Friss lime egészben és félbevågva tålban és rusztikus fa asztalon, lime vízzel

Lime – A frissĂ­tƑ, savas citrusfĂ©le vitaminokkal Ă©s antioxidĂĄnsokkal

Friss lime egészben és félbevågva tålban és rusztikus fa asztalon, lime vízzel

A lime (Citrus aurantiifolia) egy kis mĂ©retƱ, Ă©lĂ©nkzöld citrusfĂ©le, amely savas Ă­ze Ă©s magas C-vitamin-tartalma rĂ©vĂ©n kiemelkedik a gyĂŒmölcsök közĂŒl. A karibi, ĂĄzsiai Ă©s latin-amerikai konyhĂĄk elengedhetetlen összetevƑje, de egyre gyakoribb a hazai gasztronĂłmiĂĄban is.

A lime egĂ©szsĂ©gĂŒgyi elƑnyei

A lime erƑteljes antioxidĂĄns Ă©s immunerƑsĂ­tƑ tulajdonsĂĄgokkal rendelkezik. SegĂ­ti az emĂ©sztĂ©st, fokozza a kollagĂ©ntermelĂ©st, Ă©s tĂĄmogatja a mĂĄj mĂ©regtelenĂ­tƑ mƱködĂ©sĂ©t.

  • Magas C-vitamin-tartalom – immunrendszer erƑsĂ­tĂ©s
  • AntioxidĂĄns hatĂĄs – flavonoidokat Ă©s limonoidokat tartalmaz
  • ElƑsegĂ­ti az emĂ©sztĂ©st Ă©s a gyomorsav-termelĂ©st
  • JavĂ­thatja a bƑr ĂĄllapotĂĄt Ă©s tĂĄmogatja a kollagĂ©ntermelĂ©st

Konyhai felhasznĂĄlĂĄsa

A lime szĂĄmtalan mĂłdon felhasznĂĄlhatĂł:

  • Italokhoz – koktĂ©lok, limonĂĄdĂ©, lime-vĂ­z, teĂĄk
  • Ázsiai Ă©s mexikĂłi Ă©telek savas komponensekĂ©nt
  • SalĂĄtĂĄkhoz, halĂ©telekhez, grillezett hĂșsokhoz frissĂ­tƑ Ă­zkĂ©nt
  • SĂŒtemĂ©nyekhez, fagylaltokhoz, pohĂĄrdesszertekhez

Szezon és tårolås

A lime egĂ©sz Ă©vben elĂ©rhetƑ. HƱtƑszekrĂ©nyben 1-2 hĂ©tig is friss marad. LevĂ©t lefagyaszthatjuk, vagy reszelt hĂ©jĂĄt is eltĂĄrolhatjuk szĂĄrazon vagy fagyasztva.

A lime nemcsak kivĂĄlĂł Ă­zesĂ­tƑ, hanem vitaminokban Ă©s antioxidĂĄnsokban gazdag gyĂŒmölcs, amely termĂ©szetes mĂłdon tĂĄmogatja az egĂ©szsĂ©get Ă©s frissĂ­t fel az Ă©v bĂĄrmely szakĂĄban.

Tåpérték 100 g lime-ban (nyers):
KalĂłria: 30 kcal
Fehérje: 0.7 g
ZsĂ­r: 0.2 g
Szénhidråt: 10.5 g
Cukor: 1.7 g
Rost: 2.8 g
NĂĄtrium: 2 mg
KĂĄlium: 102 mg
Kalcium: 33 mg
Magnézium: 6 mg
Foszfor: 18 mg
Vas: 0.6 mg
Cink: 0.07 mg
B1-vitamin: 0.03 mg
B2-vitamin: 0.02 mg
B3-vitamin: 0.2 mg
B6-vitamin: 0.04 mg
Folsav: 8 ”g
A-vitamin: 50 IU
C-vitamin: 29.1 mg
D-vitamin: 0 IU