KarragĂ©n por ĂŒvegben Ă©s kanĂĄlon vilĂĄgos felĂŒleten

KarragĂ©n – A termĂ©szetes tengeri sƱrĂ­tƑ- Ă©s zselĂ©sĂ­tƑ anyag

KarragĂ©n por ĂŒvegben Ă©s kanĂĄlon vilĂĄgos felĂŒleten

A karragĂ©n egy termĂ©szetes eredetƱ, tengeri vörösmoszatokbĂłl (pl. Chondrus crispus, mĂĄs nĂ©ven Ă­r moszat) kivont sƱrĂ­tƑ-, zselĂ©sĂ­tƑ- Ă©s stabilizĂĄlĂł anyag. Az Ă©lelmiszeriparban az E407-es adalĂ©kanyagkĂ©nt ismerik, Ă©s elsƑsorban tejtermĂ©kekben, növĂ©nyi italokban, desszertekben Ă©s hĂșskĂ©szĂ­tmĂ©nyekben hasznĂĄljĂĄk ĂĄllomĂĄnyjavĂ­tĂĄsra.

A karragĂ©n por szagtalan, Ă­ztelen, vilĂĄgos ĂĄrnyalatĂș, finomszemcsĂ©s anyag, amely meleg folyadĂ©kban oldva gĂ©lszerƱ ĂĄllagot hoz lĂ©tre. ElƑnye, hogy vegĂĄnbarĂĄt alternatĂ­vĂĄja a zselatinnak, Ă©s mĂĄr kis mennyisĂ©gben is hatĂ©konyan sƱrĂ­t vagy stabilizĂĄl kĂŒlönfĂ©le kĂ©szĂ­tmĂ©nyeket.

A karragĂ©n elƑnyei

  • 100%-ban növĂ©nyi eredetƱ: alga alapĂș zselĂ©sĂ­tƑ
  • JĂłl kombinĂĄlhatĂł mĂĄs hidrofil kolloidokkal (pl. xantĂĄn, agar)
  • HƑstabil: melegĂ­tĂ©s utĂĄn is megtartja gĂ©les ĂĄllapotĂĄt
  • Alacsony kalĂłriatartalom: ideĂĄlis diĂ©tĂĄs Ă©trendhez

Felhasznålåsa a konyhåban és iparban

A karragĂ©nt leggyakrabban növĂ©nyi italok, krĂ©mek, pudingok, sajtutĂĄnzatok, lekvĂĄrok Ă©s hĂșskĂ©szĂ­tmĂ©nyek textĂșrĂĄjĂĄnak javĂ­tĂĄsĂĄra alkalmazzĂĄk. EgyarĂĄnt kĂ©pes zselĂ©sĂ­teni Ă©s szuszpenziĂłt stabilizĂĄlni, azaz megakadĂĄlyozni, hogy az összetevƑk szĂ©tvĂĄljanak.

  • NövĂ©nyi tejtermĂ©kek sƱrĂ­tĂ©sĂ©re (pl. rizs- vagy mandulaital)
  • Pudingok Ă©s desszertek zselĂ©sĂ­tĂ©sĂ©re
  • HĂșskĂ©szĂ­tmĂ©nyek vĂ­zmegtartĂĄsĂĄnak növelĂ©sĂ©re
  • KrĂ©mek, mĂĄrtĂĄsok Ă©s szĂłszok stabilizĂĄlĂĄsĂĄra

A karragĂ©n ideĂĄlis Ă©lelmiszeripari segĂ©danyag azok szĂĄmĂĄra, akik termĂ©szetes, megbĂ­zhatĂł sƱrĂ­tƑ- Ă©s zselĂ©sĂ­tƑt keresnek. VegĂĄn, hƑstabil Ă©s könnyen adagolhatĂł – a modern Ă©lelmiszer-technolĂłgia alapköve.

Tåpérték 100 g karragén porban:
KalĂłria: 15 kcal
Fehérje: 0 g
ZsĂ­r: 0 g
Szénhidråt: 2.5 g
Cukor: 0 g
Rost: 70 g
NĂĄtrium: 200 mg
KĂĄlcium: 75 mg
Magnézium: 40 mg
Vas: 2.3 mg
KĂĄlium: 180 mg
Cink: 0.4 mg
D-vitamin: 0 IU
A-vitamin: 0 IU