Hámozott törökmogyoró egy rusztikus tálban fa felületen

Törökmogyoró: Az egyik legízletesebb és legsokoldalúbb magféle

Hámozott törökmogyoró egy rusztikus tálban fa felületen

A törökmogyoró (latinul: Corylus avellana) az egyik legismertebb és legkedveltebb olajos mag világszerte. Jellegzetes, enyhén édeskés íze és ropogós textúrája miatt népszerű snackként, süteményekben, krémekben és reggelikhez is. Tápanyagtartalma kiemelkedő, különösen E-vitaminban, egészséges zsírsavakban és élelmi rostban.

A törökmogyoró jótékony hatásai már az ókori görögök és rómaiak által is ismertek voltak – manapság pedig a modern, tudatos étrend egyik kedvelt eleme.

Miért érdemes törökmogyorót fogyasztani?

  • Egészséges, egyszeresen telítetlen zsírsavakban gazdag
  • Kiemelkedő E-vitamin forrás – sejtvédelem, bőr- és hajápolás
  • Fehérje és rost – támogatja az emésztést és az izomépítést
  • Magnézium, foszfor, kalcium – idegrendszer és csontok erősítése
  • Antioxidáns polifenolokat tartalmaz

A hámozott törökmogyoró remekül emészthető, és természetes állapotában is sokáig eltartható.

Felhasználási lehetőségek a konyhában

  • Sütéshez: torták, kekszek, bejgli, piték
  • Müzlibe, zabkásához, smoothie-ba
  • Pörkölve, natúr snackként
  • Mogyoróvaj készítéséhez – darálva, krémesítve
  • Mártások, salátadresszingek ízesítésére

Tipp: enyhe pirítás után az íze még intenzívebb, diósabb karaktert kap!

Egészségügyi előnyök

A törökmogyoró rendszeres fogyasztása segíthet:

  • A szív- és érrendszer védelmében
  • A gyulladások csökkentésében
  • Az agyműködés támogatásában – E-vitamin és B-vitamin komplex révén
  • A koleszterinszint optimalizálásában

A törökmogyoró egy természetes, funkcionális alapanyag, amit érdemes beépíteni a napi táplálkozásba akár nyersen, akár feldolgozva.

Tápérték 100 g hántolt törökmogyoróban:
Kalória: 628 kcal
Fehérje: 14.1 g
Zsír: 60.8 g
– Telítetlen zsírsavak: 50.3 g
Szénhidrát: 16.7 g
– Cukor: 4.3 g
Rost: 9.7 g
Kálium: 680 mg
Magnézium: 163 mg
Foszfor: 290 mg
Kalcium: 114 mg
Vas: 4.7 mg
Cink: 2.5 mg
E-vitamin: 15 mg
B1-vitamin: 0.63 mg
B6-vitamin: 0.56 mg
Folsav: 113 µg
D-vitamin: 0 IU
A-vitamin: 20 IU