A kovászkultúra egy élő mikroorganizmus-közösség, amely természetes úton, lisztből és vízből jön létre. A kultúra lényege a benne élő vadélesztők és tejsavbaktériumok jelenléte, amelyek fermentáció révén erjesztik meg a kenyértésztát. Ez az ősi technika a kovászos kenyér alapja, és ma is a legtermészetesebb módja a kenyérkészítésnek.
A kovászkultúra kialakulása során a lisztből származó mikroorganizmusok – elsősorban Saccharomyces cerevisiae és Lactobacillus fajok – elkezdenek szaporodni. A folyamat során szén-dioxidot és tejsavat termelnek, amik felelősek a kenyér laza szerkezetéért, savanykás ízéért és hosszabb eltarthatóságáért.
A kultúra akkor tekinthető aktívnak és használhatónak, ha képes duplájára nőni néhány óra alatt, és intenzív savanykás illatot áraszt. Az élő kovász nem csupán sütőanyag – hanem egy fermentációs folyamat lényege, amely egyedi karaktert ad minden kenyérhez.
A kovászos kenyér íze komplexebb, textúrája tartósabb, beltartalma pedig egészségesebb. A hosszabb fermentáció lebontja a glutént és a fitinsavat, ezáltal javítja az emészthetőséget és a tápanyagok felszívódását. Emellett természetes módon gátolja a penészedést, így tovább eltartható.
Az aktív kovászkultúra rendszeres etetést igényel, szobahőmérsékleten akár napi, hűtőszekrényben heti egy-két alkalommal. Üvegben, laza fedél alatt, tisztán tartva kell tárolni. A megfelelően karbantartott kultúra évekig, akár évtizedekig is életképes maradhat.
A kovászkultúra tehát nem csupán egy alapanyag, hanem egy élő fermentációs rendszer, amely az otthoni kenyérsütés egyik legnemesebb formáját képviseli.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.