Áfonyás balzsamecet mártás tálalva

Áfonyás balzsamecet mártás

Az áfonyás balzsamecet mártás egy klasszikus francia ihletésű recept, amely tökéletes harmóniát teremt az édes és savanykás ízek között. Az áfonya frissessége és a balzsamecet mélysége különösen jól kiegészíti a sült húsokat, például a kacsát vagy a sertésszűzet. A vörösbor és a rozmaring egyedülálló aromát kölcsönöz neki, ami még gazdagabbá teszi ezt az elegáns mártást. Egy különleges vacsorához vagy ünnepi alkalmakra is remek választás, főként sajtokkal vagy grillezett húsokkal párosítva. Ha még intenzívebb ízt szeretnél, próbáld meg egy kevés frissen facsart narancslével tovább fokozni az ízélményt.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 25 perc
140 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
150 g Friss áfonya
50 ml Balzsamecet
30 g Méz
50 ml Vörösbor
20 g Vaj
1 ág Friss rozmaring
1 csipet
1 csipet Frissen őrölt fekete bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Az áfonyát mosd meg, és ha szükséges, válogasd át. A rozmaringot szintén öblítsd le, és hagyd egészben.

    Ha nincs friss áfonyád, használhatsz fagyasztottat is. Ebben az esetben ne olvaszd ki előtte.

    2

    Egy közepes méretű lábosban keverd össze a balzsamecetet, a vörösbort és a mézet, majd közepes lángon kezdd el melegíteni.

    Használj jó minőségű balzsamecetet a legjobb íz érdekében. A vörösbor legyen száraz, például Merlot vagy Cabernet Sauvignon.

    3

    Add hozzá a friss áfonyát és a rozmaringágat, majd főzd 10-12 percig, amíg az áfonya kezd szétfőni és a szósz besűrűsödik.

    Figyeld a mártást, mert könnyen leéghet. Időnként keverd meg, hogy egyenletesen sűrűsödjön.

    4

    Távolítsd el a rozmaringágat, majd botmixerrel vagy egy szűrőn átpasszírozva simítsd el a mártás textúráját.

    Ha nincs botmixered, a szűrőn való áttörés is tökéletesen megfelel. Ügyelj arra, hogy a rozmaringág ne maradjon a mártásban.

    5

    Keverd hozzá a vajat, és folyamatos keverés mellett hagyd elolvadni, hogy a mártás selymes állagot kapjon.

    A vajtól lesz a mártás igazán selymes és fényes. Ne hagyd abba a keverést, amíg a vaj teljesen el nem olvad.

    6

    Ízesítsd sóval és frissen őrölt fekete borssal, majd hagyd még egy percig a tűzön alacsony hőfokon.

    Kóstold meg a mártást, mielőtt sózod, mert a balzsamecet is savanykás. A borssal óvatosan bánj, nehogy elnyomja az áfonya ízét.

    7

    Tálald melegen sült húsokhoz, például kacsához vagy sertésszűz mellé, esetleg sajtokkal kísérve.

    A mártás remekül passzol vadhúsokhoz is. Sajtok közül a kéksajtokkal vagy a brie-vel különösen finom.