A szalonna az egyik legismertebb és legkedveltebb húsalapanyag a világon, különösen a hagyományos közép-európai és vidéki konyhákban. Kiemelkedő ízével, magas zsírtartalmával és sokoldalú felhasználhatóságával nélkülözhetetlen alapanyag számos ételhez.
A szalonna általában sertés hasaaljából vagy hátsó részéből származik, és feldolgozásától függően lehet nyers, füstölt vagy főtt formában kapható. Jelentős mennyiségű zsírt és fehérjét tartalmaz, és kiválóan használható sütéshez, ízesítéshez, zsiradék előállításához vagy önálló ételként is.
A szalonna felhasználása sokoldalú: sütve, pirítva, főzve vagy grillezve is kitűnő. Hagyományosan zsírsütéshez használják, ahol a kisült töpörtyű is értékes alapanyag. Tökéletesen illik tojásos reggelikhez, főzelékekhez, levesekhez vagy akár töltelékekhez is.
Magas zsírtartalma miatt energiadús alapanyag, amit hideg téli ételek esetén különösen kedvelnek. A füstölt változat különösen népszerű ízesítőként és tartósítási módszerként is.
A szalonna magas energiatartalommal rendelkezik. Kiemelkedően sok zsírt, fehérjét és B-vitaminokat tartalmaz, ugyanakkor a túlzott fogyasztása koleszterinszint-növekedéshez és szív- és érrendszeri problémákhoz vezethet.
Mértékletes fogyasztása javasolt, különösen diétázóknak vagy zsírszegény étrendet követőknek. A minőségi, házilag vagy kézműves módon készült szalonna kevesebb adalékanyagot és tartósítószert tartalmaz.
A nyers vagy füstölt szalonna hűtve (0–5 °C) hosszabb ideig eltartható, de felbontás után ajánlott néhány napon belül elfogyasztani. Vákuumcsomagolt formában a szavatossági idő jelentősen meghosszabbodik.
A szalonna tehát nem csupán zsiradék, hanem az <emíz és hagyomány egyik legősibb megjelenési formája a konyhában.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.