztikus deszkån

HalvĂĄny rĂłkagomba – Az enyhĂ©bb szĂ­nƱ, illatos gombakĂŒlönlegessĂ©g szeletelve

Friss, szeletelt halvåny rókagomba fƱszerekkel tålalva rusztikus deszkån

A halvĂĄny rĂłkagomba (Cantharellus pallens) a sĂĄrga rĂłkagomba vilĂĄgosabb vĂĄltozata, amely ugyanolyan illatos Ă©s hĂșsos ĂĄllagĂș, viszont enyhĂ©bb szĂ­nnel Ă©s kicsit visszafogottabb Ă­zzel rendelkezik. Ez a gombafajta nagyon jĂłl illik krĂ©mes, lĂĄgy Ă­zvilĂĄgĂș Ă©telekhez, Ă©s szeletelve könnyen felhasznĂĄlhatĂł.

Megjelenés és jellegzetességek

A halvĂĄny rĂłkagomba kalapja vilĂĄgos sĂĄrgĂĄs vagy krĂ©mszĂ­nƱ, tölcsĂ©res formĂĄjĂș, finom, elĂĄgazĂł lemezekkel. HĂșsa kemĂ©ny, rugalmas, Ă©s jellemzƑ rĂĄ az enyhe, barackra vagy sĂĄrgabarackra emlĂ©keztetƑ illat. Szeletelve jĂłl megƑrzi formĂĄjĂĄt, Ă­gy nem esik szĂ©t fƑzĂ©s közben sem.

FelhasznĂĄlĂĄsi lehetƑsĂ©gek

  • PirĂ­tva: Vajon vagy olĂ­vaolajon, fokhagymĂĄval, petrezselyemmel.
  • TejszĂ­nes mĂĄrtĂĄsban: KivĂĄlĂł alapanyag tĂ©sztĂĄkhoz vagy hĂșsok mellĂ©.
  • Gombalevesekben: KrĂ©mlevesekhez, erdei gombĂĄs alaphoz ideĂĄlis.

AjĂĄnlott fƱszerek: fokhagyma, petrezselyem, vaj, fehĂ©rbors, kakukkfƱ. LĂĄgy, enyhĂ©n gyĂŒmölcsös karaktere finoman Ă©rvĂ©nyesĂŒl, ha nem fƱszerezzĂŒk tĂșl.

TĂĄpanyagĂ©rtĂ©k Ă©s egĂ©szsĂ©gĂŒgyi hatĂĄsok

A halvĂĄny rĂłkagomba alacsony kalĂłriatartalmĂș, rostban gazdag Ă©s kivĂĄlĂł forrĂĄsa a D-vitaminnak, kĂĄliumnak, vasnak Ă©s B-vitaminoknak. Rendszeres fogyasztĂĄsa tĂĄmogatja a csontozatot, az immunrendszert Ă©s az emĂ©sztĂ©st.

  • D-vitamin: Fontos a kalcium felszĂ­vĂłdĂĄsĂĄhoz Ă©s a csontok egĂ©szsĂ©gĂ©hez.
  • Rost: TĂĄmogatja a bĂ©lrendszer mƱködĂ©sĂ©t.
  • KĂĄlium: SegĂ­t az idegrendszer Ă©s a szĂ­v megfelelƑ mƱködĂ©sĂ©ben.

TĂĄrolĂĄs Ă©s elƑkĂ©szĂ­tĂ©s

A halvĂĄny rĂłkagomba frissen 2–3 napig tĂĄrolhatĂł hƱtƑben. TisztĂ­tĂĄsa szĂĄrazon ajĂĄnlott kefĂ©vel, mivel nedvszĂ­vĂł. SzĂĄrĂ­thatĂł vagy fagyaszthatĂł, ezĂĄltal egĂ©sz Ă©vben felhasznĂĄlhatĂł. Szeletelt formĂĄban gyorsan fƑzhetƑ, Ă­gy ideĂĄlis gyors receptekhez is.

A halvĂĄny rĂłkagomba egy igazĂĄn sokoldalĂș Ă©s Ă­zletes erdei alapanyag, amelyet bĂĄtran hasznĂĄlhatunk a konyhĂĄban egĂ©szsĂ©gtudatos, termĂ©szetes Ă©telekhez.

Tåpérték 100 g friss halvåny rókagombåban:
KalĂłria: 31 kcal
Fehérje: 1.7 g
ZsĂ­r: 0.4 g
TelĂ­tett zsĂ­r: 0.1 g
Szénhidråt: 5.9 g
Cukor: 1.0 g
Rost: 3.2 g
NĂĄtrium: 6 mg
KĂĄlium: 512 mg
Foszfor: 97 mg
D-vitamin: 205 IU
Vas: 3.2 mg
B2-vitamin: 0.28 mg
B3-vitamin: 4.1 mg