SzĂĄrĂ­tott tonkabab szemek egy fĂĄbĂłl kĂ©szĂŒlt konyhai pulton.

Minden, amit a tonkababrĂłl tudni Ă©rdemes – A tonkabab felhasznĂĄlĂĄsa Ă©s elƑnyei

SzĂĄrĂ­tott tonkabab szemek egy fĂĄbĂłl kĂ©szĂŒlt konyhai pulton.

A tonkabab (Dipteryx odorata) egy egzotikus fƱszer, amely az Amazonas rĂ©giĂłjĂĄbĂłl szĂĄrmazik, Ă©s kĂŒlönleges Ă­zesĂ­tƑkĂ©nt szerepel a gasztronĂłmiĂĄban. A tonkabab a cukros, vanĂ­liĂĄs aromĂĄjĂĄrĂłl ismert, amely a desszertekben Ă©s Ă©dessĂ©gekben kivĂĄlĂłan Ă©rvĂ©nyesĂŒl.

A tonkababot gyakran hasznĂĄljĂĄk Ă©dessĂ©gekben, fagyikban, pitĂ©kben Ă©s sĂŒtemĂ©nyekben, valamint koktĂ©lokban Ă©s mĂĄs italokban is. Az Ă­ze hasonlĂ­t a vanĂ­liĂĄhoz, de mĂ©g gazdagabb, melegebb aromĂĄt ad a kĂŒlönbözƑ fogĂĄsoknak.

Tonkabab egĂ©szsĂ©gĂŒgyi elƑnyei

BĂĄr a tonkabab elsƑsorban fƱszerkĂ©nt ismert, szĂĄmos jĂłtĂ©kony hatĂĄssal bĂ­r a szervezetre. A tonkabab gazdag antioxidĂĄnsokban, amelyek hozzĂĄjĂĄrulnak a sejtek vĂ©delmĂ©hez Ă©s a szabad gyökök elleni harcban. Emellett enyhĂ©n nyugtatĂł hatĂĄsĂș, Ă©s segĂ­thet a stressz csökkentĂ©sĂ©ben.

Hogyan hasznĂĄljuk a tonkababot?

  • Frissen reszelve: A frissen reszelt tonkababot Ă©telekhez, sĂŒtemĂ©nyekhez vagy italokhoz adhatjuk Ă­zesĂ­tĂ©sĂ©re.
  • SzĂĄrĂ­tott formĂĄban: A szĂĄrĂ­tott tonkababot porrĂĄ Ƒrölve hasznĂĄlhatjuk fƱszerkĂ©nt Ă©dessĂ©gekhez Ă©s szĂłszokhoz.
  • InfĂșziĂł formĂĄjĂĄban: A tonkababbĂłl kĂ©szĂŒlt infĂșziĂł enyhĂ­theti a stresszt Ă©s javĂ­thatja az alvĂĄs minƑsĂ©gĂ©t.

Fontos tudnivalĂłk

BĂĄr a tonkabab rendkĂ­vĂŒl finom Ă©s egĂ©szsĂ©ges fƱszer, fontos, hogy mĂ©rtĂ©kkel fogyasszuk, mivel a tonkabab nagy mennyisĂ©gben kumarin tartalma miatt nem ajĂĄnlott tĂșlzott fogyasztĂĄsa. A megfelelƑ mennyisĂ©gben valĂł hasznĂĄlata azonban rendkĂ­vĂŒl elƑnyös lehet az Ă©tkezĂ©sek Ă­zesĂ­tĂ©sĂ©re Ă©s az egĂ©szsĂ©g tĂĄmogatĂĄsĂĄra.

A tonkabab nemcsak finom, de egészséges vålasztås is lehet a konyhåban, így érdemes megismerkedni vele és felhasznålni a napi étkezésekben.

Tåpérték 100 g-ban:
KalĂłria: 500 kcal
Fehérje: 15 g
ZsĂ­r: 20 g
Szénhidråt: 50 g
Cukor: 0 g
Rost: 30 g
NĂĄtrium: 0 mg
KĂĄlium: 300 mg
Kalcium: 120 mg
Magnézium: 70 mg
Vas: 4 mg
Cink: 1.2 mg
B1-vitamin: 0.1 mg
B2-vitamin: 0.1 mg
B3-vitamin: 2.0 mg
B6-vitamin: 0.2 mg
Folsav: 40 ”g
A-vitamin: 0 IU
C-vitamin: 3 mg
D-vitamin: 0 IU