EgĂ©sz Ă©s fĂ©lbevĂĄgott Ƒszibarackok rusztikus asztalon, napfĂ©nyes környezetben

Ɛszibarack – A nyĂĄr lĂ©dĂșs, vitaminban gazdag gyĂŒmölcse

EgĂ©sz Ă©s fĂ©lbevĂĄgott Ƒszibarackok rusztikus asztalon, napfĂ©nyes környezetben

Az Ƒszibarack (Prunus persica) a nyĂĄr egyik legkedveltebb gyĂŒmölcse, amely Ă©deskĂ©s Ă­zĂ©vel, zamatos, lĂ©dĂșs belsejĂ©vel Ă©s bĂĄrsonyos hĂ©jĂĄval minden korosztĂĄly kedvence. KivĂĄlĂł vitamin- Ă©s ĂĄsvĂĄnyianyag-forrĂĄs, Ă­gy nemcsak finom, hanem rendkĂ­vĂŒl tĂĄplĂĄlĂł is.

Ɛszibarack jótékony hatåsai

Az Ƒszibarack alacsony kalĂłriatartalom mellett bƑvelkedik rostokban, antioxidĂĄnsokban Ă©s vitaminokban, Ă­gy tĂĄmogatja az emĂ©sztĂ©st, az immunrendszert Ă©s a bƑr egĂ©szsĂ©gĂ©t is.

  • A-vitamin forrĂĄs, amely segĂ­ti a lĂĄtĂĄst Ă©s a bƑrvĂ©delmet
  • C-vitaminban gazdag, erƑsĂ­ti az immunrendszert
  • KĂĄlium- Ă©s rosttartalma jĂłt tesz a szĂ­v- Ă©s Ă©rrendszernek
  • TermĂ©szetes vĂ­zhajtĂł hatĂĄsĂș, magas vĂ­ztartalommal

FelhasznĂĄlĂĄsa a konyhĂĄban

Az Ƒszibarack sokoldalĂșan felhasznĂĄlhatĂł gyĂŒmölcs, amely kivĂĄlĂłan illik Ă©des Ă©s sĂłs Ă©telekhez egyarĂĄnt. Frissen fogyasztva is fantasztikus, de sĂŒtve, fƑzve, aszalva is kitƱnƑ Ă­zƱ.

  • Frissen salĂĄtĂĄkhoz, joghurthoz, mĂŒzlihez
  • SĂŒtemĂ©nyekhez, lepĂ©nyekhez, rĂ©tesekhez
  • BefƑttkĂ©nt, kompĂłtkĂ©nt vagy lekvĂĄrkĂ©nt
  • Grillezve hĂșsok mellĂ© kĂŒlönleges köretkĂ©nt

Tårolås és szezon

Az Ƒszibarack nyĂĄron terem, szezonja jĂșliustĂłl szeptemberig tart. Puha, Ă©rett ĂĄllapotban gyorsan romlik, Ă­gy fogyaszd frissen vagy dolgozd fel mihamarabb. HƱtƑben nĂ©hĂĄny napig eltarthatĂł.

Ha lĂ©dĂșs, Ă©des Ă©s egĂ©szsĂ©ges nyĂĄri gyĂŒmölcsöt keresel, az Ƒszibarack ideĂĄlis vĂĄlasztĂĄs – akĂĄr önmagĂĄban, akĂĄr egy vĂĄltozatos recept rĂ©szekĂ©nt.

TĂĄpĂ©rtĂ©k 100 g Ƒszibarackban (nyers):
KalĂłria: 39 kcal
Fehérje: 0.9 g
ZsĂ­r: 0.3 g
Szénhidråt: 9.5 g
Cukor: 8.4 g
Rost: 1.5 g
NĂĄtrium: 0 mg
KĂĄlium: 190 mg
Kalcium: 6 mg
Magnézium: 9 mg
Foszfor: 20 mg
Vas: 0.3 mg
Cink: 0.2 mg
B1-vitamin: 0.02 mg
B2-vitamin: 0.03 mg
B3-vitamin: 0.73 mg
B6-vitamin: 0.03 mg
Folsav: 4 ”g
A-vitamin: 326 IU
C-vitamin: 6.6 mg
D-vitamin: 0 IU