Friss zöld Ă©s piros szƑlƑ fĂŒrtök fa asztalon, pohĂĄr szƑlƑlĂ© mellett

SzƑlƑ – Az antioxidĂĄnsokban gazdag, frissĂ­tƑ gyĂŒmölcs minden Ă©vszakra

Friss zöld Ă©s piros szƑlƑ fĂŒrtök fa asztalon, pohĂĄr szƑlƑlĂ© mellett

A szƑlƑ (Vitis vinifera) az emberisĂ©g egyik legrĂ©gebbi termesztett gyĂŒmölcse, amelyet Ă©vezredek Ăłta fogyasztanak friss formĂĄban, bor, szƑlƑlĂ©, mazsola vagy lekvĂĄr formĂĄjĂĄban is. KĂŒlönleges Ă­zvilĂĄga mellett kiemelkedƑ antioxidĂĄns-tartalma Ă©s vĂĄltozatos vitamin-összetĂ©tele miatt is nĂ©pszerƱ.

A szƑlƑ jĂłtĂ©kony hatĂĄsai

A szƑlƑ kĂŒlönösen antocianinokban, flavonoidokban Ă©s resveratrolban gazdag, amelyek sejtvĂ©dƑ Ă©s gyulladĂĄscsökkentƑ hatĂĄsĂșak. Emellett jelentƑs mennyisĂ©gben tartalmaz C- Ă©s K-vitamint, kĂĄliumot, rezet, valamint termĂ©szetes cukrokat, amelyek gyors energiĂĄt adnak.

  • ErƑsĂ­ti a szĂ­vmƱködĂ©st, tĂĄmogatja az Ă©rrendszert
  • Resveratrol tartalma miatt vĂ©delmet nyĂșjthat a sejtek öregedĂ©se ellen
  • SegĂ­ti az emĂ©sztĂ©st Ă©s a mĂ©regtelenĂ­tĂ©st
  • TermĂ©szetes vĂ­zhajtĂł Ă©s immunerƑsĂ­tƑ hatĂĄsĂș

SzƑlƑfajtĂĄk Ă©s jellemzƑik

A szƑlƑ fajtĂĄi szĂ­n, Ă­z, hĂ©jszerkezet Ă©s magtartalom szerint kĂŒlönböznek:

  • FehĂ©r szƑlƑ – Ă©desebb, vilĂĄgosabb, friss fogyasztĂĄsra ideĂĄlis
  • Piros szƑlƑ – magasabb antocianin tartalom, erƑsebb antioxidĂĄns
  • Magvatlan szƑlƑ – könnyen fogyaszthatĂł, snackhez tökĂ©letes

FelhasznĂĄlĂĄsa a konyhĂĄban

A szƑlƑ frissen is kivĂĄlĂł, de feldolgozva is megƑrzi tĂĄpĂ©rtĂ©kĂ©t:

  • Friss fogyasztĂĄsra vagy salĂĄtĂĄkba keverve
  • SzƑlƑlĂ©, turmix, smoothie kĂ©szĂ­tĂ©sĂ©hez
  • SzƑlƑlekvĂĄr, zselĂ© formĂĄjĂĄban tartĂłsĂ­thatĂł
  • HĂșsokhoz, sajtokhoz tĂĄlalva gasztronĂłmiai kĂŒlönlegessĂ©g

Szezon és tårolås

A szƑlƑ szezonja augusztustĂłl oktĂłberig tart. HƱtƑszekrĂ©nyben akĂĄr egy hĂ©tig is eltarthatĂł, de gyorsan romlĂł gyĂŒmölcs, ezĂ©rt Ă©rdemes mihamarabb elfogyasztani vagy feldolgozni.

A szƑlƑ nem csupĂĄn finom Ă©s sokoldalĂș, hanem tudomĂĄnyosan is igazoltan egĂ©szsĂ©ges. Rendszeres fogyasztĂĄsa pozitĂ­van hat a szĂ­v- Ă©s Ă©rrendszerre, az immunmƱködĂ©sre Ă©s az öregedĂ©si folyamatokra.

TĂĄpĂ©rtĂ©k 100 g szƑlƑben (nyers):
KalĂłria: 69 kcal
Fehérje: 0.7 g
ZsĂ­r: 0.2 g
Szénhidråt: 18.1 g
Cukor: 15.5 g
Rost: 0.9 g
NĂĄtrium: 2 mg
KĂĄlium: 191 mg
Kalcium: 10 mg
Magnézium: 7 mg
Foszfor: 20 mg
Vas: 0.4 mg
Cink: 0.1 mg
B1-vitamin: 0.07 mg
B2-vitamin: 0.07 mg
B3-vitamin: 0.18 mg
B6-vitamin: 0.09 mg
Folsav: 2 ”g
A-vitamin: 66 IU
C-vitamin: 10.8 mg
D-vitamin: 0 IU