A szőlő (Vitis vinifera) az emberiség egyik legrégebbi termesztett gyümölcse, amelyet évezredek óta fogyasztanak friss formában, bor, szőlőlé, mazsola vagy lekvár formájában is. Különleges ízvilága mellett kiemelkedő antioxidáns-tartalma és változatos vitamin-összetétele miatt is népszerű.
A szőlő különösen antocianinokban, flavonoidokban és resveratrolban gazdag, amelyek sejtvédő és gyulladáscsökkentő hatásúak. Emellett jelentős mennyiségben tartalmaz C- és K-vitamint, káliumot, rezet, valamint természetes cukrokat, amelyek gyors energiát adnak.
A szőlő fajtái szín, íz, héjszerkezet és magtartalom szerint különböznek:
A szőlő frissen is kiváló, de feldolgozva is megőrzi tápértékét:
A szőlő szezonja augusztustól októberig tart. Hűtőszekrényben akár egy hétig is eltartható, de gyorsan romló gyümölcs, ezért érdemes mihamarabb elfogyasztani vagy feldolgozni.
A szőlő nem csupán finom és sokoldalú, hanem tudományosan is igazoltan egészséges. Rendszeres fogyasztása pozitívan hat a szív- és érrendszerre, az immunműködésre és az öregedési folyamatokra.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.