Frissen szeletelt sårga rókagomba fƱszerekkel, fokhagymåval és olívaolajjal fa deszkån

SĂĄrga rĂłkagomba – Az aranyszĂ­nƱ erdei kincs szeletelve Ă©s tisztĂĄn

Frissen szeletelt sårga rókagomba fƱszerekkel, fokhagymåval és olívaolajjal fa deszkån

A sĂĄrga rĂłkagomba (Cantharellus cibarius) az egyik legismertebb vadon termƑ erdei gomba, amelyet nemcsak Ă­ze, hanem illata miatt is nagyra becsĂŒlnek. HĂșsa kemĂ©ny, de rugalmas, sĂĄrgĂĄs szĂ­nƱ, Ă©s gyĂŒmölcsös, barackos illatĂș, ami kĂŒlönösen alkalmassĂĄ teszi pirĂ­tĂĄsra, levesekbe, tĂ©sztĂĄkhoz vagy ragukhoz.

JellemzƑi Ă©s megjelenĂ©se

A sĂĄrga rĂłkagomba kalapja sĂĄrgĂĄs-narancssĂĄrga szĂ­nƱ, tölcsĂ©res alakĂș, alul elĂĄgazĂł, erezett lemezekkel. HĂșsa fehĂ©res-sĂĄrgĂĄs, kemĂ©ny tapintĂĄsĂș, szeletelve jĂłl tartja az ĂĄllagĂĄt. MagĂĄtĂłl ritkĂĄn fĂ©rgesedik, Ă­gy az egyik legtisztĂĄbb termĂ©szetes gombafajta.

FelhasznĂĄlĂĄsi lehetƑsĂ©gek

  • PirĂ­tva: Vajon, fokhagymĂĄval Ă©s zöldfƱszerekkel önĂĄllĂł fogĂĄskĂ©nt vagy köretkĂ©nt.
  • Levesekben: Erdei gombalevesekhez remek aromĂĄt ad.
  • TĂ©sztĂĄkhoz Ă©s szĂłszokhoz: TejszĂ­nes mĂĄrtĂĄsokban kĂŒlönösen finom.

Ajånlott fƱszerek: vaj, petrezselyem, fokhagyma, kakukkfƱ, fehérbors. Finom aromåja miatt érdemes kíméletesen fƱszerezni.

TĂĄpĂ©rtĂ©k Ă©s egĂ©szsĂ©gĂŒgyi elƑnyök

A sĂĄrga rĂłkagomba könnyen emĂ©szthetƑ, alacsony kalĂłriatartalmĂș gomba, amely mĂ©gis gazdag rostokban, kĂĄliumban, vasban, D-vitaminban Ă©s B-vitaminokban. SegĂ­ti az emĂ©sztĂ©st, a vĂ©rkĂ©pzĂ©st Ă©s az immunrendszer mƱködĂ©sĂ©t.

  • Rost: ElƑsegĂ­ti a bĂ©lmƱködĂ©st.
  • D-vitamin: TermĂ©szetes forrĂĄs, kĂŒlönösen fontos a csontok Ă©s immunrendszer szempontjĂĄbĂłl.
  • Vas Ă©s B-vitaminok: HozzĂĄjĂĄrulnak az energiatermelĂ©shez Ă©s vĂ©rkĂ©pzĂ©shez.

TĂĄrolĂĄs Ă©s elƑkĂ©szĂ­tĂ©s

A friss sĂĄrga rĂłkagomba hƱtƑszekrĂ©nyben 2-3 napig tarthatĂł el, de szĂĄrĂ­tva vagy lefagyasztva hosszĂș ideig megƑrzi aromĂĄjĂĄt. TisztĂ­tĂĄskor ajĂĄnlott szĂĄrazon kefĂ©vel vagy ecsettel megtisztĂ­tani, mert vizet magĂĄba szĂ­vva elveszti ĂĄllagĂĄt.

A sĂĄrga rĂłkagomba nemcsak egy kivĂĄlĂł gasztronĂłmiai Ă©lmĂ©nyt nyĂșjtĂł alapanyag, hanem egĂ©szsĂ©ges Ă©s sokoldalĂșan felhasznĂĄlhatĂł erdei gombafajta.

Tåpérték 100 g friss sårga rókagombåban:
KalĂłria: 32 kcal
Fehérje: 1.5 g
ZsĂ­r: 0.5 g
TelĂ­tett zsĂ­r: 0.1 g
Szénhidråt: 6.5 g
Cukor: 1.1 g
Rost: 3.0 g
NĂĄtrium: 5 mg
KĂĄlium: 506 mg
Foszfor: 105 mg
D-vitamin: 212 IU
Vas: 3.5 mg
B2-vitamin: 0.25 mg
B3-vitamin: 4.4 mg