EgĂ©sz Ă©s szeletelt vöröshagyma rusztikus felĂŒleten

Vöröshagyma – Az Ă­zek alapja Ă©s termĂ©szetes gyĂłgyszer a konyhĂĄdban

EgĂ©sz Ă©s szeletelt vöröshagyma rusztikus felĂŒleten

A vöröshagyma (Allium cepa) az egyik legrĂ©gebben hasznĂĄlt zöldsĂ©gfĂ©le a vilĂĄgon, amely nemcsak az Ă©telek alapja, hanem egĂ©szsĂ©gmegƑrzƑ hatĂĄsairĂłl is ismert. KivĂĄlĂł Ă­zfokozĂł, amely szĂĄmos nemzeti konyhĂĄban – Ă­gy a magyar gasztronĂłmiĂĄban is – meghatĂĄrozĂł szerepet tölt be.

MiĂ©rt nĂ©lkĂŒlözhetetlen a vöröshagyma?

A vöröshagyma rengeteg fitovegyĂŒletet, antioxidĂĄnst, ĂĄsvĂĄnyi anyagot Ă©s vitamint tartalmaz. Nemcsak az Ă­zek kiemelĂ©sĂ©ben segĂ­t, hanem gyulladĂĄscsökkentƑ, antibakteriĂĄlis Ă©s vĂ©rtisztĂ­tĂł hatĂĄsa miatt is nĂ©pszerƱ a termĂ©szetgyĂłgyĂĄszatban.

  • Kvercetin: erƑs antioxidĂĄns, csökkentheti a gyulladĂĄsokat.
  • KĂ©nvegyĂŒletek: tĂĄmogatjĂĄk az immunrendszert Ă©s segĂ­tik a mĂ©regtelenĂ­tĂ©st.
  • Alacsony kalĂłriatartalom: fogyĂłkĂșrĂĄs Ă©trendbe is beilleszthetƑ.
  • Foszfor, kĂĄlium, C-vitamin: hozzĂĄjĂĄrulnak a sejtek egĂ©szsĂ©ges mƱködĂ©sĂ©hez.
  • TermĂ©szetes antibiotikum: segĂ­thet a felsƑlĂ©gĂști panaszok enyhĂ­tĂ©sĂ©ben.

Konyhai felhasznĂĄlĂĄsa

A vöröshagyma szinte minden magyar Ă©tel alapjĂĄt kĂ©pezi – pörköltök, levesek, fƑzelĂ©kek, mĂĄrtĂĄsok szinte elkĂ©pzelhetetlenek nĂ©lkĂŒle. HasznĂĄlhatĂł nyersen salĂĄtĂĄkban, szendvicsekben, sĂŒtve, dinsztelve, karamellizĂĄlva is egyedi Ă­zt ad az Ă©teleknek. A pirĂ­tott hagyma kĂŒlönleges Ă­zhatĂĄst nyĂșjt tĂ©sztĂĄkon, fƑzelĂ©keken.

Fontos tudni, hogy a vöröshagyma Ă­ze Ă©s hatĂĄsa fƑzĂ©s közben megvĂĄltozik: nyersen csĂ­pƑs, fƑzve viszont Ă©desebbĂ©, lĂĄgyabbĂĄ vĂĄlik. Az Ă©telkĂ©szĂ­tĂ©s elsƑ lĂ©pĂ©sekĂ©nt valĂł dinsztelĂ©s sorĂĄn aromĂĄi felszabadulnak Ă©s alapot kĂ©peznek mĂĄs fƱszereknek.

Tårolås és szezonålis tudnivalók

A vöröshagymĂĄt hƱvös, jĂłl szellƑzƑ, sötĂ©t helyen lehet a legjobban tĂĄrolni – Ă­gy akĂĄr hĂłnapokig is eltarthatĂł. A friss, ĂșjhagymĂĄs vĂĄltozat tavasszal jelenik meg, mĂ­g az Ă©rlelt, szĂĄraz hĂ©jĂș hagyma egĂ©sz Ă©vben elĂ©rhetƑ.

ÉrdekessĂ©gek a vöröshagymĂĄrĂłl

  • MĂĄr az Ăłkori egyiptomiak is hasznĂĄltĂĄk, nemcsak tĂĄplĂĄlkozĂĄsra, hanem gyĂłgyĂ­tĂĄsra is.
  • A hagyma szĂșrĂł illatĂĄt Ă©s könnyezĂ©st a kĂ©ntartalmĂș vegyĂŒletek okozzĂĄk, melyek vĂĄgĂĄs sorĂĄn szabadulnak fel.
  • Nyers hagyma termĂ©szetes baktĂ©riumellenes hatĂĄsĂș – rĂ©gen sebfertƑtlenĂ­tĂ©sre is alkalmaztĂĄk.

A vöröshagyma nem csupĂĄn konyhai alapelem, hanem egyben termĂ©szetes egĂ©szsĂ©gmegƑrzƑ is, amelyet Ă©rdemes rendszeresen fogyasztani kĂŒlönfĂ©le formĂĄkban.

Tåpérték 100 g vöröshagymåban:
KalĂłria: 40 kcal
Fehérje: 1.1 g
ZsĂ­r: 0.1 g
Szénhidråt: 9.3 g
Cukor: 4.2 g
Rost: 1.7 g
NĂĄtrium: 4 mg
KĂĄlium: 146 mg
Kalcium: 23 mg
Magnézium: 10 mg
Vas: 0.2 mg
Cink: 0.2 mg
B1-vitamin (tiamin): 0.046 mg
B2-vitamin (riboflavin): 0.027 mg
B3-vitamin (niacin): 0.116 mg
B6-vitamin: 0.12 mg
Folsav: 19 ”g
A-vitamin: 2 IU
C-vitamin: 7.4 mg
D-vitamin: 0 IU