A mustármag az egyik legrégebbi és legsokoldalúbb fűszer alapanyag, amelyet évszázadok óta használnak a világ számos konyhájában. A mustármagok különféle színben – leggyakrabban sárga, barna és fekete – fordulnak elő, és mindegyik egyedi aromával, csípősséggel és kulináris tulajdonságokkal rendelkezik.
A mustármag nemcsak a klasszikus mustár készítésének alapanyaga, hanem különféle húsételek, szószok, savanyúságok és indiai curryk ízesítőjeként is kiválóan használható. Hő hatására felszabadulnak belőle az illóolajok, így pirítás után még intenzívebb aromát kölcsönöz az ételnek.
Ezek a fajták nemcsak ízben, hanem felhasználásukban is különböznek. A barna és fekete mustármag általában intenzívebb, míg a sárga visszafogottabb, édeskés ízvilágot nyújt.
A mustármag számos jótékony hatással rendelkezik, amelyek miatt gyakran szerepel a természetes gyógymódok között is. Tartalmaz magnéziumot, szelént, vasat és B-vitaminokat, amelyek hozzájárulhatnak az immunrendszer, az anyagcsere és az idegrendszer megfelelő működéséhez.
Gyulladáscsökkentő és emésztést serkentő hatásai miatt régóta alkalmazzák különféle népi gyógyászati célokra. A mustármag olaját a bőrápolásban és izomlazító masszázsoknál is használják.
A mustármag pirítása alapvető technika az indiai és dél-ázsiai konyhában, ahol a kipattogtatott magokat olajjal együtt használják az ételek ízesítéséhez. Európában főként mustárkészítéshez, savanyúságokhoz és páclevekhez alkalmazzák. Érdemes mozsárban vagy fűszerdarálóban frissen őrölni a maximális aromáért.
Tárolása: hűvös, száraz helyen, légmentesen záródó edényben tartva a mustármag hosszú ideig megőrzi frissességét és intenzív ízét.
Legyen szó főzésről, tartósításról vagy gyógyászatról – a mustármag minden konyhában megállja a helyét.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.