HĂĄmozott törökmogyorĂł egy rusztikus tĂĄlban fa felĂŒleten

TörökmogyorĂł: Az egyik legĂ­zletesebb Ă©s legsokoldalĂșbb magfĂ©le

HĂĄmozott törökmogyorĂł egy rusztikus tĂĄlban fa felĂŒleten

A törökmogyorĂł (latinul: Corylus avellana) az egyik legismertebb Ă©s legkedveltebb olajos mag vilĂĄgszerte. Jellegzetes, enyhĂ©n Ă©deskĂ©s Ă­ze Ă©s ropogĂłs textĂșrĂĄja miatt nĂ©pszerƱ snackkĂ©nt, sĂŒtemĂ©nyekben, krĂ©mekben Ă©s reggelikhez is. TĂĄpanyagtartalma kiemelkedƑ, kĂŒlönösen E-vitaminban, egĂ©szsĂ©ges zsĂ­rsavakban Ă©s Ă©lelmi rostban.

A törökmogyorĂł jĂłtĂ©kony hatĂĄsai mĂĄr az Ăłkori görögök Ă©s rĂłmaiak ĂĄltal is ismertek voltak – manapsĂĄg pedig a modern, tudatos Ă©trend egyik kedvelt eleme.

Miért érdemes törökmogyorót fogyasztani?

  • EgĂ©szsĂ©ges, egyszeresen telĂ­tetlen zsĂ­rsavakban gazdag
  • KiemelkedƑ E-vitamin forrĂĄs – sejtvĂ©delem, bƑr- Ă©s hajĂĄpolĂĄs
  • FehĂ©rje Ă©s rost – tĂĄmogatja az emĂ©sztĂ©st Ă©s az izomĂ©pĂ­tĂ©st
  • MagnĂ©zium, foszfor, kalcium – idegrendszer Ă©s csontok erƑsĂ­tĂ©se
  • AntioxidĂĄns polifenolokat tartalmaz

A hĂĄmozott törökmogyorĂł remekĂŒl emĂ©szthetƑ, Ă©s termĂ©szetes ĂĄllapotĂĄban is sokĂĄig eltarthatĂł.

FelhasznĂĄlĂĄsi lehetƑsĂ©gek a konyhĂĄban

  • SĂŒtĂ©shez: tortĂĄk, kekszek, bejgli, pitĂ©k
  • MĂŒzlibe, zabkĂĄsĂĄhoz, smoothie-ba
  • Pörkölve, natĂșr snackkĂ©nt
  • MogyorĂłvaj kĂ©szĂ­tĂ©sĂ©hez – darĂĄlva, krĂ©mesĂ­tve
  • MĂĄrtĂĄsok, salĂĄtadresszingek Ă­zesĂ­tĂ©sĂ©re

Tipp: enyhe pirítås utån az íze még intenzívebb, diósabb karaktert kap!

EgĂ©szsĂ©gĂŒgyi elƑnyök

A törökmogyoró rendszeres fogyasztåsa segíthet:

  • A szĂ­v- Ă©s Ă©rrendszer vĂ©delmĂ©ben
  • A gyulladĂĄsok csökkentĂ©sĂ©ben
  • Az agymƱködĂ©s tĂĄmogatĂĄsĂĄban – E-vitamin Ă©s B-vitamin komplex rĂ©vĂ©n
  • A koleszterinszint optimalizĂĄlĂĄsĂĄban

A törökmogyoró egy természetes, funkcionålis alapanyag, amit érdemes beépíteni a napi tåplålkozåsba akår nyersen, akår feldolgozva.

Tåpérték 100 g håntolt törökmogyoróban:
KalĂłria: 628 kcal
Fehérje: 14.1 g
ZsĂ­r: 60.8 g
– Telítetlen zsírsavak: 50.3 g
Szénhidråt: 16.7 g
– Cukor: 4.3 g
Rost: 9.7 g
KĂĄlium: 680 mg
Magnézium: 163 mg
Foszfor: 290 mg
Kalcium: 114 mg
Vas: 4.7 mg
Cink: 2.5 mg
E-vitamin: 15 mg
B1-vitamin: 0.63 mg
B6-vitamin: 0.56 mg
Folsav: 113 ”g
D-vitamin: 0 IU
A-vitamin: 20 IU