Szeletelt nyers szalonna egy fa vágódeszkán, jól látható zsíros és húsos rétegekkel

Szalonna – A hagyományos konyhák aranya: ízek, típusok, tápérték

Szeletelt nyers szalonna egy fa vágódeszkán, jól látható zsíros és húsos rétegekkel

A szalonna az egyik legismertebb és legkedveltebb húsalapanyag a világon, különösen a hagyományos közép-európai és vidéki konyhákban. Kiemelkedő ízével, magas zsírtartalmával és sokoldalú felhasználhatóságával nélkülözhetetlen alapanyag számos ételhez.

A szalonna általában sertés hasaaljából vagy hátsó részéből származik, és feldolgozásától függően lehet nyers, füstölt vagy főtt formában kapható. Jelentős mennyiségű zsírt és fehérjét tartalmaz, és kiválóan használható sütéshez, ízesítéshez, zsiradék előállításához vagy önálló ételként is.

A szalonna típusai

  • Füstölt szalonna – keményfával füstölt, karakteres ízű változat, gyakori alapja magyaros ételeknek.
  • Császárszalonna – húsosabb, vastagabb textúrájú, gyakran ropogósra sütik reggelikhez.
  • Angol bacon – vékonyra szeletelt, kevésbé zsíros szalonna, gyakori reggeli hozzávaló.
  • Hasaalja szalonna – zsírban gazdagabb rész, főként sütéshez vagy zsiradék előállításához használják.

Felhasználása a konyhában

A szalonna felhasználása sokoldalú: sütve, pirítva, főzve vagy grillezve is kitűnő. Hagyományosan zsírsütéshez használják, ahol a kisült töpörtyű is értékes alapanyag. Tökéletesen illik tojásos reggelikhez, főzelékekhez, levesekhez vagy akár töltelékekhez is.

Magas zsírtartalma miatt energiadús alapanyag, amit hideg téli ételek esetén különösen kedvelnek. A füstölt változat különösen népszerű ízesítőként és tartósítási módszerként is.

Tápanyagérték és egészségügyi szempontok

A szalonna magas energiatartalommal rendelkezik. Kiemelkedően sok zsírt, fehérjét és B-vitaminokat tartalmaz, ugyanakkor a túlzott fogyasztása koleszterinszint-növekedéshez és szív- és érrendszeri problémákhoz vezethet.

Mértékletes fogyasztása javasolt, különösen diétázóknak vagy zsírszegény étrendet követőknek. A minőségi, házilag vagy kézműves módon készült szalonna kevesebb adalékanyagot és tartósítószert tartalmaz.

Tárolás és eltarthatóság

A nyers vagy füstölt szalonna hűtve (0–5 °C) hosszabb ideig eltartható, de felbontás után ajánlott néhány napon belül elfogyasztani. Vákuumcsomagolt formában a szavatossági idő jelentősen meghosszabbodik.

A szalonna tehát nem csupán zsiradék, hanem az <emíz és hagyomány egyik legősibb megjelenési formája a konyhában.

Tápérték 100 g nyers szalonnában:
Kalória: 517 kcal
Fehérje: 12.6 g
Zsír: 53.0 g
Telített zsírsav: 19.3 g
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 23.3 g
Többszörösen telítetlen zsírsav: 5.4 g
Koleszterin: 83 mg
Szénhidrát: 0 g
Cukor: 0 g
Nátrium: 1850 mg
Kálium: 565 mg
Vas: 1.1 mg
Magnézium: 12 mg
B1-vitamin (tiamin): 0.55 mg
B2-vitamin: 0.18 mg
B3-vitamin: 4.3 mg
B6-vitamin: 0.31 mg
D-vitamin: 27 IU
A-vitamin: 14 IU