EgĂ©sz Ă©s Ƒrölt szegfƱszeg fƱszer fĂĄbĂłl kĂ©szĂŒlt felĂŒleten

SzegfƱszeg: Az intenzív ízƱ fƱszer, ami gyógyít is

EgĂ©sz Ă©s Ƒrölt szegfƱszeg fƱszer fĂĄbĂłl kĂ©szĂŒlt felĂŒleten

A szegfƱszeg az egyik legaromĂĄsabb Ă©s legismertebb fƱszernövĂ©ny, amelynek intenzĂ­v, meleg Ă©s kissĂ© Ă©des Ă­ze azonnal felismerhetƑ. A fƱszert a szegfƱszegfa (Syzygium aromaticum) szĂĄrĂ­tott virĂĄgbimbĂłibĂłl nyerik, melyet egĂ©sz formĂĄban vagy Ƒrölve hasznĂĄlnak a gasztronĂłmiĂĄban.

SzegfƱszeg a konyhåban

A szegfƱszeg kivålóan illik édes és sós ételekhez egyarånt. Gyakran hasznåljåk:

  • mĂ©zeskalĂĄcsokhoz, sĂŒtemĂ©nyekhez
  • forralt borhoz, puncshoz
  • marinĂĄlt hĂșsokhoz, pĂĄcokhoz
  • kompĂłtokhoz Ă©s lekvĂĄrokhoz

Ɛrölt szegfƱszeg por formĂĄban gyors Ă­zesĂ­tĂ©st biztosĂ­t, mĂ­g az egĂ©sz szegfƱszeg lassabban, fokozatosan adja le aromĂĄjĂĄt fƑzĂ©s közben.

EgĂ©szsĂ©gĂŒgyi hatĂĄsai

A szegfƱszeg nem csupĂĄn kulinĂĄris alapanyag – szĂĄmos gyĂłgyhatĂĄssal is bĂ­r:

  • AntibakteriĂĄlis – termĂ©szetes fertƑtlenĂ­tƑ hatĂĄsĂș.
  • FĂĄjdalomcsillapĂ­tĂł – kĂŒlönösen hatĂ©kony fogfĂĄjĂĄs esetĂ©n, mivel zsibbasztĂł hatĂĄssal bĂ­r.
  • EmĂ©sztĂ©st segĂ­tƑ – elƑsegĂ­ti a bĂ©lmƱködĂ©st, enyhĂ­ti a puffadĂĄst Ă©s görcsöket.
  • AntioxidĂĄns – magas polifenol tartalmĂĄnak köszönhetƑen sejtvĂ©dƑ hatĂĄsĂș.

FelhasznĂĄlĂĄsi tanĂĄcsok

A szegfƱszeget kis mennyisĂ©gben Ă©rdemes alkalmazni, mert aromĂĄja dominĂĄns. TĂĄrolĂĄsa lĂ©gmentesen zĂĄrt ĂŒvegben, hƱvös, sötĂ©t helyen ajĂĄnlott, Ă­gy akĂĄr hosszĂș hĂłnapokig megƑrzi karakteres Ă­zĂ©t Ă©s illatĂĄt.

A szegfƱszeg fƱszerkĂ©nt valĂł hasznĂĄlata mĂ©ly, gazdag Ă­zvilĂĄgot ad az Ă©teleknek, miközben jĂłtĂ©kony egĂ©szsĂ©gĂŒgyi hatĂĄsaival is hozzĂĄjĂĄrul a jĂłlĂ©thez.

TĂĄpĂ©rtĂ©k 100 g Ƒrölt szegfƱszegben:
KalĂłria: 274 kcal
Fehérje: 6 g
ZsĂ­r: 13 g
Szénhidråt: 66 g
Cukor: 2.4 g
Rost: 34.2 g
NĂĄtrium: 277 mg
KĂĄlium: 1020 mg
Kalcium: 632 mg
Magnézium: 259 mg
Vas: 11.8 mg
Cink: 2.3 mg
B1-vitamin (tiamin): 0.15 mg
B2-vitamin (riboflavin): 0.29 mg
B3-vitamin (niacin): 1.56 mg
B6-vitamin: 0.39 mg
Folsav: 25 ”g
C-vitamin: 0.2 mg
A-vitamin: 160 IU
E-vitamin: 8.8 mg