zöld bors egĂ©sz szemek kerĂĄmia tĂĄlban Ă©s konyhai felĂŒleten

Zöld bors egĂ©szben – Az ĂŒde Ă©s lĂĄgy fƱszer a konyhĂĄd Ășj kedvence

zöld bors egĂ©sz szemek kerĂĄmia tĂĄlban Ă©s konyhai felĂŒleten

A zöld bors egĂ©sz formĂĄban egy kĂŒlönleges, frissĂ­tƑen lĂĄgy csĂ­pƑssĂ©gƱ fƱszer, amely ugyanabbĂłl a növĂ©nybƑl (Piper nigrum) szĂĄrmazik, mint a fekete Ă©s fehĂ©r bors. A zöld bors azonban Ă©retlen ĂĄllapotban kerĂŒl betakarĂ­tĂĄsra, majd kĂŒlönfĂ©le mĂłdokon – pĂ©ldĂĄul fagyasztva szĂĄrĂ­tĂĄssal vagy sĂłs lĂ©ben tartĂłsĂ­tva – kerĂŒl feldolgozĂĄsra, hogy megƑrizze vilĂĄgos szĂ­nĂ©t Ă©s friss, enyhĂ©n citrusos Ă­zĂ©t.

A szĂĄrĂ­tott egĂ©sz zöld bors ideĂĄlis vĂĄlasztĂĄs azoknak, akik egy kevĂ©sbĂ© erƑteljes, de mĂ©gis karakteres fƱszert keresnek. Gyakran hasznĂĄljĂĄk steakekhez, vadhĂșsokhoz, halĂ©telekhez Ă©s krĂ©mes mĂĄrtĂĄsokhoz, kĂŒlönösen a klasszikus francia zöldborsmĂĄrtĂĄsban.

Miért vålaszd az egész zöld borsot?

  • LĂĄgyabb Ă­z a fekete borshoz kĂ©pest, de mĂ©gis aromĂĄs.
  • SzĂĄrĂ­tott egĂ©sz szemkĂ©nt jĂłl tĂĄrolhatĂł, hosszabb ideig eltarthatĂł.
  • Könnyen rehidratĂĄlhatĂł fƑzĂ©s közben vagy meleg vĂ­zben ĂĄztatva.
  • Remek kiegĂ©szĂ­tƑje mĂĄrtĂĄsoknak, szĂłszoknak, hĂșsoknak Ă©s tĂ©sztĂĄknak.
  • VizualitĂĄsban is kĂŒlönleges az Ă©lĂ©nkzöld tĂłnusĂĄval.

FelhasznĂĄlĂĄsi javaslatok

A zöld bors egész kivålóan hasznålható:

  • Zöldbors mĂĄrtĂĄsokhoz: klasszikus steak szĂłszokhoz, tejszĂ­nes alapĂș Ă©telekhez.
  • Grillezett hĂșsokhoz: kĂŒlönleges Ă­zĂ©lmĂ©nyt ad a szaftos steakekhez.
  • PĂĄcokhoz: fƱszeres, frissĂ­tƑ Ă­zt kölcsönöz a hĂșsoknak.
  • Levesekhez Ă©s ragukhoz: egĂ©szben hozzĂĄadva, majd a fƑzĂ©s vĂ©gĂ©n eltĂĄvolĂ­tva.

EgĂ©szsĂ©gĂŒgyi hatĂĄsok

Mint mĂĄs borsfajtĂĄk, a zöld bors is tartalmaz piperint, amely segĂ­ti az emĂ©sztĂ©st Ă©s javĂ­tja bizonyos tĂĄpanyagok felszĂ­vĂłdĂĄsĂĄt. AntioxidĂĄnsokban is gazdag, Ă©s gyulladĂĄscsökkentƑ tulajdonsĂĄgai is ismertek. EnyhĂ©bb csĂ­pƑssĂ©ge miatt Ă©rzĂ©kenyebb gyomrĂșaknak is ajĂĄnlott lehet mĂ©rtĂ©kkel fogyasztva.

Ha Ășj dimenziĂłkat szeretnĂ©l vinni az Ă©teleidbe, akkor a zöld bors egĂ©sz formĂĄja tökĂ©letes vĂĄlasztĂĄs – kĂŒlönösen a finoman fƱszerezett, elegĂĄns Ă©telekhez.

Tåpérték 100 g zöld bors egész szem esetén:
Energia: 251 kcal
Fehérje: 10.3 g
ZsĂ­r: 3.3 g
Szénhidråt: 64 g
Rost: 25.5 g
Cukor: 0.5 g
NĂĄtrium: 20 mg
KĂĄlium: 1259 mg
Kalcium: 430 mg
Magnézium: 168 mg
Vas: 9.2 mg
Cink: 1.0 mg
C-vitamin: 20 mg
B6-vitamin: 0.3 mg
A-vitamin: 280 IU
E-vitamin: 1.1 mg
K-vitamin: 160 ”g