A szĆlĆ (Vitis vinifera) az emberisĂ©g egyik legrĂ©gebbi termesztett gyĂŒmölcse, amelyet Ă©vezredek Ăłta fogyasztanak friss formĂĄban, bor, szĆlĆlĂ©, mazsola vagy lekvĂĄr formĂĄjĂĄban is. KĂŒlönleges ĂzvilĂĄga mellett kiemelkedĆ antioxidĂĄns-tartalma Ă©s vĂĄltozatos vitamin-összetĂ©tele miatt is nĂ©pszerƱ.
A szĆlĆ kĂŒlönösen antocianinokban, flavonoidokban Ă©s resveratrolban gazdag, amelyek sejtvĂ©dĆ Ă©s gyulladĂĄscsökkentĆ hatĂĄsĂșak. Emellett jelentĆs mennyisĂ©gben tartalmaz C- Ă©s K-vitamint, kĂĄliumot, rezet, valamint termĂ©szetes cukrokat, amelyek gyors energiĂĄt adnak.
A szĆlĆ fajtĂĄi szĂn, Ăz, hĂ©jszerkezet Ă©s magtartalom szerint kĂŒlönböznek:
A szĆlĆ frissen is kivĂĄlĂł, de feldolgozva is megĆrzi tĂĄpĂ©rtĂ©kĂ©t:
A szĆlĆ szezonja augusztustĂłl oktĂłberig tart. HƱtĆszekrĂ©nyben akĂĄr egy hĂ©tig is eltarthatĂł, de gyorsan romlĂł gyĂŒmölcs, ezĂ©rt Ă©rdemes mihamarabb elfogyasztani vagy feldolgozni.
A szĆlĆ nem csupĂĄn finom Ă©s sokoldalĂș, hanem tudomĂĄnyosan is igazoltan egĂ©szsĂ©ges. Rendszeres fogyasztĂĄsa pozitĂvan hat a szĂv- Ă©s Ă©rrendszerre, az immunmƱködĂ©sre Ă©s az öregedĂ©si folyamatokra.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.