Nyers kimchi alapanyagok fa felĂŒleten: kĂ­nai kel, gochugaru, fokhagyma, gyömbĂ©r, Ășjhagyma, rizspaszta, retek Ă©s sĂĄrgarĂ©pa

Kimchi alap – A koreai fermentĂĄlt csoda nyers összetevƑi lĂ©pĂ©srƑl lĂ©pĂ©sre

Nyers kimchi alapanyagok fa felĂŒleten: kĂ­nai kel, gochugaru, fokhagyma, gyömbĂ©r, Ășjhagyma, rizspaszta, retek Ă©s sĂĄrgarĂ©pa

A kimchi alap a klasszikus koreai fermentĂĄlt Ă©tel, a kimchi kĂ©szĂ­tĂ©sĂ©hez szĂŒksĂ©ges nyers összetevƑk összessĂ©ge. Ezek a hozzĂĄvalĂłk biztosĂ­tjĂĄk a kimchi jellegzetes Ă­zĂ©t, aromĂĄjĂĄt, textĂșrĂĄjĂĄt Ă©s probiotikus hatĂĄsĂĄt. A fermentĂĄciĂł elƑtt minden alapanyagot elƑkĂ©szĂ­tenek, sĂłznak, szeletelnek, fƱszereznek – Ă­gy jön lĂ©tre az a keverĂ©k, amelybƑl a hĂ­res savanyĂ­tott koreai kĂĄposzta szĂŒletik.

MibƑl áll a kimchi alap?

  • KĂ­nai kel (Napa cabbage): a kimchi fƑ összetevƑje, csĂ­kokra vĂĄgva, sĂłs vĂ­zben ĂĄztatva elƑkĂ©szĂ­tve.
  • Retek (daikon): ropogĂłs ĂĄllagot Ă©s termĂ©szetes Ă©dessĂ©get ad az alaphoz.
  • SĂĄrgarĂ©pa: szĂ­n Ă©s Ă­z gazdagĂ­tĂĄsĂĄra hasznĂĄljĂĄk, vĂ©konyra gyalulva.
  • Újhagyma: friss, enyhĂ©n csĂ­pƑs karaktert visz az erjedƑ keverĂ©kbe.
  • Fokhagyma Ă©s gyömbĂ©r: intenzĂ­v aromĂĄk Ă©s antibakteriĂĄlis hatĂĄsĂșak.
  • Gochugaru (koreai chilipehely): központi Ă­z- Ă©s szĂ­nkomponens, adja a kimchi csĂ­pƑssĂ©gĂ©t.
  • HalszĂłsz vagy garnĂ©larĂĄk paszta: mĂ©ly umami Ă­zt biztosĂ­t, de elhagyhatĂł vegetĂĄriĂĄnus vĂĄltozat esetĂ©n.
  • RizslisztbƑl kĂ©szĂŒlt paszta: segĂ­ti a fƱszerek tapadĂĄsĂĄt, Ă©s elƑkĂ©szĂ­ti az erjedĂ©st.

A kimchi alap szerepe a fermentĂĄciĂłban

A kimchi alap keverĂ©ke biztosĂ­tja a tökĂ©letes fermentĂĄciĂł feltĂ©teleit: a sĂł kivonja a zöldsĂ©gekbƑl a nedvessĂ©get, Ă­gy a tejsavas erjedĂ©s akadĂĄlytalanul elindulhat. Az összetevƑk közötti egyensĂșly hatĂĄrozza meg a kĂ©sz kimchi Ă­zharmĂłniĂĄjĂĄt Ă©s textĂșrĂĄjĂĄt.

Az elkĂ©szĂŒlt alapot ĂŒvegekbe vagy fermentĂĄlĂł edĂ©nyekbe töltik, majd 1–2 hĂ©tig szobahƑmĂ©rsĂ©kleten erjesztik. A fermentĂĄciĂł sorĂĄn termĂ©szetes tejsavbaktĂ©riumok szaporodnak el, amelyek probiotikus hatĂĄsuk rĂ©vĂ©n tĂĄmogatjĂĄk az emĂ©sztĂ©st Ă©s az immunrendszert.

Tårolås és tovåbbi felhasznålås

A kimchi alap fermentĂĄlĂĄs elƑtt hƱtƑben is tĂĄrolhatĂł maximum 1 napig, de ideĂĄlis azonnali felhasznĂĄlĂĄsra. A mĂĄr bekevert, de mĂ©g nem fermentĂĄlt alapot tiszta, lĂ©gmentesen zĂĄrhatĂł ĂŒvegbe helyezve lehet tĂĄrolni az erjedĂ©s megkezdĂ©sĂ©ig.

A kimchi alap tehåt nem csupån nyers zöldséghalmaz, hanem egy gondosan összeållított fermentåciós közeg, amely a koreai konyha egyik legismertebb és legértékesebb ételének kezdetét jelenti.

TĂĄpĂ©rtĂ©k 100 g kimchi alapban (fermentĂĄlĂĄs elƑtt):
KalĂłria: 41 kcal
Fehérje: 1.5 g
ZsĂ­r: 0.6 g
Szénhidråt: 8.3 g
Cukor: 2.1 g
Rost: 2.5 g
KĂĄlium: 260 mg
Kalcium: 45 mg
NĂĄtrium (sĂłzĂĄs utĂĄn): 680 mg
C-vitamin: 22 mg
A-vitamin: 320 IU
B6-vitamin: 0.1 mg
Folsav: 30 ”g
Capsaicin: ~0.2 mg (gochugaru-tartalomtĂłl fĂŒggƑen)