Friss juhtej pohĂĄrban Ă©s kancsĂłban vilĂĄgos konyhai felĂŒleten, termĂ©szetes formĂĄban

Juhtej – A sƱrƱ Ă©s tĂĄpanyagdĂșs tej, ami mĂ©ltĂĄn kĂŒlönleges

Friss juhtej pohĂĄrban Ă©s kancsĂłban vilĂĄgos konyhai felĂŒleten, termĂ©szetes formĂĄban

A juhtej az egyik legtĂĄpanyagdĂșsabb tejfajta, amely kiemelkedƑ fehĂ©rje-, zsĂ­r- Ă©s ĂĄsvĂĄnyianyag-tartalommal rendelkezik. BĂĄr kevĂ©sbĂ© elterjedt, mint a tehĂ©n- vagy kecsketej, a gasztronĂłmia kĂŒlönleges alapanyagakĂ©nt egyre nagyobb figyelmet kap, fƑkĂ©nt sajtgyĂĄrtĂĄsban Ă©s prĂ©mium tejtermĂ©kekben.

A juhtej sƱrƱbb, krĂ©mesebb ĂĄllagĂș, szĂ­ne fehĂ©rebb a többi tejtĂ­pushoz kĂ©pest, mivel nem tartalmaz karotint. Íze lĂĄgyabb, enyhĂ©n Ă©deskĂ©s, ami kĂŒlönösen alkalmassĂĄ teszi Ă©des Ă©s sĂłs fogĂĄsokhoz egyarĂĄnt.

A juhtej elƑnyei

  • KiemelkedƑ fehĂ©rjetartalom – több, mint a tehĂ©n- vagy kecsketejben, kivĂĄlĂł sportolĂłknak Ă©s fejlƑdĂ©sben lĂ©vƑknek.
  • Gazdag kalciumban, foszforban Ă©s cinkben – tĂĄmogatja a csontozat, fogazat Ă©s immunrendszer egĂ©szsĂ©gĂ©t.
  • Több B-vitamin Ă©s riboflavin – elƑsegĂ­ti az anyagcserĂ©t Ă©s az idegrendszer mƱködĂ©sĂ©t.
  • Magas zsĂ­rtartalom – termĂ©szetes energiasƱrƱsĂ©g, jĂłl hasznĂĄlhatĂł fƑzĂ©shez Ă©s fermentĂĄlĂĄshoz.

FelhasznĂĄlĂĄsa a konyhĂĄban

A juhtejet leggyakrabban sajtok kĂ©szĂ­tĂ©sĂ©hez hasznĂĄljĂĄk, pĂ©ldĂĄul a hĂ­res pecorino, feta, roquefort vagy liptĂłi tĂșrĂł alapjĂĄul szolgĂĄl. Emellett kĂ©szĂ­tenek belƑle joghurtot, tĂșrĂłt, kefirt, tejfölt Ă©s desszertkrĂ©meket is.

ÖnmagĂĄban is fogyaszthatĂł, de sƱrƱ ĂĄllaga miatt hĂ­gĂ­tĂĄs nĂ©lkĂŒl kĂŒlönösen laktatĂł. HasznĂĄlhatĂł habarĂĄsban, krĂ©mlevesekben, fƑzelĂ©kekben vagy tejes pitĂ©khez, pudingokhoz, szuflĂ©khoz.

TĂĄpĂ©rtĂ©k Ă©s egĂ©szsĂ©gĂŒgyi hatĂĄsai

100 ml juhtej kb. 108 kcal energiĂĄt, 5.4 g fehĂ©rjĂ©t, 6.7 g zsĂ­rt Ă©s 5.1 g szĂ©nhidrĂĄtot tartalmaz. Ezzel magasabb energiatartalmĂș, mint mĂĄs tejtĂ­pusok. KivĂĄlĂł kalcium-, foszfor-, cink-, Ă©s B12-vitaminforrĂĄs.

SƱrƱsĂ©ge ellenĂ©re sok esetben jobban emĂ©szthetƑ, mivel zsĂ­rmolekulĂĄi kisebbek, Ă©s termĂ©szetesen magas CLA (konjugĂĄlt linolsav) tartalma rĂ©vĂ©n gyulladĂĄscsökkentƑ hatĂĄsĂș lehet.

Tårolåsa és eltarthatósåga

A friss juhtej 0–4 °C-on tĂĄrolandĂł, Ă©s felbontĂĄs utĂĄn 2-3 napon belĂŒl ajĂĄnlott elfogyasztani. PasztƑrözve vagy UHT vĂĄltozatban hosszabb ideig eltarthatĂł. FagyaszthatĂł, de ĂĄllaga enyhĂ©n megvĂĄltozhat, fƑkĂ©nt tejtermĂ©kekhez hasznĂĄlt formĂĄban.

A juhtej kivĂĄlĂł tĂĄpanyagsƱrƱsĂ©ge Ă©s szĂ©les körƱ kulinĂĄris felhasznĂĄlĂĄsa miatt mĂ©ltĂĄn nĂ©pszerƱ alapanyag a minƑsĂ©gi Ă©trendben.

Tåpérték 100 ml juhtejben:
KalĂłria: 108 kcal
Fehérje: 5.4 g
ZsĂ­r: 6.7 g
TelĂ­tett zsĂ­rsav: 4.2 g
Szénhidråt: 5.1 g
Cukor (laktĂłz): 5.1 g
Kalcium: 193 mg
Foszfor: 158 mg
KĂĄlium: 150 mg
Cink: 0.6 mg
B12-vitamin: 0.9 ”g
B2-vitamin: 0.4 mg
D-vitamin: 47 IU