Áfonyás samosa sült leveles tésztában

Áfonyás samosa

Az édes samosák új dimenziót nyitnak az indiai ihletésű édességek világában. Az áfonyás verzió a hagyományos forma és technika megtartása mellett friss, savanykás gyümölcsös ízt kínál, amely tökéletesen kiegyensúlyozza a tészta vajas, ropogós karakterét. A főzés során az áfonya természetes levet ereszt, amelyet citromlé és kevés cukor emel ki, így kellemesen sűrű, lekvárszerű tölteléket kapunk. A gyümölcs illata már főzés közben betölti a konyhát, felidézve a nyári erdők hangulatát. Ez a recept kiváló választás hétvégi desszertnek, piknikre vagy akár egy különleges reggeli részeként is. Tipp: Ha fagyasztott áfonyát használsz, fontos, hogy előtte ne olvaszd ki teljesen – így kevésbé áztatja el a tölteléket!

Előkészület 20 perc
Elkészítés 22 perc
Teljes 42 perc
880 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
1 cs. Leveles tészta
150 g Fagyasztott áfonya
40 g Kristálycukor
1 ek. Keményítő
1 ek. Citromlé
1 db Tojás

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    Az áfonyát egy kis lábosban kezdd el melegíteni a cukorral és citromlével. Lassú tűzön főzd 5-6 percig, amíg az áfonya kiengedi a levét. Ezalatt időnként keverd meg. TIPP: Ha friss áfonyát használsz, pár csepp víz is szükséges lehet az elején.

    Ha nincs friss citromlé, használhatsz készen kapható citromlevet is, de a friss íze sokkal jobb. Ügyelj arra, hogy ne főzd túl az áfonyát, mert szirupos állagú lesz.

    2

    Keverd el a keményítőt 2 evőkanál hideg vízben, majd öntsd az áfonyás keverékhez. Főzd tovább, amíg a szósz besűrűsödik, majd vedd le a tűzről, és hagyd teljesen kihűlni. Ez megakadályozza, hogy a forró töltelék szétáztassa a tésztát.

    Fontos, hogy a keményítőt hideg vízben keverd el, különben csomós lesz.

    3

    A leveles tésztát lisztezett felületen nyújtsd ki 2-3 mm vastagra, majd vágd kb. 10x10 cm-es négyzetekre. Ha túl meleg a konyha, a tészta gyorsan meglágyul – ilyenkor érdemes hűtőbe tenni 5 percre.

    A leveles tészta könnyen ragad, ezért fontos a lisztezett felület. A tésztát ne nyújtsd túl vékonyra, mert akkor könnyen elszakad.

    4

    Tegyél egy teáskanálnyi áfonyás tölteléket minden négyzet közepére. Hajtsd háromszögbe, majd a széleit nyomd össze egy villa segítségével, hogy jól záródjanak. Figyelj arra, hogy ne tegyél túl sok tölteléket, különben kifolyik sütés közben.

    A villa segítségével alaposan nyomd össze a széleket, hogy sütés közben ne nyíljanak szét.

    5

    Egy kis tálban verd fel a tojást, majd kend meg vele a samosák tetejét. Ez aranybarna, fényes felületet ad a sütés után. Tojás helyett használhatsz növényi tejet is.

    A tojást alaposan verd fel, hogy egyenletesen tudd eloszlatni a samosák tetején.

    6

    Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra. A samosákat helyezd sütőpapírral bélelt tepsibe, majd süsd 20–22 percig, amíg szép aranybarnák és ropogósak lesznek. A vége felé érdemes figyelni, nehogy túlsüljenek.

    A sütési idő sütőtől függően változhat, ezért figyelj, hogy a samosák ne égjenek meg.

    7

    A kész áfonyás samosákat hagyd 10 percig hűlni, majd tálald langyosan vagy teljesen kihűlve. Porcukorral meghintve még látványosabb és finomabb lesz!

    A hűtés segít, hogy a töltelék megszilárduljon, és ne folyjon ki a samosából. A porcukor helyett kínálhatsz hozzá vaníliafagylaltot vagy tejszínhabot is.