A zab az utóbbi években az egészséges táplálkozás egyik kulcsösszeteelÅjévé vált, de egy friss 2025-ös tudományos tanulmány szerint még egy fontos szerepet betölthet: segÃthet eltávolÃtani a szervezetbÅl a veszélyes PFAS vegyületeket, amelyeket sokan csak âörök vegyi anyagokkéntâ ismernek.
A PFAS (per- és polifluorozott alkil anyagok) csoportjába tartozó vegyületeket több mint 70 éve használják különbözÅ iparágakban â például tapadásmentes edények, vÃzlepergetÅ textilek, tűzoltóhabok és élelmiszercsomagolások elÅállÃtásához.
A gond az, hogy ezek az anyagok nagyon stabilak, és nem bomlanak le a természetben vagy az emberi szervezetben â innen ered az âörök vegyi anyagâ elnevezés is.
Számos tanulmány kimutatta, hogy a PFAS-vegyületek felhalmozódnak a vérben és a szövetekben, és összefüggésbe hozhatók:
A Toxicology and Applied Pharmacology cÃmű szakfolyóiratban 2025 februárjában publikált tanulmány célja az volt, hogy megvizsgálja, milyen hatással van a zab egyik kulcsösszetevÅje â a béta-glükán â a PFAS-szintekre.
ð A hivatalos tanulmány elérhetÅ itt:
ð https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/39647509/
A béta-glükán egy vÃzben oldódó rost, amely a zab egyik legértékesebb összetevÅje. Korábban is ismert volt arról, hogy:
Most azonban egy új, toxikológiai és farmakológiai jelentÅségű hatás is elÅtérbe került: segÃthet eltávolÃtani a szervezetbÅl a PFAS-vegyületeket, amelyek másként évtizedekig jelen maradnának a testben.
Ahhoz, hogy a béta-glükán jótékony hatásait kihasználjuk, napi rendszerességgel ajánlott zabot fogyasztani. Ãme néhány tipp:
Az organikus, teljes kiÅrlésű zabpehely a legjobb választás, mivel ebben található a legtöbb természetes béta-glükán.
A friss kutatás szerint a zab â különösen a benne található béta-glükán â természetes eszköz lehet a szervezet PFAS-terhelésének csökkentésére. Bár a tanulmány egyelÅre laboratóriumi kÃsérletekre épül, az eredmények Ãgéretesek, és új lehetÅségeket nyitnak a táplálkozásalapú méregtelenÃtés területén.
ð¬ Tudományos forrás:
CÃm: Dietary oat beta-glucan reduces perfluorooctanoic acid (PFOA) accumulation in mice
Megjelenés éve: 2025
Folyóirat: Toxicology and Applied Pharmacology
ð https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/39647509/
ð¬ Tetszett ez a cikk? Oszd meg, és támogasd az egészséges, tudatos táplálkozás terjedését!
ð¥ Ha szeretnél további hiteles kutatásokon alapuló egészségügyi cikkeket, iratkozz fel hÃrlevelünkre!
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.