Rizsolaj kis tålban, mellette barna rizsszemek és rizskorpa

Rizsolaj – A magas hƑállĂłsĂĄgĂș, szĂ­vbarĂĄt konyhai olaj

Rizsolaj kis tålban, mellette barna rizsszemek és rizskorpa

Rizsolaj a rizs kĂŒlsƑ rĂ©tegĂ©bƑl, azaz a rizskorpĂĄbĂłl nyert termĂ©szetes, tĂĄplĂĄlĂł növĂ©nyi olaj. Semleges Ă­ze, magas fĂŒstpontja (~250°C) Ă©s kiegyensĂșlyozott zsĂ­rsavösszetĂ©tele miatt kivĂĄlĂł vĂĄlasztĂĄs a mindennapi sĂŒtĂ©shez Ă©s fƑzĂ©shez.

A hidegen sajtolt rizsolaj gazdag gamma-oryzanolban, E-vitaminban Ă©s termĂ©szetes antioxidĂĄnsokban. Enyhe diĂłs aromĂĄja nem dominĂĄlja az Ă©telek Ă­zĂ©t, Ă­gy szĂ©leskörƱ kulinĂĄris felhasznĂĄlĂĄst tesz lehetƑvĂ©.

FƑbb elƑnyei

  • Magas fĂŒstpont (~250°C) – kivĂĄlĂł sĂŒtĂ©shez, rĂĄntĂĄshoz, wokos Ă©telekhez.
  • Gamma-oryzanol tartalom – segĂ­ti a koleszterinszint szabĂĄlyozĂĄsĂĄt, antioxidĂĄns hatĂĄsĂș.
  • E-vitaminban gazdag – tĂĄmogatja a sejtvĂ©delmet Ă©s az immunrendszert.
  • Egyszeresen Ă©s többszörösen telĂ­tetlen zsĂ­rsavakat tartalmaz – segĂ­t a szĂ­v- Ă©s Ă©rrendszer egĂ©szsĂ©gĂ©nek megƑrzĂ©sĂ©ben.
  • Semleges Ă­zƱ – bĂĄrmilyen Ă©telbe beleillik anĂ©lkĂŒl, hogy elnyomnĂĄ az alapanyagokat.

FelhasznĂĄlĂĄsa

A rizsolaj ideĂĄlis sĂŒtĂ©shez, fƑzĂ©shez, pĂĄrolĂĄshoz, de salĂĄtaöntetekhez is alkalmazhatĂł. Magas hƑállĂłsĂĄga miatt nem oxidĂĄlĂłdik könnyen, Ă­gy biztonsĂĄgosan hasznĂĄlhatĂł nagy hƑmĂ©rsĂ©kleten. SĂŒtƑolajkĂ©nt is kivĂĄlĂł vĂĄlasztĂĄs, mivel nem habzik, Ă©s kellemes textĂșrĂĄt ad az Ă©teleknek.

TĂĄrolĂĄs Ă©s minƑsĂ©g

SzĂĄraz, sötĂ©t helyen ajĂĄnlott tĂĄrolni, lehetƑsĂ©g szerint hƱvös kamrĂĄban. FelbontĂĄs utĂĄn 3-4 hĂłnapig Ƒrzi meg frissessĂ©gĂ©t. MinƑsĂ©gi rizsolaj szĂ­ne vilĂĄgos aranysĂĄrga, illata enyhĂ©n diĂłs, nem avas vagy fanyar.

A rizsolaj egy modern, szĂ­vbarĂĄt olaj, amely nemcsak biztonsĂĄgos Ă©s praktikus, hanem tĂĄplĂĄlĂł is. IdeĂĄlis vĂĄlasztĂĄs azoknak, akik egĂ©szsĂ©gtudatos mĂłdon szeretnĂ©nek fƑzni anĂ©lkĂŒl, hogy lemondanĂĄnak az Ă­zekrƑl Ă©s az ĂĄllagrĂłl.

Tåpérték 100 g rizsolajban:
Energia: 884 kcal
ZsĂ­r: 99.9 g
ebbƑl telített: 19.7 g
ebbƑl egyszeresen telítetlen: 44.8 g
ebbƑl többszörösen telĂ­tetlen: 33.4 g
Omega-6 (linolsav): 32.9 g
Omega-9 (oleinsav): 43.9 g
Gamma-oryzanol: 1.2 g
E-vitamin: 32 mg (267% NRV)
Szelén: 0.3 ”g
Cink: 0.4 mg