A kimchi alap a klasszikus koreai fermentált étel, a kimchi készítéséhez szükséges nyers összetevők összessége. Ezek a hozzávalók biztosítják a kimchi jellegzetes ízét, aromáját, textúráját és probiotikus hatását. A fermentáció előtt minden alapanyagot előkészítenek, sóznak, szeletelnek, fűszereznek – így jön létre az a keverék, amelyből a híres savanyított koreai káposzta születik.
A kimchi alap keveréke biztosítja a tökéletes fermentáció feltételeit: a só kivonja a zöldségekből a nedvességet, így a tejsavas erjedés akadálytalanul elindulhat. Az összetevők közötti egyensúly határozza meg a kész kimchi ízharmóniáját és textúráját.
Az elkészült alapot üvegekbe vagy fermentáló edényekbe töltik, majd 1–2 hétig szobahőmérsékleten erjesztik. A fermentáció során természetes tejsavbaktériumok szaporodnak el, amelyek probiotikus hatásuk révén támogatják az emésztést és az immunrendszert.
A kimchi alap fermentálás előtt hűtőben is tárolható maximum 1 napig, de ideális azonnali felhasználásra. A már bekevert, de még nem fermentált alapot tiszta, légmentesen zárható üvegbe helyezve lehet tárolni az erjedés megkezdéséig.
A kimchi alap tehát nem csupán nyers zöldséghalmaz, hanem egy gondosan összeállított fermentációs közeg, amely a koreai konyha egyik legismertebb és legértékesebb ételének kezdetét jelenti.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.