A kardamom (Elettaria cardamomum) a gyömbérfélék családjába tartozó növény, amelynek aromás hüvelyei és magjai világszerte népszerű fűszerként szolgálnak. Főként Indiából és Srí Lankáról származik, ahol nemcsak a gasztronómiában, hanem az ájurvédikus gyógyászatban is jelentős szerepet tölt be.
A zöld kardamom hüvelyei kis, ovális formájúak, világoszöldek és enyhén bordázottak. Belsejükben találhatók a fekete, illóolajban gazdag magok, melyek intenzív, édesen fűszeres, citrusos ízvilágot hordoznak.
A kardamom egész hüvelyben, mozsárban megtörve vagy őrölve is használható. A teljes hüvelyt gyakran együtt főzik az étellel vagy itallal, majd eltávolítják a tálalás előtt.
A kardamom emésztést segítő, méregtelenítő és gyulladáscsökkentő hatásairól ismert. Főbb jótékony tulajdonságai:
Az ájurvéda szerint „melegítő fűszer”, amely harmonizálja a szervezet energiaáramlását. A kardamomból készült tea különösen ajánlott megfázásos időszakokban, torokfájás és köhögés esetén.
A kardamom fűszerként és természetes gyógymódként is különleges helyet foglal el a világ konyháiban. Íze és hatásai révén egy apró mag, amely gazdagítja az ízvilágot és támogatja az egészséget.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.