Friss petrezselyem aprĂ­tva Ă©s egĂ©szben rusztikus felĂŒleten

Petrezselyem – A friss zöldfƱszer, ami minden Ă©telt feldob

Friss petrezselyem aprĂ­tva Ă©s egĂ©szben rusztikus felĂŒleten

A petrezselyem (Petroselinum crispum) az egyik leggyakrabban hasznĂĄlt friss zöldfƱszer, amely a magyar Ă©s nemzetközi konyha elengedhetetlen rĂ©sze. Finom, friss, enyhĂ©n földes Ă­ze Ă©s Ă©lĂ©nk zöld szĂ­ne rĂ©vĂ©n kivĂĄlĂłan alkalmas levesek, fƑzelĂ©kek, hĂșsĂ©telek, salĂĄtĂĄk, szendvicsek Ă©s mĂĄrtĂĄsok Ă­zesĂ­tĂ©sĂ©re Ă©s dĂ­szĂ­tĂ©sĂ©re.

KĂ©t fƑ fajtĂĄja ismert: simalevelƱ (olasz petrezselyem), melynek erƑteljesebb az aromĂĄja, Ă©s a göndörlevelƱ, amely inkĂĄbb dekoratĂ­v, de szintĂ©n ehetƑ. A petrezselymet leggyakrabban frissen, aprĂłra vĂĄgva hasznĂĄljuk, mivel szĂĄrĂ­tva veszĂ­t aromĂĄjĂĄbĂłl.

A petrezselyem felhasznĂĄlĂĄsa

  • Levesekben: hĂșsleves, zöldsĂ©gleves, krĂ©mlevesek Ă­zesĂ­tĂ©sĂ©re Ă©s dĂ­szĂ­tĂ©sĂ©re.
  • Köretekhez: fƑtt burgonyĂĄra, rizsre, pĂĄrolt zöldsĂ©gekre szĂłrva.
  • MĂĄrtĂĄsokhoz, pĂĄcokhoz: zöldfƱszeres joghurt, fokhagymĂĄs öntet rĂ©szekĂ©nt.
  • SalĂĄtĂĄkban: tabbouleh, friss zöldsalĂĄtĂĄk aromĂĄs kiegĂ©szĂ­tƑjekĂ©nt.

A petrezselyem nemcsak Ă­zesĂ­tƑkĂ©nt, hanem egĂ©szsĂ©ges, tĂĄpanyagban gazdag növĂ©nykĂ©nt is Ă©rtĂ©kes. JelentƑs C-vitamin-, vas-, kalcium- Ă©s antioxidĂĄns-forrĂĄs, amely erƑsĂ­theti az immunrendszert Ă©s tĂĄmogathatja a vĂ©rkĂ©pzĂ©st.

EgĂ©szsĂ©gĂŒgyi elƑnyei

  • VĂ©rtisztĂ­tĂł Ă©s vizelethajtĂł: segĂ­thet a mĂ©regtelenĂ­tĂ©sben.
  • Magas C-vitamin-tartalma erƑsĂ­ti az immunrendszert.
  • JĂłtĂ©konyan hat az emĂ©sztĂ©sre, enyhĂ­theti a puffadĂĄst.
  • Gazdag antioxidĂĄnsokban: lassĂ­thatja a sejtek öregedĂ©sĂ©t.

A petrezselyem kĂŒlönösen ajĂĄnlott frissen hasznĂĄlva, mert Ă­gy Ƒrzi meg leginkĂĄbb vitamintartalmĂĄt. Lehet önĂĄllĂłan vagy mĂĄs zöldfƱszerekkel, pĂ©ldĂĄul snidlinggel, kaporral, bazsalikommal egyĂŒtt is hasznĂĄlni.

TĂĄrolĂĄsi Ă©s elƑkĂ©szĂ­tĂ©si tippek

  • HƱtve, nedves papĂ­rba csomagolva akĂĄr egy hĂ©tig is friss marad.
  • FagyaszthatĂł aprĂ­tva, Ă­gy hosszabb tĂĄvra is eltehetƑ.
  • KĂ©sƑn add az Ă©telhez: a hƑ könnyen elillanthatja az aromĂĄt.

A petrezselyem nem csupĂĄn zöld dĂ­szĂ­tƑeleme a tĂĄnyĂ©rnak, hanem Ă©rtĂ©kes, funkcionĂĄlis alapanyag, amely minden konyhĂĄban megĂĄllja a helyĂ©t.

Tåpérték 100 g friss petrezselyemben:
KalĂłria: 36 kcal
Fehérje: 3.0 g
ZsĂ­r: 0.8 g
Szénhidråt: 6.3 g
Cukor: 0.9 g
Rost: 3.3 g
NĂĄtrium: 56 mg
KĂĄlium: 554 mg
Kalcium: 138 mg
Vas: 6.2 mg
Magnézium: 50 mg
C-vitamin: 133 mg
A-vitamin: 8424 IU
K-vitamin: 1640 ”g
Folsav: 152 ”g