Nutellával töltött æbleskiver aranybarnára sütve, porcukorral megszórva

Æbleskiver Nutellával töltve

A nutellás æbleskiver egy különleges változata a klasszikus dán édességnek, melynek gyökerei egészen a 17. századi Dániáig nyúlnak vissza. Eredetileg ünnepi alkalmakkor készítették, különösen karácsonykor, amikor a családok együtt gyűltek össze, és az illatos, gömbölyű sütemények a meleg kandalló mellett készültek. Technikai tipp: A tökéletes æbleskiver titka a tojásfehérje hab finom beforgatása és a sütőforma pontos hőfokon tartása. Egy hideg téli estén nincs is jobb, mint æbleskiver meleg, illatos fogása az asztalon. A Nutella modern csavart ad a hagyományos receptnek, így a fiatalabb generációk is szívesen fogyasztják. Ez az édesség tökéletes választás adventi vásárokra, családi délutánokra vagy egy baráti forralt borozás mellé. Ha különlegesebbé szeretnéd tenni, kínálhatod fahéjas porcukorral vagy bogyós gyümölcs lekvárral is.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 45 perc
2200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
250 g Finomliszt
3 db Tojás
300 ml Tej
50 g Vaj
30 g Cukor
1 tk. Sütőpor
0.5 tk.
100 g Nutella
50 ml Olaj a sütéshez

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Kezdd azzal, hogy a vajat felolvasztod és hagyod kihűlni. Mérd ki a hozzávalókat és a tojásokat válaszd szét sárgájára és fehérjére. Ez elősegíti a légies textúrát.

    A vajat ne forrón add a tésztához, mert összekaphatja a tojást – mindig hagyd langyosra hűlni.

    2

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, sütőport, cukrot és sót. Egy másik tálban habverővel keverd össze a tojássárgákat, a langyos olvasztott vajat és a tejet.

    Használj szobahőmérsékletű tejet, hogy ne csapja ki a vajat vagy a tojást.

    3

    Öntsd a nedves hozzávalókat a száraz keverékhez, majd keverd csomómentesre. Ezután verd fel a tojásfehérjét kemény habbá, majd óvatosan forgasd bele a tésztába.

    A fehérjehabot spatulával, óvatos mozdulatokkal forgasd bele, hogy ne törjön össze – ez adja a könnyű textúrát.

    4

    Melegítsd elő az æbleskiver sütőformát közepes hőmérsékleten, és minden mélyedést kenj ki vékonyan olajjal. Ha serceg az olaj, elérte a megfelelő hőfokot.

    Egy csepp tésztával tesztelheted: ha enyhén serceg és nem ég meg azonnal, megfelelő a hőmérséklet.

    5

    Minden mélyedésbe kanalazz egy kevés tésztát, majd tegyél a közepébe egy fél teáskanálnyi Nutellát, és fedd be újabb adag tésztával, hogy ne folyjon ki.

    A Nutellát fagyaszd le fél órára előtte, így könnyebb lesz belehelyezni, és nem folyik szét azonnal.

    6

    Süsd 1-2 percig, amíg az alsó oldaluk megszilárdul, majd egy fa pálcikával vagy hústűvel óvatosan fordítsd meg őket negyed fordulattal. Ismételd a forgatást, míg teljesen kör alakúak lesznek.

    Mindig az aljába szúrj, ne oldalról – így nem szúrod át a tölteléket.

    7

    Amint minden oldala aranybarna, vedd ki a formából és tedd papírtörlőre, hogy a felesleges olajat felszívja. Melegen tálald, porcukorral meghintve.

    Ha több adagot sütsz, a kész darabokat tartsd melegen 80°C-os sütőben, amíg a többi elkészül.