A petrezselyem (Petroselinum crispum) az egyik leggyakrabban használt friss zöldfűszer, amely a magyar és nemzetközi konyha elengedhetetlen része. Finom, friss, enyhén földes íze és élénk zöld színe révén kiválóan alkalmas levesek, főzelékek, húsételek, saláták, szendvicsek és mártások ízesítésére és díszítésére.
Két fő fajtája ismert: simalevelű (olasz petrezselyem), melynek erőteljesebb az aromája, és a göndörlevelű, amely inkább dekoratív, de szintén ehető. A petrezselymet leggyakrabban frissen, apróra vágva használjuk, mivel szárítva veszít aromájából.
A petrezselyem nemcsak ízesítőként, hanem egészséges, tápanyagban gazdag növényként is értékes. Jelentős C-vitamin-, vas-, kalcium- és antioxidáns-forrás, amely erősítheti az immunrendszert és támogathatja a vérképzést.
A petrezselyem különösen ajánlott frissen használva, mert így őrzi meg leginkább vitamintartalmát. Lehet önállóan vagy más zöldfűszerekkel, például snidlinggel, kaporral, bazsalikommal együtt is használni.
A petrezselyem nem csupán zöld díszítőeleme a tányérnak, hanem értékes, funkcionális alapanyag, amely minden konyhában megállja a helyét.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.