Mandulaliszt kerĂĄmiatĂĄlban, vilĂĄgos bĂ©zs szĂ­nƱ, finom textĂșrĂĄjĂș liszt

Mandulaliszt – A termĂ©szetes, alacsony szĂ©nhidrĂĄttartalmĂș sĂŒtƑalapanyag

Mandulaliszt kerĂĄmiatĂĄlban, vilĂĄgos bĂ©zs szĂ­nƱ, finom textĂșrĂĄjĂș liszt

A mandulaliszt a hĂĄmozott Ă©s finomra Ƒrölt mandulaszemekbƑl kĂ©szĂŒl, Ă©s nĂ©pszerƱ glutĂ©nmentes lisztalternatĂ­va az egĂ©szsĂ©ges Ă©tkezĂ©st követƑk körĂ©ben. KivĂĄlĂłan alkalmas paleo, ketogĂ©n, vegĂĄn Ă©s glutĂ©nmentes Ă©trendhez, hiszen alacsony szĂ©nhidrĂĄttartalmĂș, miközben fehĂ©rjĂ©ben Ă©s egĂ©szsĂ©ges zsĂ­rokban gazdag.

A mandulaliszt finom, vilĂĄgos szĂ­nƱ Ă©s enyhĂ©n diĂłs Ă­zƱ. SzĂ©les körben hasznĂĄlhatĂł sĂŒtĂ©shez, fƑzĂ©shez, panĂ­rozĂĄshoz, valamint sƱrĂ­tƑkĂ©nt is megĂĄllja a helyĂ©t. Leggyakrabban sĂŒtemĂ©nyekhez, muffinokhoz, kenyerekhez, palacsintĂĄkhoz alkalmazzĂĄk.

A mandulaliszt elƑnyei

  • GlutĂ©nmentes: IdeĂĄlis cöliĂĄkiĂĄsok Ă©s glutĂ©nĂ©rzĂ©kenyek szĂĄmĂĄra.
  • Alacsony szĂ©nhidrĂĄttartalom: TökĂ©letes keto- Ă©s alacsony szĂ©nhidrĂĄttartalmĂș diĂ©tĂĄkhoz.
  • Magas fehĂ©rje- Ă©s zsĂ­rtartalom: TartĂłs jĂłllakottsĂĄgot biztosĂ­t, energiadĂșs alapanyag.
  • Gazdag E-vitaminban Ă©s antioxidĂĄnsokban: HozzĂĄjĂĄrul a sejtvĂ©delemhez Ă©s az egĂ©szsĂ©ges bƑr fenntartĂĄsĂĄhoz.
  • Könnyen emĂ©szthetƑ: TermĂ©szetes, adalĂ©kmentes alternatĂ­va.

FelhasznĂĄlĂĄsa a konyhĂĄban

A mandulaliszt nagyszerƱen hasznĂĄlhatĂł Ă©dessĂ©gek, palacsintĂĄk, sĂŒtemĂ©nyek, kekszek, kenyerek elkĂ©szĂ­tĂ©sĂ©re, de sĂłs Ă©telekben is jĂłl funkcionĂĄl, pĂ©ldĂĄul fasĂ­rtban, panĂ­rozĂĄsban vagy pizzatĂ©szta alapkĂ©nt. SƱrĂ­tĂ©sre is alkalmazhatĂł mĂĄrtĂĄsokban, krĂ©mlevesekben.

MĂĄs lisztekhez kĂ©pest nehezebb ĂĄllagot ad, Ă­gy sok recept esetĂ©n Ă©rdemes tojĂĄssal vagy mĂĄs kötƑanyaggal kombinĂĄlni. ÖnmagĂĄban is hasznĂĄlhatĂł, de sokan keverik pĂ©ldĂĄul kĂłkuszliszttel vagy tĂĄpiĂłkaliszttel az optimĂĄlis textĂșra Ă©rdekĂ©ben.

TĂĄrolĂĄsi javaslat

A mandulaliszt magas zsĂ­rtartalma miatt könnyen avasodik, ezĂ©rt lĂ©gmentesen zĂĄrva, hƱvös helyen (lehetƑleg hƱtƑben vagy fagyasztĂłban) kell tĂĄrolni. SzobahƑmĂ©rsĂ©kleten maximum 1–2 hĂłnapig, hƱtve 6 hĂłnapig is eltarthatĂł.

A mandulaliszt tökĂ©letes vĂĄlasztĂĄs azoknak, akik termĂ©szetes, tĂĄplĂĄlĂł, glutĂ©n- Ă©s szĂ©nhidrĂĄtmentes alternatĂ­vĂĄt keresnek a sĂŒtĂ©shez Ă©s fƑzĂ©shez.

Tåpérték 100 g mandulalisztben:
KalĂłria: 575 kcal
Fehérje: 21.4 g
ZsĂ­r: 49.4 g
Szénhidråt: 21.7 g
Cukor: 4.6 g
Rost: 10.9 g
NĂĄtrium: 1 mg
KĂĄlium: 705 mg
Kalcium: 264 mg
Magnézium: 268 mg
Foszfor: 484 mg
Vas: 3.7 mg
Cink: 3.1 mg
B1-vitamin (tiamin): 0.21 mg
B2-vitamin (riboflavin): 1.1 mg
B3-vitamin (niacin): 3.4 mg
B6-vitamin: 0.14 mg
Folsav: 44 ”g
E-vitamin: 25.6 mg
D-vitamin: 0 IU