Håntolt mandulaszemek természetes halomban fehér håttéren

Hántolt mandula – A bƑrtelenített mag, ami a konyha titkos szuperhƑse

Håntolt mandulaszemek természetes halomban fehér håttéren

A mandula hĂĄntolt formĂĄja, azaz a hĂ©jĂĄtĂłl megszabadĂ­tott, vilĂĄgos szĂ­nƱ mandulabĂ©l, egy kĂŒlönösen Ă©rtĂ©kes Ă©s sokoldalĂșan hasznĂĄlhatĂł alapanyag. A hĂĄmozĂĄsi folyamat sorĂĄn a barna, rostos kĂŒlsƑ hĂ©j eltĂĄvolĂ­tĂĄsra kerĂŒl, Ă­gy a belsƑ, sima, krĂ©mszĂ­nƱ mag vĂĄlik lĂĄthatĂłvĂĄ. Ez a vĂĄltozat nemcsak könnyebben emĂ©szthetƑ, de bizonyos receptekhez elengedhetetlen – pĂ©ldĂĄul mandulatej, mandulaliszt, vagy cukrĂĄszati krĂ©mek kĂ©szĂ­tĂ©sĂ©hez.

A hĂĄmozott mandula tĂĄpĂ©rtĂ©ke megegyezik a hĂ©jas vĂĄltozatĂ©val, de mivel nem tartalmazza a kĂŒlsƑ hĂ©jat, alacsonyabb rosttartalommal rendelkezik. CserĂ©be könnyebb a feldolgozĂĄsa, nem keserƱ, Ă©s esztĂ©tikusabb megjelenĂ©st ad krĂ©mekben, mĂĄrtĂĄsokban vagy desszertekben.

A hántolt mandula elƑnyei

  • EgĂ©szsĂ©ges zsĂ­rsavakat tartalmaz – telĂ­tetlen zsĂ­rsavak a szĂ­v Ă©s Ă©rrendszer vĂ©delméért.
  • Magas E-vitamin Ă©s magnĂ©zium tartalom – antioxidĂĄns vĂ©delem, idegrendszeri tĂĄmogatĂĄs.
  • FehĂ©rjĂ©ben gazdag – ideĂĄlis növĂ©nyi eredetƱ fehĂ©rjeforrĂĄs.
  • LaktĂłzmentes mandulatej kĂ©szĂ­thetƑ belƑle.

FelhasznĂĄlĂĄsi lehetƑsĂ©gek

  • Mandulatej alapanyagkĂ©nt – ĂĄztatva, turmixolva, leszƱrve.
  • SĂŒtemĂ©nyekhez, tortĂĄkhoz – darĂĄlva vagy egĂ©szben dĂ­szĂ­tĂ©shez.
  • KrĂ©mek, marcipĂĄn kĂ©szĂ­tĂ©sĂ©hez – fƑzve, pĂ©pesĂ­tve.
  • Mandulaliszt elƑállĂ­tĂĄsĂĄhoz – szĂĄrĂ­tva Ă©s finomra Ƒrölve.

A mandula hĂĄntolt formĂĄja kĂŒlönösen nĂ©pszerƱ a glutĂ©nmentes, vegĂĄn vagy laktĂłzmentes Ă©trendet követƑk körĂ©ben. Enyhe, krĂ©mes Ă­ze Ă©s sima textĂșrĂĄja miatt sokoldalĂșan beilleszthetƑ mindennapi Ă©telekbe.

TĂĄrolĂĄsa sötĂ©t, hƱvös helyen javasolt, jĂłl zĂĄrhatĂł edĂ©nyben. A levegƑtƑl Ă©s fĂ©nytƑl vĂ©dve hosszabb ideig megƑrzi frissessĂ©gĂ©t Ă©s termĂ©szetes olajtartalmĂĄt.

Tåpérték 100 g-ban:
KalĂłria: 579 kcal
Fehérje: 21.2 g
ZsĂ­r: 49.9 g
ebbƑl telített: 3.8 g
Szénhidråt: 21.6 g
Cukor: 4.4 g
Rost: 4.0 g
Kalcium: 264 mg
Magnézium: 268 mg
Foszfor: 484 mg
KĂĄlium: 705 mg
Vas: 3.7 mg
Cink: 3.1 mg
E-vitamin: 25.6 mg
B2-vitamin: 1.1 mg
Folsav: 60 ”g