TisztĂ­tott szĂĄrĂ­tott kukoricaszemek zsĂĄkban Ă©s fa felĂŒleten

Kukorica: A vilĂĄg egyik legfontosabb gabonĂĄja – tĂĄpĂ©rtĂ©k, tĂ­pusok Ă©s felhasznĂĄlĂĄs

TisztĂ­tott szĂĄrĂ­tott kukoricaszemek zsĂĄkban Ă©s fa felĂŒleten

A kukorica (Zea mays) az egyik legelterjedtebb gabonafĂ©le vilĂĄgszerte, amelyet friss, szĂĄrĂ­tott Ă©s Ƒrölt formĂĄban is hasznĂĄlnak. A szĂĄrĂ­tott kukoricaszem alapanyagkĂ©nt szolgĂĄl liszt, dara, pehely, pufi vagy akĂĄr popcorn</em elƑállĂ­tĂĄsĂĄhoz. Nemcsak tĂĄplĂĄlĂł, de glutĂ©nmentes is, Ă­gy lisztĂ©rzĂ©kenyek szĂĄmĂĄra is biztonsĂĄgosan fogyaszthatĂł.

A kukorica magas szĂ©nhidrĂĄttartalmĂș gabona, amely komplex szĂ©nhidrĂĄt formĂĄjĂĄban biztosĂ­t energiĂĄt. Emellett tartalmaz rostot, B-vitaminokat (kĂŒlönösen B3-at), folsavat, kĂĄliumot Ă©s magnĂ©ziumot. JelentƑs antioxidĂĄns forrĂĄs, kĂŒlönösen sĂĄrga Ă©s narancsszĂ­nƱ fajtĂĄi lutein- Ă©s zeaxantin-tartalmuk miatt.

A kukorica egĂ©szsĂ©gĂŒgyi hatĂĄsai

A kukorica energiaforrĂĄskĂ©nt szolgĂĄl, tĂĄmogatja az emĂ©sztĂ©st a rosttartalmĂĄnak köszönhetƑen, valamint a benne talĂĄlhatĂł antioxidĂĄnsok segĂ­tenek megvĂ©deni a sejteket az oxidatĂ­v stressztƑl. A lutein Ă©s zeaxantin hozzĂĄjĂĄrulnak a szem egĂ©szsĂ©gĂ©nek megƑrzĂ©sĂ©hez, mĂ­g a B-vitaminok tĂĄmogatjĂĄk az idegrendszer mƱködĂ©sĂ©t.

GlutĂ©nmentes jellege miatt fontos alapanyag a cöliĂĄkiĂĄsok Ă©trendjĂ©ben. Alacsony zsĂ­rtartalmĂș, könnyen emĂ©szthetƑ, ezĂ©rt diĂ©tĂĄs cĂ©lra is jĂłl beilleszthetƑ.

Konyhai felhasznĂĄlĂĄsa

  • Kukoricadara – puliszka, köretek, galuska kĂ©szĂ­tĂ©sĂ©hez.
  • Kukoricaliszt – glutĂ©nmentes sĂŒtemĂ©nyekhez, lepĂ©nyekhez.
  • Kukoricapehely – reggeli gabonakĂ©nt tejjel vagy növĂ©nyi itallal.
  • Popcorn – szĂĄrĂ­tott kukoricaszemek hevĂ­tĂ©ssel pattogtatva.
  • Levesek, raguk sƱrĂ­tĂ©sĂ©hez – darakĂ©nt vagy ƑrlemĂ©nykĂ©nt.

TĂĄrolĂĄs: A szĂĄrĂ­tott kukoricaszemet hƱvös, szĂĄraz helyen, jĂłl zĂĄrhatĂł edĂ©nyben Ă©rdemes tĂĄrolni. MegfelelƑ körĂŒlmĂ©nyek között hosszĂș ideig eltarthatĂł.

A kukorica tehĂĄt egy sokoldalĂș, tĂĄplĂĄlĂł Ă©s glutĂ©nmentes gabona, amely szĂ©les körƱ felhasznĂĄlhatĂłsĂĄgĂĄnak köszönhetƑen alapja lehet a tudatos Ă©s vĂĄltozatos Ă©trendnek.

Tåpérték 100 g-ban:
KalĂłria: 365 kcal
Fehérje: 9.4 g
ZsĂ­r: 4.7 g
– ebbƑl telített: 0.7 g
Szénhidråt: 74.3 g
– ebbƑl cukor: 0.6 g
Rost: 7.3 g
KĂĄlium: 287 mg
Magnézium: 127 mg
Foszfor: 210 mg
Vas: 2.7 mg
B3-vitamin (niacin): 3.6 mg
Folsav: 45 ”g
Lutein + zeaxantin: ~1000 ”g
NĂĄtrium: 5 mg
D-vitamin: 0 IU