Friss póréhagymåk szeletelve és egészben faasztalon

PĂłrĂ©hagyma – A gyengĂ©d Ă­zƱ hagymafĂ©le, ami vitaminban Ă©s aromĂĄban is gazdag

Friss póréhagymåk szeletelve és egészben faasztalon

A pĂłrĂ©hagyma (Allium ampeloprasum var. porrum) a hagymafĂ©lĂ©k csalĂĄdjĂĄba tartozĂł zöldsĂ©g, melynek Ă­ze sokkal enyhĂ©bb a vörös- vagy fokhagymĂĄnĂĄl, mĂ©gis gazdag aromĂĄjĂș Ă©s sokoldalĂș alapanyag. EurĂłpĂĄban Ă©s ÁzsiĂĄban is rĂ©gĂłta termesztik Ă©s elƑszeretettel hasznĂĄljĂĄk levesek, raguk, salĂĄtĂĄk Ă©s fƑételek Ă­zesĂ­tĂ©sĂ©re.

EgĂ©szsĂ©gĂŒgyi elƑnyei

A pĂłrĂ©hagyma nemcsak Ă­zletes, de vitaminokban, antioxidĂĄnsokban Ă©s ĂĄsvĂĄnyi anyagokban is gazdag. Rendszeres fogyasztĂĄsa tĂĄmogatja az immunrendszer mƱködĂ©sĂ©t, segĂ­ti az emĂ©sztĂ©st Ă©s gyulladĂĄscsökkentƑ hatĂĄssal is bĂ­r.

  • Magas folĂĄttartalom: tĂĄmogatja a sejtosztĂłdĂĄst Ă©s a szĂ­v egĂ©szsĂ©gĂ©t.
  • Allicin Ă©s kempferol: antioxidĂĄns Ă©s gyulladĂĄscsökkentƑ vegyĂŒletek, hasonlĂłan a fokhagymĂĄhoz.
  • K-vitamin: fontos szerepe van a vĂ©ralvadĂĄsban Ă©s a csontok egĂ©szsĂ©gĂ©ben.
  • Élelmi rost: tĂĄmogatja a bĂ©lrendszert Ă©s segĂ­ti a megfelelƑ emĂ©sztĂ©st.
  • Alacsony kalĂłriatartalom: fogyĂłkĂșrĂĄs Ă©trendbe is ideĂĄlis.

Konyhai felhasznĂĄlĂĄsa

A pĂłrĂ©hagyma szinte minden Ă©telbe beilleszthetƑ, ahol a hagymĂĄs alap Ă­ze elvĂĄrt, de lĂĄgyabb hatĂĄs szĂŒksĂ©ges. KivĂĄlĂłan hasznĂĄlhatĂł levesekhez, zöldsĂ©ges ragukhoz, tojĂĄsĂ©telekhez Ă©s pitĂ©khez is. A fehĂ©r szĂĄr alja az Ă­zletesebb rĂ©sz, mĂ­g a zöld levelek inkĂĄbb hosszabb fƑzĂ©shez vagy alaplĂ©hez javasoltak.

NépszerƱ felhasznålåsi formåk:

  • PĂłrĂ©hagymaleves – klasszikus krĂ©mleves formĂĄban, burgonyĂĄval kombinĂĄlva.
  • PitĂ©kbe töltelĂ©k – tojĂĄssal, sajttal kombinĂĄlva.
  • SĂŒlt köretkĂ©nt – grillen vagy sĂŒtƑben karamellizĂĄlva.
  • AlaplĂ© kĂ©szĂ­tĂ©sĂ©hez – zöldsĂ©glevesekhez ideĂĄlis aromaalap.

TĂĄrolĂĄs Ă©s szezonĂĄlis elĂ©rhetƑsĂ©g

A pĂłrĂ©hagyma egĂ©sz Ă©vben elĂ©rhetƑ, de a legĂ­zesebb vĂĄltozatok ƑsztƑl tavaszig kaphatĂłk. HƱtƑszekrĂ©nyben (lazĂĄn becsomagolva) akĂĄr egy hĂ©tig is frissen tarthatĂł. Fontos a tisztĂ­tĂĄs: a levelek közĂ© gyakran kerĂŒl föld, amit folyĂł vĂ­z alatt alaposan ki kell mosni.

ÉrdekessĂ©gek a pĂłrĂ©hagymĂĄrĂłl

  • Wales nemzeti jelkĂ©pe a pĂłrĂ©hagyma – a közĂ©pkor Ăłta a walesi katonĂĄk sisakjĂĄra tƱztĂ©k csatakor.
  • A rĂłmaiak szerint a pĂłrĂ©hagyma hangszĂĄlra gyakorolt hatĂĄsa miatt a szĂłnokok kedvenc Ă©tele volt.
  • A nĂ©pi gyĂłgyĂĄszatban lĂ©gĂști betegsĂ©gek enyhĂ­tĂ©sĂ©re is hasznĂĄltĂĄk fƑzet formĂĄjĂĄban.

ÖsszessĂ©gĂ©ben a pĂłrĂ©hagyma egy rendkĂ­vĂŒl lĂĄgy, mĂ©gis gazdag Ă­zƱ zöldsĂ©g, amely egĂ©szsĂ©gi Ă©s kulinĂĄris szempontbĂłl is kiemelkedƑ. AjĂĄnlott rendszeresen beĂ©pĂ­teni a vĂĄltozatos, zöldsĂ©galapĂș Ă©trendbe.

Tåpérték 100 g póréhagymåban:
KalĂłria: 61 kcal
Fehérje: 1.5 g
ZsĂ­r: 0.3 g
Szénhidråt: 14.2 g
Cukor: 3.9 g
Rost: 1.8 g
NĂĄtrium: 20 mg
KĂĄlium: 180 mg
Kalcium: 59 mg
Magnézium: 28 mg
Vas: 2.1 mg
Cink: 0.12 mg
B1-vitamin (tiamin): 0.06 mg
B2-vitamin (riboflavin): 0.03 mg
B3-vitamin (niacin): 0.4 mg
B6-vitamin: 0.23 mg
Folsav: 64 ”g
A-vitamin: 83 ”g
C-vitamin: 12 mg
D-vitamin: 0 IU