Áfonyás panna cotta pohárban

Áfonyás panna cotta

Az áfonyás panna cotta egy klasszikus olasz desszert, amely tökéletesen ötvözi a lágy, tejszínes állagot a friss gyümölcsös ízekkel. Ez a változat a természetes vaníliával és az áfonya savanykás édességével harmonikus ízvilágot teremt. Az elkészítése rendkívül egyszerű, és akár előző nap is elkészíthető, így ideális választás vendégek számára vagy egy könnyed, elegáns desszertként. Ha szereted a krémes édességeket, ezt a panna cottát garantáltan imádni fogod!

Előkészület 15 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 25 perc
1200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 ml Tejszín
80 g Kristálycukor
1 db Vaníliarúd
4 db Zselatin lap
50 ml Víz (a zselatinhoz)
150 g Áfonya
30 g Porcukor
1 tk. Citromlé
50 g Friss áfonya (díszítéshez)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A zselatin lapokat áztasd hideg vízbe 5-10 percre, amíg megpuhulnak.

    A zselatin lapok helyett használhatsz zselatinport is. Ebben az esetben kövesd a csomagoláson található utasításokat.

    2

    Egy lábasban keverd össze a tejszínt, a kristálycukrot és a félbevágott vaníliarudat, majd közepes lángon melegítsd fel, de ne forrald fel.

    A vaníliarúd helyett használhatsz vanília kivonatot vagy vaníliás cukrot is, de a vaníliarúd adja a legintenzívebb ízt.

    3

    Ha a tejszín kellően felmelegedett, vedd le a tűzről, majd vedd ki a vaníliarudat, és kapard ki a magjait a tejszínbe.

    A vaníliarudat ne dobd ki! Mosd el, szárítsd meg, és tedd a porcukorral teli tárolóba, így vaníliás porcukrot kapsz.

    4

    Nyomkodd ki a beáztatott zselatin lapokat, majd keverd őket a forró tejszínhez, hogy teljesen feloldódjanak.

    Győződj meg róla, hogy a zselatin teljesen feloldódott, különben csomós lehet a panna cotta.

    5

    Öntsd a keveréket poharakba vagy formákba, majd hagyd hűlni szobahőmérsékleten 20 percig.

    A poharakat vagy formákat előzőleg öblítsd ki hideg vízzel, hogy könnyebben kifordíthasd a panna cottát.

    6

    Helyezd a poharakat hűtőbe legalább 4 órára, amíg a panna cotta megdermed.

    A panna cotta akkor jó, ha teljesen megdermedt, de még remegős állagú.

    7

    Közben készítsd el az áfonyaszószt: egy kis lábasban keverd össze az áfonyát, a porcukrot és a citromlevet, majd közepes lángon főzd 5-6 percig, amíg az áfonya megpuhul és sűrű szósz keletkezik.

    Használhatsz fagyasztott áfonyát is, de ebben az esetben kicsit hosszabb ideig kell főznöd.

    8

    Hagyd az áfonyaszószt kihűlni, majd kanalazd a megdermedt panna cották tetejére.

    Az áfonyaszószt előre is elkészítheted, és hűtőben tárolhatod.

    9

    Díszítsd friss áfonyával, és tálald hidegen.

    A panna cottát tálalás előtt legalább 4 órára, de akár egy éjszakára is hűtőbe teheted, hogy tökéletesen megdermedjen. A friss áfonya helyett használhatsz áfonyalekvárt vagy áfonyaszószt is.