SzĂĄraz vörösbor egy pohĂĄrban, körĂŒlötte sötĂ©t szƑlƑ, szƑlƑmust Ă©s fahordĂł nyers formĂĄban

SzĂĄraz vörösbor – A karakteres, fermentĂĄlt alapanyag a konyha mĂ©ly Ă­zeihez

SzĂĄraz vörösbor egy pohĂĄrban, körĂŒlötte sötĂ©t szƑlƑ, szƑlƑmust Ă©s fahordĂł nyers formĂĄban

A szĂĄraz vörösbor nem csupĂĄn italkĂ©nt, hanem gasztronĂłmiai alapanyagkĂ©nt is rendkĂ­vĂŒl Ă©rtĂ©kes. A vörös szƑlƑfajtĂĄkbĂłl kĂ©szĂŒlt borokat Ă©lesztƑgombĂĄk segĂ­tsĂ©gĂ©vel fermentĂĄljĂĄk, Ă­gy alakul ki az alkohol, miközben a hĂ©jbĂłl kivont polifenolok, tanninok Ă©s szĂ­nanyagok komplex, mĂ©ly Ă­zvilĂĄgot hoznak lĂ©tre.

A szĂĄraz vörösbor cukormentes (≀4 g/l maradĂ©kcukor) borfajta, Ă­gy karakteres, fanyar, gyĂŒmölcsös Ă­ze kivĂĄlĂłan alkalmas hĂșsokhoz, pörköltekhez, mĂĄrtĂĄsokhoz Ă©s pĂĄcolĂĄsi cĂ©lokra.

Hogyan kĂ©szĂŒl a szĂĄraz vörösbor?

  • SzƑlƑfajtĂĄk: Cabernet Sauvignon, Merlot, KĂ©kfrankos, Syrah stb.
  • ErjesztĂ©s: hĂ©jon, kontrollĂĄlt hƑmĂ©rsĂ©kleten, 1–2 hĂ©tig
  • PrĂ©selĂ©s Ă©s Ă©rlelĂ©s: fahordĂłban vagy acĂ©ltartĂĄlyban, hĂłnapokon vagy Ă©veken ĂĄt
  • SzƱrĂ©s, palackozĂĄs: stabilizĂĄlĂĄs utĂĄn

FelhasznĂĄlĂĄsa a fƑzĂ©sben

  • Marhapörkölt, vadas vagy vörös hĂșsos raguk alapjakĂ©nt
  • Vörösboros jus vagy mĂĄrtĂĄs redukciĂł formĂĄjĂĄban
  • PĂĄclevekhez: savassĂĄga puhĂ­tja a hĂșsrostokat
  • Levesek, pĂ©ldĂĄul francia hagymaleves Ă­zesĂ­tĂ©sĂ©hez
  • GombĂĄs, csokolĂĄdĂ©s vagy cĂ©klĂĄs Ă©telek Ă­zfokozĂĄsĂĄhoz

Tårolås és konyhai praktikåk

A szĂĄraz vörösbor fƑzĂ©shez felbontĂĄs utĂĄn 3–5 napig tĂĄrolhatĂł hƱtƑben. FagyasztĂĄsra is alkalmas, jĂ©gkockatartĂłban elosztva praktikus mĂłdja a rĂ©szletekben valĂł hasznĂĄlatnak.

Ételbe tĂ©ve az alkohol elpĂĄrolog fƑzĂ©s sorĂĄn, Ă­gy az Ă­zek megmaradnak, de az alkohol nem. Ez kĂŒlönösen fontos pörköltek, mĂĄrtĂĄsok vagy redukciĂłk esetĂ©n.

A szĂĄraz vörösbor tehĂĄt nemcsak egy ital, hanem egy aromadĂșs, termĂ©szetes, fermentĂĄlt konyhai alapanyag, amely mĂ©lysĂ©get Ă©s karaktert ad az Ă©teleknek.

Tåpérték 100 ml szåraz vörösborban:
KalĂłria: 83 kcal
Alkohol: ~12–13%
Fehérje: 0.1 g
ZsĂ­r: 0 g
Szénhidråt: 2.6 g
Cukor: 0.5 g
Polifenolok: ~250–600 mg/l
KĂĄlium: 130 mg
Kalcium: 11 mg
Magnézium: 13 mg
Foszfor: 18 mg
Vas: 0.6 mg