Friss, felszeletelt papaya fa felĂŒleten fekete magokkal

Papaya – A trĂłpusok aranya: szupergyĂŒmölcs tĂĄpanyagokkal Ă©s enzimekkel

Friss, felszeletelt papaya fa felĂŒleten fekete magokkal

A papaya egy kĂŒlönleges, trĂłpusi gyĂŒmölcs, amely nemcsak Ă©deskĂ©s, lĂĄgy Ă­zĂ©rƑl ismert, hanem kiemelkedƑ tĂĄpĂ©rtĂ©keirƑl Ă©s egĂ©szsĂ©gĂŒgyi elƑnyeirƑl is. Eredetileg KözĂ©p-AmerikĂĄbĂłl szĂĄrmazik, mĂĄra azonban szĂĄmos trĂłpusi Ă©s szubtrĂłpusi orszĂĄgban termesztik, Ă©s a vilĂĄg szinte minden rĂ©szĂ©n elĂ©rhetƑ.

Miért érdemes papayåt fogyasztani?

A papaya gazdag C-vitaminban, A-vitaminban (karotinoid formĂĄjĂĄban), folsavban, kĂĄliumban, Ă©s emellett tartalmaz egy kĂŒlönleges enzimet, a papaint, amely segĂ­ti az emĂ©sztĂ©st Ă©s gyulladĂĄscsökkentƑ hatĂĄssal bĂ­r.

  • ErƑsĂ­ti az immunrendszert a magas C-vitamin tartalom rĂ©vĂ©n.
  • JavĂ­tja a lĂĄtĂĄst az A-vitaminban gazdag karotinoidok miatt.
  • SegĂ­ti az emĂ©sztĂ©st a papain enzimnek köszönhetƑen.
  • GyulladĂĄscsökkentƑ hatĂĄssal bĂ­r, termĂ©szetes mĂłdon tĂĄmogatja a regenerĂĄciĂłt.
  • AntioxidĂĄns vĂ©delem a szabad gyökök ellen, elƑsegĂ­ti a sejtek egĂ©szsĂ©gĂ©t.

Papaya a diétåban

A papaya kalĂłriaszegĂ©ny, de tĂĄplĂĄlĂł gyĂŒmölcs, ezĂ©rt kivĂĄlĂłan beilleszthetƑ a diĂ©tĂĄs Ă©trendbe. Enyhe Ă­ze miatt reggelihez, smoothie-khoz, salĂĄtĂĄkhoz Ă©s frissĂ­tƑ gyĂŒmölcslevekhez is ideĂĄlis. KĂŒlönösen ajĂĄnlott azoknak, akik emĂ©sztĂ©si problĂ©mĂĄkkal kĂŒzdenek, vagy termĂ©szetes mĂłdon szeretnĂ©k tĂĄmogatni immunrendszerĂŒket.

FelhasznĂĄlĂĄsa a konyhĂĄban

A papaya nyersen fogyasztva a legĂ­zletesebb, de turmixok, gyĂŒmölcssalĂĄtĂĄk, joghurtos desszertek Ă©s trĂłpusi reggelik alapanyaga is lehet. A mĂ©g zöld, Ă©retlen papaya fƑzĂ©sre Ă©s savanyĂ­tĂĄsra is alkalmas, kĂŒlönösen az ĂĄzsiai Ă©s karibi konyhĂĄkban hasznĂĄlatos. Magjai enyhĂ©n csĂ­pƑsek, Ă©s kis mennyisĂ©gben fƱszerkĂ©nt is hasznĂĄlhatĂłk.

Hogyan vĂĄlasszunk jĂł papayĂĄt?

Az Ă©rett papaya sĂĄrgĂĄs-narancssĂĄrga hĂ©jjal rendelkezik, enyhĂ©n puha tapintĂĄsĂș, Ă©s kellemes, Ă©des illatot ĂĄraszt. A tĂșl kemĂ©ny vagy zöld hĂ©jĂș gyĂŒmölcs Ă©retlen, de nĂ©hĂĄny nap alatt beĂ©rik szobahƑmĂ©rsĂ©kleten.

ÖsszessĂ©gĂ©ben a papaya egy Ă­zletes, sokoldalĂș Ă©s egĂ©szsĂ©ges alapanyag, amely mĂ©ltĂĄn kap helyet az egĂ©szsĂ©gtudatos Ă©trendekben.

Tåpérték 100 g papayåban:
KalĂłria: 43 kcal
Fehérje: 0.5 g
ZsĂ­r: 0.3 g
Szénhidråt: 10.8 g
Cukor: 7.8 g
Rost: 1.7 g
NĂĄtrium: 8 mg
KĂĄlium: 182 mg
Kalcium: 20 mg
Magnézium: 21 mg
Vas: 0.25 mg
Cink: 0.08 mg
B1-vitamin: 0.02 mg
B2-vitamin: 0.03 mg
B3-vitamin: 0.36 mg
B6-vitamin: 0.04 mg
Folsav: 37 ”g
A-vitamin: 950 IU
C-vitamin: 61.8 mg
D-vitamin: 0 IU