Kezdd azzal, hogy a vajat felolvasztod és hagyod kihűlni. Mérd ki a hozzávalókat és a tojásokat válaszd szét sárgájára és fehérjére. Ez elősegíti a légies textúrát.
A vajat ne forrón add a tésztához, mert összekaphatja a tojást – mindig hagyd langyosra hűlni.
Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, sütőport, cukrot és sót. Egy másik tálban habverővel keverd össze a tojássárgákat, a langyos olvasztott vajat és a tejet.
Használj szobahőmérsékletű tejet, hogy ne csapja ki a vajat vagy a tojást.
Öntsd a nedves hozzávalókat a száraz keverékhez, majd keverd csomómentesre. Ezután verd fel a tojásfehérjét kemény habbá, majd óvatosan forgasd bele a tésztába.
A fehérjehabot spatulával, óvatos mozdulatokkal forgasd bele, hogy ne törjön össze – ez adja a könnyű textúrát.
Melegítsd elő az æbleskiver sütőformát közepes hőmérsékleten, és minden mélyedést kenj ki vékonyan olajjal. Ha serceg az olaj, elérte a megfelelő hőfokot.
Egy csepp tésztával tesztelheted: ha enyhén serceg és nem ég meg azonnal, megfelelő a hőmérséklet.
Minden mélyedésbe kanalazz egy kevés tésztát, majd tegyél a közepébe egy fél teáskanálnyi Nutellát, és fedd be újabb adag tésztával, hogy ne folyjon ki.
A Nutellát fagyaszd le fél órára előtte, így könnyebb lesz belehelyezni, és nem folyik szét azonnal.
Süsd 1-2 percig, amíg az alsó oldaluk megszilárdul, majd egy fa pálcikával vagy hústűvel óvatosan fordítsd meg őket negyed fordulattal. Ismételd a forgatást, míg teljesen kör alakúak lesznek.
Mindig az aljába szúrj, ne oldalról – így nem szúrod át a tölteléket.
Amint minden oldala aranybarna, vedd ki a formából és tedd papírtörlőre, hogy a felesleges olajat felszívja. Melegen tálald, porcukorral meghintve.
Ha több adagot sütsz, a kész darabokat tartsd melegen 80°C-os sütőben, amíg a többi elkészül.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.