A pisztráng az egyik legkedveltebb édesvízi halfajta, amely szelíd ízű, könnyű és tápanyagokban gazdag húsáról ismert. Húsa világos rózsaszín vagy narancsos árnyalatú, enyhén zsíros, mégis jól emészthető. A pisztráng különösen gazdag omega-3 zsírsavakban, D-vitaminban és fehérjében, így tökéletes választás az egészséges táplálkozás hívei számára.
Jellemzően frissen, egészben vagy filézve használják, és kiválóan elkészíthető sütve, grillezve, párolva vagy akár füstölve is. Íze harmonikusan illeszkedik zöldfűszerekhez, citrusokhoz és könnyű mártásokhoz.
A pisztrángfilé változatos módon készíthető el. Leggyakrabban serpenyőben, sütőben vagy grillen sütik, de alufóliában zöldségekkel vagy citrommal párolva is nagyon népszerű. Ízesítéséhez kiváló a kapor, petrezselyem, citrom, fokhagyma és olívaolaj.
Népszerű pisztrángos ételek:
100 g friss pisztrángfilé energiatartalma átlagosan 145–160 kcal, fehérjetartalma 20–21 g, zsírtartalma pedig 6–7 g. Az értékes omega-3 zsírsavak gyulladáscsökkentő hatásúak, míg a D-vitamin és szelén támogatja az immunrendszert. A pisztrángban található kálium és magnézium előnyös a szív és izomműködés szempontjából is.
A pisztráng így ideális választás egy kiegyensúlyozott, egészségtudatos étrendhez – változatosan elkészíthető, tápláló és rendkívül ízletes.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.