A kovĂĄszkultĂșra egy Ă©lĆ mikroorganizmus-közössĂ©g, amely termĂ©szetes Ășton, lisztbĆl Ă©s vĂzbĆl jön lĂ©tre. A kultĂșra lĂ©nyege a benne Ă©lĆ vadĂ©lesztĆk Ă©s tejsavbaktĂ©riumok jelenlĂ©te, amelyek fermentĂĄciĂł rĂ©vĂ©n erjesztik meg a kenyĂ©rtĂ©sztĂĄt. Ez az Ćsi technika a kovĂĄszos kenyĂ©r alapja, Ă©s ma is a legtermĂ©szetesebb mĂłdja a kenyĂ©rkĂ©szĂtĂ©snek.
A kovĂĄszkultĂșra kialakulĂĄsa sorĂĄn a lisztbĆl szĂĄrmazĂł mikroorganizmusok â elsĆsorban Saccharomyces cerevisiae Ă©s Lactobacillus fajok â elkezdenek szaporodni. A folyamat sorĂĄn szĂ©n-dioxidot Ă©s tejsavat termelnek, amik felelĆsek a kenyĂ©r laza szerkezetéért, savanykĂĄs Ăzéért Ă©s hosszabb eltarthatĂłsĂĄgĂĄĂ©rt.
A kultĂșra akkor tekinthetĆ aktĂvnak Ă©s hasznĂĄlhatĂłnak, ha kĂ©pes duplĂĄjĂĄra nĆni nĂ©hĂĄny Ăłra alatt, Ă©s intenzĂv savanykĂĄs illatot ĂĄraszt. Az Ă©lĆ kovĂĄsz nem csupĂĄn sĂŒtĆanyag â hanem egy fermentĂĄciĂłs folyamat lĂ©nyege, amely egyedi karaktert ad minden kenyĂ©rhez.
A kovĂĄszos kenyĂ©r Ăze komplexebb, textĂșrĂĄja tartĂłsabb, beltartalma pedig egĂ©szsĂ©gesebb. A hosszabb fermentĂĄciĂł lebontja a glutĂ©nt Ă©s a fitinsavat, ezĂĄltal javĂtja az emĂ©szthetĆsĂ©get Ă©s a tĂĄpanyagok felszĂvĂłdĂĄsĂĄt. Emellett termĂ©szetes mĂłdon gĂĄtolja a penĂ©szedĂ©st, Ăgy tovĂĄbb eltarthatĂł.
Az aktĂv kovĂĄszkultĂșra rendszeres etetĂ©st igĂ©nyel, szobahĆmĂ©rsĂ©kleten akĂĄr napi, hƱtĆszekrĂ©nyben heti egy-kĂ©t alkalommal. Ăvegben, laza fedĂ©l alatt, tisztĂĄn tartva kell tĂĄrolni. A megfelelĆen karbantartott kultĂșra Ă©vekig, akĂĄr Ă©vtizedekig is Ă©letkĂ©pes maradhat.
A kovĂĄszkultĂșra tehĂĄt nem csupĂĄn egy alapanyag, hanem egy Ă©lĆ fermentĂĄciĂłs rendszer, amely az otthoni kenyĂ©rsĂŒtĂ©s egyik legnemesebb formĂĄjĂĄt kĂ©pviseli.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.