FelvĂĄgott maracuja sĂĄrga gyĂŒmölcshĂșssal Ă©s fekete magokkal, rusztikus felĂŒleten

Maracuja – A passiĂłgyĂŒmölcs egzotikus ereje: vitaminok, antioxidĂĄnsok, Ă­zbomba

FelvĂĄgott maracuja sĂĄrga gyĂŒmölcshĂșssal Ă©s fekete magokkal, rusztikus felĂŒleten

A maracuja, vagy mĂĄs nĂ©ven passiĂłgyĂŒmölcs, egy intenzĂ­ven aromĂĄs, kĂŒlönleges megjelenĂ©sƱ trĂłpusi gyĂŒmölcs, melyet nemcsak Ă­ze, hanem rendkĂ­vĂŒli tĂĄpĂ©rtĂ©ke Ă©s antioxidĂĄns-tartalma is kiemel a gyĂŒmölcsök sorĂĄbĂłl. JellemzƑen sötĂ©tlila vagy sĂĄrgĂĄs hĂ©jĂș, belsejĂ©ben Ă©lĂ©nk sĂĄrga, zselĂ©s ĂĄllagĂș gyĂŒmölcshĂșs Ă©s fekete magok talĂĄlhatĂłk.

Maracuja egĂ©szsĂ©gĂŒgyi elƑnyei

A maracuja C-vitaminban, A-vitaminban Ă©s polifenolos vegyĂŒletekben gazdag. Ezek az anyagok erƑs antioxidĂĄns hatĂĄsĂșak, segĂ­tik a sejtek vĂ©delmĂ©t Ă©s tĂĄmogatjĂĄk az immunrendszert. Emellett magas a rosttartalma, Ă­gy pozitĂ­v hatĂĄssal van az emĂ©sztĂ©sre, Ă©s elƑsegĂ­ti a jĂłllakottsĂĄg Ă©rzĂ©sĂ©t is.

  • ErƑs antioxidĂĄns tartalom – vĂ©di a sejteket a kĂĄros szabad gyököktƑl.
  • C-vitaminban gazdag, ami tĂĄmogatja az immunrendszer egĂ©szsĂ©ges mƱködĂ©sĂ©t.
  • Magas rosttartalom – elƑsegĂ­ti az emĂ©sztĂ©st, segĂ­thet a vĂ©rcukorszint szabĂĄlyozĂĄsĂĄban.
  • TermĂ©szetes nyugtatĂł hatĂĄs – egyes forrĂĄsok szerint segĂ­thet a stressz Ă©s szorongĂĄs csökkentĂ©sĂ©ben.
  • Alacsony kalĂłriatartalom mellett tĂĄpanyagban gazdag.

Maracuja a konyhĂĄban

A maracuja gyĂŒmölcshĂșsa rendkĂ­vĂŒl sokoldalĂșan felhasznĂĄlhatĂł: turmixok, gyĂŒmölcslevek, joghurtok, pohĂĄrkrĂ©mek vagy akĂĄr salĂĄtaöntetek Ă­zesĂ­tĂ©sĂ©re. KĂŒlönleges Ă­ze harmonizĂĄl csokolĂĄdĂ©val, citrusokkal, de akĂĄr hĂșsok, sajtok mellĂ© is pĂĄrosĂ­thatĂł. A gyĂŒmölcshĂșs fogyaszthatĂł a magokkal egyĂŒtt, de sƱrĂ­tve vagy szƱrve is hasznĂĄlhatĂł pĂ©ldĂĄul szĂłszokban vagy desszertöntetekben.

Tårolås és våsårlås

A maracuja akkor Ă©rett, ha hĂ©ja kissĂ© rĂĄncos, puha tapintĂĄsĂș. Frissen, hƱtve 3-5 napig eltarthatĂł. Ha mĂ©g kemĂ©ny, szobahƑmĂ©rsĂ©kleten nĂ©hĂĄny nap alatt beĂ©rik. FelvĂĄgva fogyasztĂĄs elƑtt ajĂĄnlott hƱteni, Ă­gy mĂ©g intenzĂ­vebb az Ă©lmĂ©ny.

A maracuja nemcsak egy kĂŒlönleges Ă­zƱ trĂłpusi gyĂŒmölcs, hanem egy termĂ©szetes vitamin- Ă©s antioxidĂĄnsforrĂĄs, amely szĂĄmos mĂłdon beilleszthetƑ az egĂ©szsĂ©gtudatos tĂĄplĂĄlkozĂĄsba.

Tåpérték 100 g maracujåban:
KalĂłria: 97 kcal
Fehérje: 2.2 g
ZsĂ­r: 0.4 g
Szénhidråt: 23.4 g
Cukor: 11.2 g
Rost: 10.4 g
NĂĄtrium: 28 mg
KĂĄlium: 348 mg
Kalcium: 12 mg
Magnézium: 29 mg
Vas: 1.6 mg
Cink: 0.1 mg
B1-vitamin: 0.02 mg
B2-vitamin: 0.13 mg
B3-vitamin: 1.5 mg
B6-vitamin: 0.1 mg
Folsav: 14 ”g
A-vitamin: 1274 IU
C-vitamin: 30 mg
D-vitamin: 0 IU