Az okra (Abelmoschus esculentus), más néven „ladies’ fingers”, egy kevésbé ismert, de rendkívül tápanyagdús zöldségféle, amely elsősorban a trópusi és szubtrópusi konyhákban vált népszerűvé. Magyarországon is egyre többen fedezik fel egyedi állagát, ízét és egészségügyi előnyeit.
Az okra különleges, mivel főzés során nyálkás, zselés állagú lesz, amit gyakran sűrítésre is használnak. Gazdag rostban, C- és K-vitaminban, folsavban, valamint antioxidánsokban, amelyek segítenek a sejtek védelmében és az emésztőrendszer támogatásában.
Az okra fogyasztása segíthet a vércukorszint szabályozásában, valamint a szív- és érrendszeri problémák megelőzésében is. A nyálkás állag egyesek számára szokatlan, de éppen ez teszi ideálissá például levesek, raguk vagy főzelékek sűrítéséhez.
Az okra főzhető, párolható, süthető vagy gőzölhető. Különösen népszerű az indiai, afrikai és közel-keleti ételekben. Gyakran használják curry-kben, pörköltekben vagy grillezve köretként. A szeletelés után enyhén citromos vízben való áztatás segít csökkenteni a nyálkásságot.
Az okra egy különleges, mégis könnyen elkészíthető egzotikus zöldség, amely izgalmas színt és állagot visz a tányérra, miközben értékes tápanyagokkal támogatja a szervezet működését.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.