Áfonyás parfé tálalva

Áfonyás parfé

Ahogy az áfonya püréje összekeveredik a tejszínnel, az illata azonnal nyári emlékeket idéz. A parfé eredete egészen a 19. századi Franciaországig nyúlik vissza, ahol előkelő fogások lezárásaként szolgálták fel. Az áfonyás változat különösen kedvelt lett a skandináv és észak-európai konyhákban is, ahol a bogyós gyümölcsök hagyományosan fontos szerepet kapnak. A krémes textúra titka a jól felvert hideg tejszín és a frissen passzírozott gyümölcspüré harmóniája. Tipp: rétegezheted is a krémet és a gyümölcspürét poharakba kanalazva, hogy látványosabb legyen. Tökéletes választás egy nyári kerti partyra vagy egy különleges vasárnapi ebéd lezárásaként.

Előkészület 20 perc
Elkészítés N/A
Teljes 20 perc
1490 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
300 g Friss áfonya
250 ml Habtejszín
200 ml Sűrített tej
1 tk. Vanília kivonat
50 g Cukor

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Mosd meg alaposan az áfonyát hideg víz alatt, majd szárítsd meg papírtörlő segítségével. Ügyelj arra, hogy sem szár, sem levél ne maradjon rajta.

    Az áfonyát érdemes közvetlenül felhasználás előtt megmosni, hogy ne szívja meg magát vízzel.

    2

    Tedd az áfonyát egy turmixgépbe, majd pürésítsd simára. Ha nem kedveled a héjas textúrát, szűrd át a pürét egy finom szitán, így selymesebb lesz a végeredmény.

    Ha nincs turmixgéped, villával is összetörheted az áfonyát, de a szitán való átszűrés ebben az esetben is ajánlott.

    3

    Verd fel a jól lehűtött habtejszínt egy keverőtálban kemény habbá. TIPP: A tökéletes habhoz a tejszínt legalább 1 órával korábban tedd a hűtőbe, és használj hideg tálat is a felveréshez.

    A habtejszín akkor lesz a legkeményebb, ha a tálat és a habverőt is előre a fagyasztóba teszed pár percre.

    4

    Egy másik tálban keverd össze a sűrített tejet, vaníliát, cukrot és az áfonyapürét, amíg teljesen egynemű keveréket kapsz.

    A sűrített tej helyett használhatsz mascarponét is, így még krémesebb lesz a parfé.

    5

    Lassan forgasd bele a felvert tejszínt az áfonyás alapba. Óvatos mozdulatokat használj, hogy a hab ne törjön meg, így lesz légies a parfé.

    A tejszínt több részletben add hozzá, és alulról felfelé óvatosan forgasd, hogy a hab ne essen össze.

    6

    Öntsd a kész keveréket poharakba vagy egy nagyobb formába. Simítsd el a tetejét, fedd le fóliával, és helyezd a fagyasztóba legalább 4-6 órára, de legjobb egy éjszakán át hűteni.

    Ha nagyobb formában fagyasztod, a tálalás előtt tedd forró vízbe a forma alját pár másodpercre, hogy könnyebben ki tudd borítani.

    7

    Tálalás előtt 5-10 perccel vedd ki a fagyasztóból, hogy könnyebben kanalazható legyen. Friss áfonyával (szár és levél nélkül) és kevés tejszínhabbal díszítsd.

    A díszítéshez használhatsz csokoládéforgácsot vagy menta levelet is.