A kombu egy barna tengeri alga, amelyet főként a japán konyhában használnak. Legismertebb szerepe a dashi, azaz az alaplé elkészítésében van, amely az umami ízvilág kiemelkedő hordozója. A kombu a Laminaria fajok közé tartozik, és a jód, kalcium, magnézium természetes forrása.
A kombu felhasználása elsősorban áztatás vagy főzés révén történik. Szárított formában vásárolható meg, majd vízbe téve visszanyeri puhább, rugalmasabb textúráját. Nagyon kis mennyiség is elegendő belőle, hogy mély, umami ízt adjon leveseknek, szószoknak vagy akár babételeknek.
A kombut általában áztatás után rövid ideig főzik, de nem szabad felforralni, mert a keserű anyagok kioldódhatnak. Az alaplé elkészítése után a kombu darab kivétele után fogyasztható is, például apróra vágva, szójaszószban párolva.
A kombu hosszú eltarthatóságú alapanyag, amelyet hűvös, száraz helyen célszerű tárolni. Vegán étrendben különösen fontos szerepet tölt be, mint természetes umami forrás és ásványi anyag-bomba.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.